Problem z akrylami wodnymi Gunze Mr.Color serii H

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Problem z akrylami wodnymi Gunze Mr.Color serii H

Postprzez Macio4ever » wtorek, 5 kwietnia 2011, 11:29

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):w sumie pasi, tylko odniosę się do kwestii pobocznej, czyli przywołanej przez ciebie tamiyi. bo o ile mr. color gdy jest zbyt gęsty, to nie nadaje się do malowania (ciągnące się nitki, pomarańczowa skórka itp.) o tyle jak tamiya jest za gęsta to wystarczy jednym ruchem podnieść ciśnienie na wyjściu kompresora i da sie malowac bez zadnych negatywnych efektów dla powłoki malarskiej

Napisałem zgrubną wskazówkę. Precyzyjnie to byłby elaborat, a i tak trzeba samemu dojść do własnej techniki.

Zgoda - podniesiesz ciśnienie i będzie malował z jednym ale: większy odkurz, większe ryzyko uzyskania matu, bo wyschnie w locie itd. Malujesz więcej w matach i półmatach (o ile dobrze wnioskuję z modeli, które budujesz), które mają inną charakterystykę niż połyski.
W połysku będzie p.u.p.a blada przy przegięciu z gęstością w którąkolwiek stronę. Chociaż mniejsza jak za rzadko.
First Man Than Machine
Macio4ever

Reklama

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 5 kwietnia 2011, 11:35

Macio4ever napisał(a): i tak trzeba samemu dojść do własnej techniki.

i tak powinna brzmiec odpowiedż na pytanie. najbliższa prawdzie i najbardzej treściwa.

Macio4ever napisał(a):Malujesz więcej w matach i półmatach (o ile dobrze wnioskuję z modeli, które budujesz), które mają inną charakterystykę niż połyski.

zdecydowanie słuszna uwaga. ale z drugiej strony, ciągnąc oftopowanie, czy nie było gdzieś wpominane ostatnimi czasy, iż powoli coraz bardziej popularnym rowiązaniem nawet w 'cywilach' jest praca z satynami, a dopiero na etapie bezbarwnego werniksu przechodzenie na połysk..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Macio4ever » wtorek, 5 kwietnia 2011, 12:12

Co od Twojej uwagi do uwagi :) to się zgadzam ale nic by nie wniosła do wiedzy teoretycznej, a Jajacek odebrał by ją pewnie jako spuszczenie na drzewo.

Co do drugiego wątku. Tak się często maluje w cywilach ale karoserię. Raczej nie bawimy się przy mniejszych detalach, bo nie ma to sensu - wygodniej jest pomalować od razu połyskiem. Nie ma sensu bo na małym detalu nawet delikatna morka nie jest widoczna i po prostu przedmiot błyszczy sie i ma gładkość.

Osobiście maluję od czasu do czasu matem, często półmatem i błyskiem - wszędzie stosując zasadę mocnego rozcieńczania. I uważam, że aby spratolić mat (używając np akryli Tamiya) to trzeba się naprawdę postarać ;o) I żeby nie było - rozróżniam trupi mat od łagodnego matu. :P

Z półpołyskiem jest o tyle trudniej, że w zależności od potrzeb można mieć coś bliższego błyskowi (półpołysk) lub matowi (półmat), natomiast uzyskanie powtarzalnych wyników wymaga dłuższych ćwiczeń.

Reasumując - pomalowanie powierzchni powiedzmy paczki fajek w macie/półmacie, to jedno podejście z aero, na 2 cienkie warstwy (ciemny kolor) i w zasadzie ciężko coś spartolić. Zrobienie tego w połysku to już inna bajka.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Jajacek » środa, 6 kwietnia 2011, 22:13

subgrafik napisał(a):Koledzy pisza uzyj Leveling Thinera (ma w sobie ten retarder o ktorym wspominasz)
i bedzie gitara...

Mieliście rację. Rozcieńczenie farby Leveling Thinnerem załatwiło sprawę. Wielkie dzięki :D
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez tomek_chacewicz » środa, 6 kwietnia 2011, 23:19

Trzeba było 3 strony zapisać ale pocieszę Cię, bywało gorzej ;o)
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Macio4ever » czwartek, 7 kwietnia 2011, 08:15

Zgadza się. ;o)

Na rozpuszczalniku do akryli też byłoby dobrze ale poprostu za mało rozcieńczyłeś. Leveling jest rzadszy (generalnie też lepiej się sprawdza) i od razu masz inną konsystencję.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » czwartek, 7 kwietnia 2011, 08:18

dośc specyficzną, dodajmy, bo nawet zbyt mocno rozcieńczona farba jest siakaś taka oleista
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Macio4ever » czwartek, 7 kwietnia 2011, 08:25

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):dośc specyficzną, dodajmy, bo nawet zbyt mocno rozcieńczona farba jest siakaś taka oleista

Trudno się nie zgodzić. Po pierwszych próbach z H przy Tie Fighterze kupiłem sobie od razu ten sam kolor w C. Przyjemniej jakoś :), łatwiej, smród jak dla mnie bez znaczenia.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » czwartek, 7 kwietnia 2011, 08:29

'smród' w tym przypadku to baaaarzo względne pojęcie. no chyba ze to nieporadny eufemizm mający na celu podkreśleie intensywności zapachu jaki cechuje chemię serii C
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Macio4ever » czwartek, 7 kwietnia 2011, 08:44

Nie no, użyłem słowa, które jest tutaj popularne :) w kontekście lakierów. Mi to śmiga bo mam lakiernię i w zasadzie lubię ten zapach.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Marek Naja » czwartek, 7 kwietnia 2011, 08:54

Czepiacie się. Ja tam ten zapach lubię.
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez Daniel iceman Gronowski » czwartek, 7 kwietnia 2011, 21:48

To jest chyba już jakieś uzależnienie, ostatnio malowałem olejnym ModelMasterem (notabene rozcieńczamym Leveling Thinerem) i smród olejnej farby był nie do zniesienia :) Żona nawet spytała czym maluję, że tak capi :lol:

Kamil, czy dobrze zrozumiałem, że Gunze H rozcieńczana Mr. C Thinnerem, nie lepi się tak pod paluchami jak ta rozcieńczana LT? Dla mnie to największy minus tych farb.
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez luck1985 » czwartek, 7 kwietnia 2011, 21:56

Dla jasności :

Do farb H :
Obrazek

Do farb C :
Obrazek

Do farb C z opózniaczem:
Obrazek

Producent podaje dolewanie do farby 1:1 albo 1:2. Ja tam nie stosuje żadnego Thinera i jest ok.A wcześniej dolewałem tego z opózniaczem 1:1 i zawsze miałem jakieś cyrki.Najcześciej powłoka się świeciła pomimo matowego koloru, a dwa razy farba odchodziła dosłownie płatami-jakbym dolał za duzo Thinera z opózniaczem, bo retender jest raczej tłusty i tak sie zachowala farba na modelu- tłusta,świecąca i odchodziła.
I mimo, że leje bezpośrednio Gunze H do aero nic mi nie zasycha i tym samym nie pluje itp.
luck1985

Postprzez Daniel iceman Gronowski » czwartek, 7 kwietnia 2011, 22:02

Jedyny cyrk z dodawaniem 3 do H to, że farba bardzo długo się utwardza, co jest bardzo irytujące :-/
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez luck1985 » czwartek, 7 kwietnia 2011, 22:09

Ostatnio malowałem King Tigera-3 kolory kamo. Na gunze.pl jest napisane, że po 20 minutach można coś dalej tam robić-poddać dalszej obróbce jak to oni napisali. Ja odczekałem około 2h pomiędzy kolorami i nic-kompletnie nic się nie działo. Naklejałem taśme i używałem masy Tack-it. A kiedyś jak malowałem I-16 i używałem Thinera, farba zeszła mi z taśmą, a ma mustangu został mi ślad po kleju z taśmy......
Zróbcie próbe- pomalujcie H bez dodawania czegokolwiek.
I nie zapomne jak słoiczek 10ml nie styknął na pomalowanie Shermana w 35 :O Model nie był tłusty ani nic, pokryty surfacerem 1000.
luck1985

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje