Krzaki, zarośla 1:48

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Krzaki, zarośla 1:48

Postprzez meser6 » wtorek, 22 marca 2011, 10:09

Witam, buduję dla znajomego "małą" dioramę przedstawiającą samolot Su-22 stojący przed schronohangarem. Z racji mojego niewielkiego doświadczenia w budowie dioram, a w szczególności obsadzania zielenią kieruję do Was pytanie jak wykonać trawę, krzaki i zarośla w skali 1:48, ewentualnie czy można coś takiego kupić i gdzie?

Tak wygląda oryginał:

Obrazek
Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam, Maciej.
W budowie:He-219, Su-22 "3508", Fw-190A-3
meser6

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Krzaki, zarośla 1:48

Postprzez Adrianowro » wtorek, 22 marca 2011, 10:32

Większość zielska nie ma podziału na skalę - przejrzyj sobie oferte firmy Polak np.
Ja do 48 biorę własnie od nich + własna robota ( pedzel)
Adrianowro

Postprzez MrFlayerX » piątek, 25 marca 2011, 13:09

Też mam ten sam problem co meser6. Może ktoś by się pokusił i zrobił tutoriala jak zrobić trawę i fajną roślinność. :mrgreen:
MrFlayerX

Postprzez Nugget » piątek, 25 marca 2011, 15:33

Pozdrawiam Stanisław Tarasek
Nugget

Postprzez MrFlayerX » piątek, 25 marca 2011, 15:55

Ale nie rozumiem do czego ten link. Po co mi link to tematu o dioramach? Może jak byś mógł to jakichś dokładniejszy podaj.
MrFlayerX

Postprzez Nugget » piątek, 25 marca 2011, 16:09

Poszukaj tematu, który cie interesuje właśnie w warsztatach, często autorzy pokazują tam jak robic roślinność, jakbyś nic nie mógł znaleźć, to powiedz mi jaki typ roślinności Cię interesuje, przekażę Ci dokładny link, pomogę. Poprzeglądaj, i szukaj najwięcej inforamcji w pracach rolingstones'a, pokazuje On zwykle jak robi roślinność, a efekty jak widzisz na tym forum są przepiękne.
Nugget

Postprzez MrFlayerX » piątek, 25 marca 2011, 23:46

Patrzyłem pracę rolingstona, ale z nich się nie dowiedziałem jak zrobić roślinność, tylko jak ona wygląda.
Interesują mnie lasy takie jak w Wietnamie, drzewa głównie liściaste choć iglaste też mogą być, krzewy i krzaki no i oczywiście trawa.
Jak już jesteśmy w temacie roślin i innych chwastów, to mam pytanie: - Jak zrobić fajnie podeptane krzaki czy drzewa pmieszane z błotem.

Głównie stawiam na samoróbki ( miło by było jak by samoróbka była tańsza od kupnego, no ale jeśli kupne by było tańsze no to wiadomo budżet ograniczony ), ( swoją drogą cukier po 6 zł i paliwo po 5,50zł z litra to przegięcie :-/ ).

Z góry dziękuję Maciek. :D
Ostatnio edytowano sobota, 26 marca 2011, 09:23 przez MrFlayerX, łącznie edytowano 2 razy
MrFlayerX

Postprzez Slash » piątek, 25 marca 2011, 23:57

Może to nie wietnamskie drzewa wymieszane z błockiem, ale uważam, że materiał dość pomocny
http://modelarstwo.koszalin.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=68&Itemid=29
Slash

Postprzez rollingstones » sobota, 26 marca 2011, 09:04

MrFlayerX napisał(a):Patrzyłem pracę rolingstona, ale z nich się nie dowiedziałem jak zrobić roślinność, tylko jak ona wygląda.
Interesują mnie lasy takie jak w Wietnamie, drzewa głównie liściaste choć iglaste też mogą być, krzewy i krzaki no i oczywiście trawa.
Jak już jesteśmy w temacie roślin i innych chwastów, to mam pytanie: - Jak zrobić fajnie podeptane krzaki czy drzewa pmieszane z błotem.

Głównie stawiam na samoróbki ( miło by było jak by samoróbka była tańsza od kupnego, no ale jeśli kupne by było tańsze no to wiadomo budżet ograniczony ), ( swoją drogą cukier po 6 zł i paliwo po 5,50zł z litra to przegięcie :-/ ).

Z góry dziękuję Maciek. :D

Nie wiem czy żartujesz czy patrzyłes na prace rolingstonsa a nie rollingstonsa. Praktycznie w każdej z nich w warsztacie jest pokazany krok po kroku jak zrobić roślinność.
płotka
rollingstones

Postprzez MrFlayerX » sobota, 26 marca 2011, 09:28

Fakt patrzyłem twoje, a nie rolingsona. Jak możesz to podaj jakiś link do prac rolingtona z trawą, drzewami i krzakami.
MrFlayerX

Postprzez Nugget » sobota, 26 marca 2011, 10:19

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=241&t=13981 Tu masz wszystko. Do tego mistrz pokazał jak maluje figurki.

Slash napisał(a):Może to nie wietnamskie drzewa wymieszane z błockiem, ale uważam, że materiał dość pomocny
http://modelarstwo.koszalin.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=68&Itemid=29
bardzo przydatny link. Dzięki dla Ciebie Slash bo nigdy bym tego nie znalazł, i również dla Autora (dzięki Artur).Bardzo fajna metoda.
Nugget

Postprzez shivadog » sobota, 26 marca 2011, 10:36

MrFlayerX napisał(a):rolingsona

MrFlayerX napisał(a):rolingtona

rollingstones napisał(a):rollingstonsa

rollingstones napisał(a):rolingstonsa

Można by zrobić jakiś quiz - np. który z nich robi najładniejszą trawę.
Proszę jednak starać się więcej nie przekręcać nicków.

Shivadog
shivadog

Postprzez MrFlayerX » sobota, 26 marca 2011, 12:14

Ja już w tych nickach na rol... się nie łapię :lol: sorry że tak zmieniałem.
Dzięki za linki.
MrFlayerX

Postprzez Michał Janik » sobota, 26 marca 2011, 13:44

Odpowiadając na pytanie Messera. Oprócz poszukiwania różnych bezskalowych "chabazi" zapoznaj się z ofertą Jadar - ów. http://www.jadar.com.pl . Robią oni niedrogie laserowo cięte zestawy roślinnosći w różnych skalach : 1/72, 1/35 ale i 1/48. Są m.in. bluszcze, liście dębu , paprocie etc. Zadzwoń też do sklepu m-zone z Wrocławia . Pan ma w asortymencie dużo fajnych rzeczy do "48" - co ciekawe, nie wystawia tego na stronie internetowej sklepu. Dla mnie odkryciem były super (i jeszcze niedrogie - 30 zł za dwóch osobników) figurki firmy Dartmoor models . A co do roslinności - ma bardzo fajne gotowe listki - różne kolory, różne rodzaje (ok. 13 zł za pudełeczko) jakiejś czeskiej firmy. Aaa, Polaka Pan też ma na stanie.

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Postprzez waran » sobota, 26 marca 2011, 14:01

http://www.model-scene.com/index_cz.html Firma która robi znakomite roślinki ,laserowo wycinane np,liście ,paprocie i różne przydatne rzeczy do podstawek pod dioramy .Mam i polecam
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje