Gunze Mr. Color

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Gunze Mr. Color

Postprzez rollingstones » niedziela, 6 lutego 2011, 10:13

Chaos black jest super, tamiya surfacer też jest super i surfacer gunze również.
Mnie do gustu najbardziej przypada jednak tamiya. Sprayami do zderzaków nie malowałem -choć wiem że Adaś i Radek tego używają i nic im się nie dzieje.
płotka
rollingstones

Reklama

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » niedziela, 6 lutego 2011, 10:17

Marek Naja napisał(a):Podkład Valleyo jest jakiś dziwny. Próbowałem czarnego i białego, oba mają tendencję do zbijania się w kupy, psiknięta powierzchnia przypomina zgrabny cellulit.

To akurat jest prawda - w przeciwieństwie do gustownej satyny Chaosu, podkład Vallejo (czarny) daje jakąś morkę. Choć później maluje się po tym akrylami wyśmienicie.
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez HK » niedziela, 6 lutego 2011, 11:00

Mam Chaos puszkowy, ale jeszcze go nie stosowałem jako podkład. Psikałem go za to z aerografu jako czarny mat. Rzeczywiście trzyma bardzo dobrze. Ale mam pytanie. Skoro jest tak idealnym podkładem, to co z jego kolorem? Czarny jako podkład eliminuje automatycznie możliwość preshadingu, utrudnia położenie jasnych kolorów, ściemnia wszystkie wierzchnie odcienie, itp. itd. Dlaczego więc Chaos Black a nie np. Skull White?
Hendryk
HK

Postprzez Kuba P. » niedziela, 6 lutego 2011, 11:16

HK napisał(a):Mam Chaos puszkowy, ale jeszcze go nie stosowałem jako podkład. Psikałem go za to z aerografu jako czarny mat.

Spuściłeś z puszki chaos black i malujesz aerografem?

HK napisał(a):Skoro jest tak idealnym podkładem, to co z jego kolorem? Czarny jako podkład eliminuje automatycznie możliwość preshadingu, utrudnia położenie jasnych kolorów, ściemnia wszystkie wierzchnie odcienie

W praktyce to nie problem. Ja go używam głównie do modeli pojazdów i malując później farbami Vallejo nie mam żadnego problemu z kryciem a nawet cenię sobie ten czarny, bo wiele farb lepiej na nim wygląda. Jakby bardziej nasycone te kolory. Farby zawsze i tak mieszam na oko, niemiecki piaskowy robię i tak bardzo jasny i nie narzekam. Zawsze zresztą Vallejo kładę na kilka cienkich warstw tak że jest OK. Zero problemu.
Kuba P.

Postprzez HK » niedziela, 6 lutego 2011, 11:24

Kuba P. napisał(a):
HK napisał(a):Mam Chaos puszkowy, ale jeszcze go nie stosowałem jako podkład. Psikałem go za to z aerografu jako czarny mat.

Tak. Jakoś nie mogę (nie chce mi się) opanować aerozolu. Spróbowałem, obsyfiłem sobie biurko czarnym pyłem, narobiłem czarnych kałuż dookoła malowanych elementów i na tym zakończyłem eksperymentowanie. Spuszczony z puszki Citadel jest rzadki jak Alclady, nie gęstnieje i nadaje się od razu do aero.
A co z tym Skull White? Próbował ktoś? Bo przy samolotach jakoś trudno mi uwierzyć w uniwersalność czarnego podkładu.
Hendryk
HK

Postprzez siara1939 » niedziela, 6 lutego 2011, 11:24

Kuba P. napisał(a):

A co w tym dziwnego- tez tak robie.

Tamiya dobrze kryje Chaos i nawet przy jasnych kolorach nie ma problemu.
Zaleta Chaos Black jast to, ze jak sie polozy kolor, to nie trzeba domalowywac w zakamarkach, wtedy mamy juz brudzenie i cienie w polowie wykonane.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Kuba P. » niedziela, 6 lutego 2011, 11:41

siara1939 napisał(a):A co w tym dziwnego- tez tak robie.

Dziwnego nic, tylko że są na rynku przynajmniej dwa produkty Citadel pod nazwą chaos black. Jeden to ten spray podkład a drugi to zwykła akrylowa farba o takiej nazwie ale zupełnie innych własnościach.
Stąd pytanie czy mowa na pewno o podkładzie.

HK napisał(a): Spróbowałem, obsyfiłem sobie biurko czarnym pyłem, narobiłem czarnych kałuż dookoła malowanych elementów i na tym zakończyłem eksperymentowanie.

A mi się z puszki tak dobrze psika, że nie mam powodu do narzekań. Akurat maluję silnik i komorę silnika w panzerwózku i wygląda idealnie :)
Kuba P.

Postprzez HK » niedziela, 6 lutego 2011, 22:51

Kuba P. napisał(a):
siara1939 napisał(a):A co w tym dziwnego- tez tak robie.

Dziwnego nic, tylko że są na rynku przynajmniej dwa produkty Citadel pod nazwą chaos black. Jeden to ten spray podkład a drugi to zwykła akrylowa farba o takiej nazwie ale zupełnie innych własnościach.
Stąd pytanie czy mowa na pewno o podkładzie.

Właśnie Ty Kuba uswiadomiłeś mi swego czasu różnicę między 'puszkowym' a 'słoiczkowym' Chaosem. Najpierw próbowałem być sprytny i użyłem tego drugiego. Musiałem rozcieńczyc alkoholem, bo Gunze thinner go żelował. Po nałożeniu byłem rozczarowany. Trzymało się to plastiku jak forsa się trzyma portfela mojej żony. ;o)
Chaos Black z puchy to rzeczywiście inna farba mimo tej samej nazwy i firmy.
Z ciekawości spróbuję tego Skull White. Teoretycznie będzie tak samo dobrym podkładem i przy swojej kremowo-białej barwie da neutralne tło dla następnych warstw. Chociaż faktycznie, czarny jako podkład powinien umożliwiać te dodatkowe efekty o których mówi Siara.
Hendryk
HK

Postprzez Murek » poniedziałek, 28 marca 2011, 20:51

A mnie męczy taki problem: łatam sobie niegłębokie ślady po wypychaczach Mr.Surfacerem 1000, szlifuję, maluję Surfacerem z aero roźcieńczonym Mr.Color Leveling Thinnerm i kółeczka po wypychaczach ożywają. Z moich doświadczeń wynika, że przyczyną jest rozcieńczalnik, z którym Gunze mocno trzeba mieszać. To samo dzieje się po malowaniu kolorem. Czy np. Chaos Black będzie lekarstwem na tę przypadłość?
Murek

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 28 marca 2011, 20:59

lekarstwem będzie szpachlowanie cyjanoakrylem lub dobrej jakosci masa chemoutwardzalną
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez tomek_chacewicz » poniedziałek, 28 marca 2011, 21:18

Dokładnie jak pisze Kamil, problem jest w szpachlówce, surfacer jest rzadki i długo schnie, malowanie tym czy tamtym nie ma tu nic do rzeczy
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Murek » poniedziałek, 28 marca 2011, 21:25

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):lekarstwem będzie szpachlowanie cyjanoakrylem lub dobrej jakosci masa chemoutwardzalną

Czyli powrót do tanich i sprawdzonych sposobów (mam na myśli cyjanoakryle w postaci klejów wszelakiej maści)
dzięki
Murek

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 28 marca 2011, 21:29

tomek_chacewicz napisał(a):surfacer jest rzadki i długo schnie

na tyle dlugo, ze po paru miesiącach potrafi się zapaść, na dawno ukończnym modelu
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez tomek_chacewicz » poniedziałek, 28 marca 2011, 21:52

Podobnie jak spoiny uwielbianego przez wielu extra cienkiego kleju tamiyi, bardzo zmiękcza plastik, zapadnięcia widać dopiero na gotowym modelu
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 28 marca 2011, 21:55

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
tomek_chacewicz napisał(a):surfacer jest rzadki i długo schnie

na tyle dlugo, ze po paru miesiącach potrafi się zapaść, na dawno ukończnym modelu

Mysle, ze podpowiedz jest w nazwie produktu.
Ja stosuje tylko do wylapywania nierownosci powierzchni, gdy wydaje mi sie, ze jest gotowa powierzchnia pod farbe- nigdy nie jest. Dopiero powierzchniak psikniety na model potrafi wylapac to czego oczy nie widzialy.
W sprawie latania wiekszych dziur, to ja osobiscie stasuje szpachle zielona ze Squadrona i to tez etapami, kladzenie od razu wiekszej ilosci, to klopoty. Do latania kraterow jak Kamil pisal CA, oraz kawalki plastiku i CA.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje