Chyba powoli krystalizuje mi się malowanie...
Na razie podsumujmy wiadomości jaki mamy na temat "Initiali".
Na podstawie artykułu Tomasza Wachowskiego z Nowej Techniki Wojskowej wiem, że:
- pierwsza kompania, z czterema wówczas Tygrysami, przybyła do Mga 29 sierpnia i tego samego dnia weszła do boju - 3 z 4 pojazdów się zepsuły
- w nocy z 29 na 30 sierpnia ewakuowano je na tyły
- 15 września pojazdy skończyły remont (silniki poleciały do Niemiec samolotami), chwilę później przybyły kolejne 3 pojazdy (co daje w sumie 7 sztuk)
- 21 września nastąpiło kolejne bojowe użycie - trzy z czterech pojazdów utknęły w błocie, czwarty się zepsuł i został spalony przez załogę (zostaje 6)
- w nocy z 24 na 25 listopada wysadzono jednego z trzech wcześniej unieruchomionych, ponieważ nie dało się go ewakuować (zostaje 5)
- 12 stycznia jednostka zgłasza 6 sprawnych i 2 zepsute pojazdy (czyli 8 - coś więc się nie zgadza...)
- 17 stycznia porzucono słynną "100" - wpada ona w ręce Rosjan. Po testach w Kubince trafia na ekspozycje do Moskwy
- również w styczniu wpada również w ręce Rosjan pojazd "121" (250009) - zostaje potem "rozstrzelany" na poligonie
W ogóle styczniowe starty to:
- 250003 - ugrzązł 17 stycznia, po nieudanych próbach wysadzenia został wysadzony.
- 250004 - porzucony przez załogę (to jest właśnie najlepiej obfotografowana "100")
- 250005 - spłonął po trafieniu
- 250006 - trafiony, uszkodzony, dodatkowo zepsuty - wysadzony 17 stycznia
- 250009 - ugrzązł i porzucony (121 - wpadła w ręce Rosjan)
- 250010 - zniszczony po trafieniu przez T-34
Na tiif.de (czyli w ogóle) są zdjęcia wyłącznie 100, 102, 111, 112, 121, 122, 123, czyli 7 sztuk. Czyli wiemy, że nie wszystkie "Initiale" były w ogóle sfotografowane. Moim zdaniem (na logikę) brakuje zdjęć 101 (taki numer podaje Tomasza Wachowski) i 113. Te "Initiale", które przetrwały dłużej występowały później (zimą) z numerami 2, 3, a później jako 1, 5 i 31. 2, 5 i 31 to najprawdopodobniej ten sam pojazd, czyli zimę przetrwały 2 pojazdy (i to by się zgadzało z wykazem styczniowych strat). A czy ktoś z Was w ogóle wie, ile było tych "Initiali" (bardzo podobnych w detalach do "afrykańskich)? Z moich obliczeń wychodzi, że 10 (jeden stracony we wrześniu, jeden w listopadzie, 6 straconych w styczniu, dwa ocalały).
Ufffff.... Co z tego wszystkiego wynika? Że najłatwiej zrobić "100", bo najwięcej o niej wiadomo...
Ja chyba jednak zdecyduję się na szaro-szarą 111.
No, to sobie pogadałem...