Bardzo rzadki klej- jaki?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Bardzo rzadki klej- jaki?

Postprzez kwiatektatek » piątek, 29 kwietnia 2011, 15:47

Kuba P. napisał(a):Prawda to. Tamiya czy nawet nitro nanoszone pędzelkiem potrafi takie cuda.

A propos nitro, to jak mocna jest spoina?
Robiłem próby na matchboxie i owszem skleiło, ale potem palcami, bez żadnego wysiłku mogłem części rozłożyć.
Obrazek Obrazek Obrazek
kwiatektatek

Animal Planet

Reklama

Postprzez Kuba P. » piątek, 29 kwietnia 2011, 16:13

Jak wyschnie to bardzo mocna. Nitro roztapia plastik i łączy to potem w jedno.
Ja nigdy nie miałem z tym problemu, w sumie to obecnie kleję tylko nitro/extra thin lub kropelką. Innych klejów nie używam.
Może nitro nie równe nitro?
Kuba P.

Postprzez HK » piątek, 29 kwietnia 2011, 16:22

kwiatektatek napisał(a):
Kuba P. napisał(a):Prawda to. Tamiya czy nawet nitro nanoszone pędzelkiem potrafi takie cuda.

A propos nitro, to jak mocna jest spoina?
Robiłem próby na matchboxie i owszem skleiło, ale potem palcami, bez żadnego wysiłku mogłem części rozłożyć.

Rozpuszczalnik 'nitro' to nazwa handlowa żadnymi standardami nieobjęta. Skład i proporcje zależą od widzimisię producenta, choć zazwyczaj jest to miesznina toluenu z acetonem. I to raczej toluen jest tu decydującym składnikiem, bo on rozpuszcza polistyren, a aceton głównie zmiękcza. Lepiej stosować czysty toluen (jeśli ma się dostęp) bo wtedy nie będzie niespodzianek. Tyle że toluen jest szkodliwy, choć nie tak jak ksylen czy benzen, które też się nadają do klejenia. Bardzo fajny jest podobno chloroform (nie sprawdzałem) albo TRI (kiedys używałem). Są niesamowicie lotne więc trudniej uszkodzić powierzchnię plastiku a do szczelin ładnie wnikają. Za to w praktyce niedostępne ze względu na odurzające właściwości.
Hendryk
HK

Postprzez Arcturus » piątek, 29 kwietnia 2011, 16:46

Właśnie przeprowadziłem test i czysty toluen ładnie skleił dwa płaskie kawałki ramki Zvezdy. Wygląda to obiecująco, musiałem trochę siły włożyć w rozerwanie, choć upłynęło zaledwie ok. pół godziny. Zobaczymy teraz, jak złapie w sytuacji gdy powierzchnia przylegania jest wyraźnie mniejsza.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » sobota, 30 kwietnia 2011, 11:44

Dla uzupełnienia wątku - skleiłem samym toluenem "odstrzelone" skrzydło w La-5 - najpierw docisnąłem żabką skrzydło do kadłuba, naniosłem pędzelkiem toluen i zostawiłem na noc. Trzyma ładnie (a trzeba było dość mocno ścisnąć żeby szpara się zeszła przed klejeniem), ale testów wytrzymałości rzecz jasna robił nie będę. Wygląda jednak że to faktycznie działa, i nie trzeba wydawać ok. 20 zł na maleńką buteleczkę firmowego specyfiku.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Rafal » czwartek, 5 maja 2011, 00:52

Arcturus napisał(a):Dla uzupełnienia wątku - skleiłem samym toluenem "odstrzelone" skrzydło w La-5 - najpierw docisnąłem żabką skrzydło do kadłuba, naniosłem pędzelkiem toluen i zostawiłem na noc. Trzyma ładnie (a trzeba było dość mocno ścisnąć żeby szpara się zeszła przed klejeniem), ale testów wytrzymałości rzecz jasna robił nie będę. Wygląda jednak że to faktycznie działa, i nie trzeba wydawać ok. 20 zł na maleńką buteleczkę firmowego specyfiku.

X lat temu, jak jeszcze w modzie były modele Plastyka, zrobiłem klej ze zmywacza do skór (ksylen+toluen) i przezroczystych ramek. Kadłub Jaka przy próbie rozerwania pękł w litym tworzywie a nie na spoinie.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez giberes » niedziela, 8 maja 2011, 20:06

Ja polecam humbrola z pędzelkiem, rzadki, sam wnika miedzy klejone elementy,tylko obecny pędzelek jest do kitu,ja mam starą butelkę sprzed ok.15 lat ze swietnym ogonkiem ,kupuję nowy i przelewam do starego pojemnika,klej niezmiennie doskonały
Non omnis moriar, zostanie po mnie parę modeli, które żona wyrzuci.
giberes

Postprzez Patterson » środa, 11 maja 2011, 23:38

Pozwolę sobie zadać pytanie odnośnie klejów Tamiya.

Extra Thin przedstawiać nie trzeba, bardzo przydatne cacko,
Obrazek

natomiast czym się różnią te dwa typy od wyżej wspomnianego? Ten cytrynowy jest... zapachowy?
Obrazek
Obrazek

Oraz czy to jest tym sam co pierwszy żółty?
Obrazek
Patterson

rpm2

Postprzez karambolis8 » czwartek, 12 maja 2011, 00:04

A ja jeszcze zapytam, jak ma się Humbrol z pędzelkiem do Extra Thin Tamiya?
karambolis8

Postprzez HK » czwartek, 12 maja 2011, 00:17

Patterson napisał(a):natomiast czym się różnią te dwa typy od wyżej wspomnianego? Ten cytrynowy jest... zapachowy?

Ten cytrynowy to limonen - substancja występująca w skórkach owoców cytrusowych. Rozpuszcza polistyren, więc nadaje się jako rzadki klej podobnie jak juz wspomniane benzen, ksylen, toluen, TRI, chloroform czy inne. Jest dość nieszkodliwy i ma nieagresywny zapach więc staje się coraz bardziej popularnym rozpuszczalnikiem.
Zwykły Tamiya Cement to typowy 'gęsty' klej. Zapewne któryś z wyżej wspomnianych rozpuszczalników (może octan butylowy?) zgęszczonych rozpuszczonym w nim polistyrenem.
Hendryk
HK

Postprzez Patterson » czwartek, 12 maja 2011, 10:05

Dziękuję za obszerne wyjaśnienie. :)
Patterson

rpm2

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje