Jagdtiger Late - Tamiya modyfikowany zestaw 'early', 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Jagdtiger Late - Tamiya modyfikowany zestaw 'early', 1:35

Postprzez kugelblitz » poniedziałek, 14 marca 2011, 08:19

Co do bazy to raczej ten jaśniejszy, czyli Dunkelgelb, potem Olivegrun a na koniec brązowy
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
kugelblitz

Reklama

Postprzez Rayl » czwartek, 17 marca 2011, 16:02

Dzisiaj troszkę podłubałem przy tylnym włazie:
Obrazek
Wszystkie biłae elementy sprawiłem własnoręcznie :P. Nie jestem do końca zadowolony z końcowego efektu, ale no cóż na razie to chyba kres moich możliwości. Do zrobienia zostały jeszcze śruby, ale to kilka minut pracy.
Właz zamierzam pozostawić półotwarty. Co do koloru włazu to wszystko wskazuje, że jagi końcowych serii miały białe wnętrze.
Dalsze plany to tylna płyta kadłuba.
Na marginesie faktura pancerza jaką serwuje Tamiya jest ohydna i nijak ma się do oryginalnych gładkich płyt.
Pozdrawiam
Rayl

Postprzez Konrad .C » czwartek, 17 marca 2011, 16:29

Mnie to by się nie chciało tyle poprawiać a Tobie to idzie super. Czekam na malowanie bo to ono dodaje modelowi uroku i wyglądu. :)
eeSeeF-floresef
Konrad .C

Postprzez Rayl » czwartek, 17 marca 2011, 22:39

Malowanie będzie podobne do tej panci:
Obrazek
Oczywiście zrobiłem postępy w swym warsztacie malarskim :mrgreen: i myślę, że wyjdzie lepiej niż tu.
Brąz będzie ciemniejszy. I zdecydowałem się na zieloną bazę.
Pozdrawiam
Rayl

Postprzez Rayl » niedziela, 27 marca 2011, 21:37

Witam
Mam prośbę. Czy ma ktoś może jakieś info o tylnym holu do jagów i kingtigerów? Oto ten element:
Obrazek
Zależy mi na wymiarach "urządzenia". Fotek mam sporo natomiast mam problem z wymiarami dla skali 1/35. Nie mam też żadnych planów w skali 1/35 do jagdtigera późnej wersji z tym elementem. Zrobiłem już dwa jednak coś mi nie pasuje. Wychodzą tak jakby za krótkie. Wiem że dragon miał takiego jaga w wersji late. Jeśli ktoś posiadający takowego mógłby dokonać pomiarów. Z góry serdecznie dziękuje.
Bardzo proszę o pomoc.
Rayl

Postprzez Rayl » środa, 20 kwietnia 2011, 13:15

Witam wszystkich.
Mam prośbę do posiadaczy książki Achtung Panzer o tygrysach. Zależałoby mi na skanie/zdjęciu tylnego sprzęgu holowniczego do jagów. Dalej mam problem ze zrobieniem tego diabelstwa. Wychodzi mi za długie badź za wąskie.
Pozdrawiam
Rayl

Postprzez Akahoshi » wtorek, 3 maja 2011, 09:06

Nie wiem czy Ci to coś pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi.
W swoich zasobach znalazłem tylko to.
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez Rayl » niedziela, 15 maja 2011, 21:52

Po do dość długiej przerwie spowodowanej nicnierobieniem :mrgreen: przy moich czołgach w końcu postanowiłem skończyć jaga. Spróbowałem samodzielnie wykonać tylny sprzęg holowniczy i ... nie jestem do końca zadowolony z efektu :? W swojej pracy wzorowałem się na sprzęgu dragona i tu był właśnie błąd. Moje"dzieło jest nieco za długie i posiada zwężające się ku końcowi krawędzie. Błąd :evil: . Szczerze mówiąc zdjęcie za które mi nadesłał Akahoshi rozwiało moje wszelkie wątpliwości. Serdeczne dzięki za fotkę. Co najśmieszniejsze miałem tę fotkę w swoich zasobach jednak jakoś umknęła mej uwadze :lol: .
Oto fotki mojego sprzęgu, który muszę jeszcze uzupełnić o fakturę i numer odlewu:
Obrazek
Obrazek
Zdjęcia jak zwykle niewyraźne :P .
A tu kolejna fotka sprzęgu:Obrazek
Noszę się z zamiarem zrobienia tego skubańca od nowa :mrgreen: . Co mi przyszło do głowy ... późny jagdtiger.. ehh :roll:

Aha wszelkie uwagi i pomoc mile widziane ;o) .

Pozdrawiam
Paweł
Rayl

Postprzez Rayl » wtorek, 23 sierpnia 2011, 08:45

Witam ponownie w tym temacie.
sprzęg już zrobiony:). Dziś będą fotki.
Przeglądając literaturę o tym potworze nie natrafiłem nigdzie na wyjaśnienie do czego służyły zaznaczone na zdjęciu "uchwyty":
Obrazek
występują one jedynie na jagdtigerze z Kubinki, więc jak sądzę są one typowe dla późnej wersji tego behemota.
Jest to praktycznie jeden z ostatnich elementów jaki został mi do wykonania przy moim jagdtigerze.
Potem jeszcze tylko linie spawów i maluję.... :mrgreen: .
Rayl

Postprzez bartek72 » wtorek, 23 sierpnia 2011, 11:17

Jak już ten sprzęg będzie gotowy to go dla mnie odlej, OK? Albo sprzedaj kopyto PanzerArtowi niech go robią pod swoim szyldem. ;o)
Co do uchwytów na boku - a ten Jagdtiger z Kubinki to nie jest czasem w wersji dowodzenia?
bartek72

Postprzez Rayl » wtorek, 23 sierpnia 2011, 12:43

Ten jagd nie jest wersją dowódczą, a szkoda :mrgreen: .
Co do sprzęgu to nie jestem z niego do końca zadowolony. Nawet waham się by go wykonać jeszcze raz :-/ . Powiem w czym problem. Otóż odnoszę wrażenie, że jest nieco za długi. Miałem również problemy z odpowiednim wykonaniem zagłębień w których tkwiły śruby. Szczerze mówiąc to troszkę brak mi doświadczenia w samodzielnym wykonywaniu elementów tego typu.
Powiem tyle iż sam liczyłem, że PanzerArt wykona ten element przede mną :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:.
Na razie zostawię ten element na moim jagu tylko dlatego, że nie skończyłem już dawno żadnego modelu i odczuwam silna potrzebę skończenia czegoś, a nie tylko rozpoczęcia i odłożenia na półkę ;o) .
Co do sprzęgu to dzisiaj zamieszczę fotki i sam ocenisz czy chcesz odlew mojego gniota. Robiąc go wzorowałem się na zdjęciach tego elementu oferowanego w starym zestawie dragona. Czy są to słuszne założenia nie wiem. Postanowiłem że zrobię sprzęg jeszcze raz do mojego KT. Może lepiej wyjdzie.
Rayl

Postprzez Rayl » wtorek, 23 sierpnia 2011, 22:50

Oto fotki jagdtigera.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stan przed rozpocząciem prac w dniu dzisiejszym. Planuję troszkę przy nim dziś podłubać. Co zrobię ciężko powiedzieć.
Sprzęg jak sami widzicie wyszedł średnio :-/. Dorobie jeszcze łańcuch i zostawię na razie w takim stanie jak jest.
Prace nad tym potworem trwają dalej.
Jedyne z czego jestem zadowolony to faktura pancerza. Ta oferowana przez Tamiyę ma się nijak do orginalnego stanu. Moja faktura jest nieco zbyt wyraźna, ale zbliżona do oryginalnej.
Model z jednej strony troszkę surfiksem maznąłem by zobaczyć jak się prezentuje pancerz. Powiem szczerze, że moja nowa metoda zdaje egzamin :). Od razu mówię, iż jarzmo to tamiyowska faktura nieco poprawiona, ale to ich dzieło :mrgreen: . Ja zrobiłem fakturę przedniej płyty i boków, jednak na przedniej widać ją najlepiej. Tu kłania się kiepskie zdjęcie.
Obrazek
Rayl

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat