Usuwanie dodat. powłoki z elem. fototrawionych

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Usuwanie dodat. powłoki z elem. fototrawionych

Postprzez jaros » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 16:49

Zarówno blaszki Eduarda jak i Parta są pokryte dodatkową warstwą - odpowiednio błyszcząco-srebrną (coś z dodatkiem niklu?) i delikatnie brązową. O ile w przypadku Parta ładnie da się ją oczyścić podczas kąpieli w np. sodzie, o tyle w przypadku Edka ten zabieg nie działa. Czym to usunąć?

Podobny temat był poruszany swego czasu w trakcie dyskusji n.t. lutowania elementów fototrawionych, ale nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytanie. Czy ktoś może się wypowiedzieć?
pozdrawiam Jarek
jaros

Reklama

Re: Usuwanie dodat. powłoki z elem. fototrawionych

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 17:09

oj, coś chyba źle szukałeś. blachy parta należy wymoczyć w cleanluxie, a z eduardowych powłokę usunąc można w zasadzie wyłącznie mechanicznie..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Kuba P. » wtorek, 12 kwietnia 2011, 17:54

Bardzo długie* moczenie blach eduarda w cleanlux powoduje, że ta powłoka mocno mięknie i o wiele łatwiej ją mechanicznie usunąć.

*2-3 dni...
Kuba P.

Postprzez HK » wtorek, 12 kwietnia 2011, 17:59

Dodam, że nie wszystkie blachy Parta wymagają czyszczenia. Te które ostatnio kupiłem, są błyszczące i pozbawione owej brązowej warstwy (lakieru?). Lutują się doskonale, bez żadnych przygotowań.
Hendryk
HK

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje