viewtopic.php?f=21&t=7922&start=150#p194717
Kazik napisał(a):Na osłonach są seryjnie takie jakby plakietki z zagłębionym napisem Yamaha które wg. instrukcji powinny być malowane w negatywie do moich. W moim przypadku po pierwszej warstwie werniksu zapuściłem rowki srebrną farbką, potem spolerowałem nadmiar i pokryłem całość kolejną warstwą bezbarwnego.
Czy mógłbyś dokładnie opisać jak udało Ci się wykonać te malutki napisy Yamaha na bocznych osłonach?
Próbowałem ale mi nie wyszło. Najpierw trysnąłem całość Gunze H (czerwonym) a napisy zamalowałem białym, również Gunze H. Potem próbowałem spolerować nadmiar farby, używając maszynki do polerowania wykonanej z elektrycznej szczoteczki do zębów Oral B i pasty polerskiej Tamiya Finish. Niestety, udało mi się zedrzeć farbę do żywego plastiku.
Czy możesz napisać dokładnie jakimi farbami malowałeś te detale ? Czy użyłeś podkładu i jeżeli tak to jakiego ? Ile warstw farby i jakiej położyłeś zanim pomalowałeś litery ? Jaką farbą pokryłeś litery ? I najważniejsze pytanie – jak spolerowałeś nadmiar farby na napisie ?