Średniowieczna wiejska chata - skala 1:56 (28 mm)

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Średniowieczna wiejska chata - skala 1:56 (28 mm)

Postprzez Vespa » czwartek, 17 marca 2011, 21:12

Kolejny etap za mną. Makieta została wstępnie pomalowana - najpierw czarny, potem ciemny brązowo-szary, potem ten sam kolor mocno rozjaśniony białym jako drybrush chociaż tak na prawdę pędzel nie był aż taki suchy przy malowaniu. Najprawdopodobniej będę jeszcze rozjaśniał bardziej suchym drybrushem i na koniec jeszcze dam czarnego washa z tuszu kreślarskiego. Jeśli macie rady dot. malowania chętnie wysłucham.

Następnym razem obiecuję zrobić zdjęcia w dzień... zresztą sam nie wiem jak to na prawdę wygląda przy świetle dziennym. :roll:

Obrazek

Chata jest wciśnięta w specjalnie przygotowane do tego miejsce. Nie chcę jej upaćkać i w trakcie malowania oraz innych pracach przy terenie będzie zdejmowana.

Tak więc teren prawie gotowy do sadzenia roślinności. Piszcie jakie macie uwagi zanim zacznę się bawić w ogrodnika bo potem będzie trudniej cokolwiek poprawić.
VESPA ::: studio graficzne ::: reklama, grafika, druk, strony WWW
Vespa

Reklama

Postprzez spiton » czwartek, 17 marca 2011, 21:36

Uroczo to wygląda.
spiton

Postprzez Vespa » niedziela, 27 marca 2011, 10:10

Trochę Was zaniedbałem i przez jakiś czas nie było nowych fotek. Prace się jednak posuwały stopniowo do przodu. Obecnie diorama wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia, mimo że robione w dzień, wyszły bardzo brzydko i w rzeczywistości makieta jest ładniejsza. Muszę pomyśleć nad dodatkowym światłem i jakimś tłem bo sposób prezentacji ma duży wpływ na odbiór pracy.

Brakuje jeszcze wyższej roślinności bo nie mam materiałów do jej wykonania ani pomysłów na to.

Poziom wody jaki planuję zrobić jest zaznaczony wydrapaną kreską. W jaki sposób wykonuje się takie przekroje wodne żeby żywica lub coś innego nie wyciekło? Istnieje jakiś materiał, który po wyschnięciu żywicy będzie możliwy do oddzielenia i usunięcia? Macie jakieś pomysły?
Vespa

Postprzez Nugget » niedziela, 27 marca 2011, 10:45

Sympatycznie :mrgreen:
Pozdrawiam Stanisław Tarasek
Nugget

Postprzez Slash » niedziela, 27 marca 2011, 13:57

Wyszło orkowo, ale i całkiem malowniczo. Mam nadzieję, że jeszcze urozmaicisz nie raz zasoby forum zbliżoną tematyką. Na wodzie się nie znam, ale pewnie będzie trzeba rozważyć jakąś żywicę dwuskładnikową.
Slash

Postprzez tomek_chacewicz » niedziela, 27 marca 2011, 14:25

Vallejo still water będzie chyba lepsze
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Vespa » niedziela, 27 marca 2011, 20:24

Dzięki :)

Still Water chyba by za drogo wyszedł na taką dużą powierzchnię. No i najważniejsze nadal bez odpowiedzi - z czego zrobić brzeg żeby go można było oddzielić od wylewki?

W dzień zrobiłem jeszcze parę fotek przy trochę lepszym świetle:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Vespa

Postprzez spiton » niedziela, 27 marca 2011, 20:51

Vespa napisał(a):Obrazek

To mi się bardziej podobało. Miało klimat.
A teraz to taka trochę dobranocka wyszła.
Ale ja się snie znam.
spiton

Postprzez siara1939 » niedziela, 27 marca 2011, 21:04

Vespa napisał(a): W jaki sposób wykonuje się takie przekroje wodne żeby żywica lub coś innego nie wyciekło? Istnieje jakiś materiał, który po wyschnięciu żywicy będzie możliwy do oddzielenia i usunięcia? Macie jakieś pomysły?

Mozna uzyc nasmarowanego wazelina skrawka plastiku.
Po wyschnieciu zywicy, odejdzie bez problemu.
Grunt zabezpiecz warstwa lakieru bezbarwnego.
Pierwsza warstwa zywicy bardzo cienka, aby grunt sprawdzic, a w razie awarii nie bedzie tyle sprzatania. :D
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Vespa » środa, 30 marca 2011, 17:33

Dzięki za radę. A może wiesz jaki rodzaj żywicy najlepiej się sprawdzi? Epoksydowa / polimerowa czy jeszcze inna?
Vespa

Postprzez siara1939 » środa, 30 marca 2011, 19:44

Za duzego doswiadczenia w zywicach nie mam, a tym bardziej nie jestem w stanie Ci odpowiedziec na pytanie, ktora jest lepsza.
Na tej pracy ponizej uzylem wody z Woodland Scenics- Realistic Water na glowny slup wody i Water Effects do zrobienia fali.
Tak przygotowalem podstawke do wylewania:
Obrazek
Zaznaczyc trzeba, ze ta zywice najlepiej lac cienkimi warstwami, wiec u mnie, mimo, ze glebokosc wody ma ok 2 cm, to do ostatecznego wyschniecia wody minelo prawie 2 tygodnie.
Woda jest idealnie czysta prosto z butelki. Mozna ja z powodzeniem barwic uzywajac farb, jak i barwnikow kuchennych.

Po wyschnieciu wody nalozylem fale:
Obrazek
I znowu musialem odczekac prawie 3 tygodnie, aby woda zrobila sie calkowicie przejzysta.

A na koniec wyszlo tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Andrzej Godlewski » środa, 30 marca 2011, 21:41

Do małych wylewek można użyć bezbarwnego lakieru dwuskładnikowego akrylowego, takiego jakiego używa się w lakiernictwie samochodowym, czas schnięcia około 5 godzin.
Do głębszych można użyć żywic epoksydowych ,lub poliestrowych , uwaga obie schną około dość wolno z tym że poliestrowa jakiej używałem schła około 24godzin i obie śmierdzą jak cholera .
Zaleta jest tylko ta iż są one o wiele tańsze niż modelarskie, ja za kilogram żywicy poliestrowej bezbarwnej zapłaciłem około 60 zł.
Zobacz co w ofercie ma firma AXON .
Wynalazków w tej materii jest trochę ,na pewno te modelarskie są najbardziej dostosowane do naszych potrzeb ,tylko ta cena.
Andrzej Godlewski

Postprzez Vespa » sobota, 23 kwietnia 2011, 14:24

Odświeżam swój wątek.

Temat wody przeniosłem do osobnego topiku i przy okazji dziękuję, chłopaki, za Wasze rady.
W międzyczasie zaopatrzyłem się w niezbędne materiały i zabrałem się za wykonanie drzewa, które ma wzbogacić moją makietę.

Sposób produkcji widać na zdjęciach, dopowiem tylko, że drut został owinięty taśmą Viscoplast z apteki (pozwala się dobrze modelować, jest bardzo cienka i ma mocny klej), pień obłożyłem dodatkowo Poxiliną a mniejsze konary i gałązki obłożyłem brązowym kitem do drewna Fin akryl, którego rozwodniłem i nanosiłem pędzelkiem. Na początku się męczyłem takim prosto z tubki ale jego konsystencja po kilku latach leżakowania w szafie nie pozoliła na wygodne używanie. Rozwodnionym akrylem posmarowałem też pień.

Jeszcze nic nie było malowane farbami bo zastanawiam się nad zrobieniem lepszej faktury kory... niestety nie mam żadnej masy rzeźbiarskiej typy Magic Sculp czy Miliput. Poszukam tańszej alternatywy.

Na razie wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek
Vespa

Postprzez spiton » sobota, 23 kwietnia 2011, 14:46

śliczne drzewko.
spiton

Postprzez Vespa » niedziela, 24 kwietnia 2011, 16:52

Dzięki za miłą opinię :)

Korzystając z czasu, który dały mi święta, drzewko zostało ukończone. Fakturę kory uzyskałem poprzez rycie szpikulcem w warstwie tego kitu akrylowego i po pomalowaniu jeszcze raz - dzięki temu faktura i kolorystyka jest bardziej zróżnicowana.

Posypkę, podobnie jak i wszystkie inne elementy wykonałem sam przez utarcie kilku korkowych podstawków. Moczyłem kilka razy różnicując zabarwienie kąpieli. Dzięki temu liście nie są jednolite.

Niżej pokażę kolejne etapy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jestem w miarę zadowolony, szczególnie że to drugie drzewko jakie w życiu wykonałem.
Vespa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat