Fw-190 A-9

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Fw-190 A-9

Postprzez urquart » poniedziałek, 9 maja 2011, 15:04

shivadog napisał(a):Jak na moje oko w PS to raczej "10".
(ale gwarancji nie daję)

albo ,,16"
urquart

Reklama

Postprzez shivadog » poniedziałek, 9 maja 2011, 15:07

Albo.
65% to 10
35% to 16

Nie widzę "oczka" 6, ale też nie da się odczytać prawej strony 0

;)

Bez innej fotki raczej nie stwierdzimy.
shivadog

Postprzez urquart » poniedziałek, 9 maja 2011, 15:08

shivadog napisał(a):Albo.
65% to 10
35% to 16

Nie widzę "oczka" 6, ale też nie da się odczytać prawej strony 0

;)

Bez innej fotki raczej nie stwierdzimy.

zwiększ kontrast i zmniejsz jasność - wychodzi na 90% ,,16", moim zdaniem żółte
urquart

Postprzez shivadog » poniedziałek, 9 maja 2011, 15:15

Obrazek

No nie wiem, może 6 może 0.
shivadog

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 9 maja 2011, 15:19

urquart napisał(a):i jeszcze jedno: na prawym skrzydle widać małe niedomalowane plamki, które sugerują, że płat był pomalowany na początku RLM 76. Wnoszę to z analogicznej plamki na osłonie karabinów

Też teoretycznie możliwe, ale jakoś mi nie pasuje.
Skąd wtedy wziąłby się ciemny pas na skrzydle? Na moje oko na goły metal poszła ciemna farba, klapy i lotki malowane bo wiadomo i potem z wierzchu został pomalowany płat na pół a z góry pomalowali RLM 82, która przeważnie jakoś marnie kryła i zwykle wyłaziło co było pod spodem. Ja bym stawiał, że te plamki to jakieś podmalówki mogą być.
Kuba P.

Postprzez urquart » poniedziałek, 9 maja 2011, 16:07

Kuba P. napisał(a):
urquart napisał(a):i jeszcze jedno: na prawym skrzydle widać małe niedomalowane plamki, które sugerują, że płat był pomalowany na początku RLM 76. Wnoszę to z analogicznej plamki na osłonie karabinów

Też teoretycznie możliwe, ale jakoś mi nie pasuje.
Skąd wtedy wziąłby się ciemny pas na skrzydle? Na moje oko na goły metal poszła ciemna farba, klapy i lotki malowane bo wiadomo i potem z wierzchu został pomalowany płat na pół a z góry pomalowali RLM 82, która przeważnie jakoś marnie kryła i zwykle wyłaziło co było pod spodem. Ja bym stawiał, że te plamki to jakieś podmalówki mogą być.

a co sądzisz o naszej dyskusji o numerze? :D
urquart

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 9 maja 2011, 16:10

Sądzę, że wyślę Wam to zdjęcie w takiej formie, w jakiej je kiedyś znalazłem (chyba EBay...) i może będziecie w stanie więcej odczytać. Poszukam też innego, podobnego Fw 190 z gołym kadłubem.
Kuba P.

Postprzez urquart » poniedziałek, 9 maja 2011, 16:34

Kuba P. napisał(a):Sądzę, że wyślę Wam to zdjęcie w takiej formie, w jakiej je kiedyś znalazłem (chyba EBay...) i może będziecie w stanie więcej odczytać. Poszukam też innego, podobnego Fw 190 z gołym kadłubem.

Dzięki za wiele cennych uwag
urquart

Postprzez net_sailor » poniedziałek, 9 maja 2011, 18:51

Znalazłem tę maszynę z takim opisem:
Obrazek
net_sailor

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 9 maja 2011, 19:08

Dziękuję Marcin.
Swoją drogą w paru miejscach ten opis jest dziwny. Przede wszystkim ten numer tu wygląda na 18 a nie 10.
Malowanie skrzydeł opisali, ze prawe nietypowe (prosta linia) a lewe OK. A wiadomo przecież, że jak malowali skrzydła Focke-Wulfa to raczej oba na raz bo ten latawiec miał płat nierozdzielny. Nie tak jak 109, gdzie lewe i prawe skrzydło mogły być od różnych maszyn.
Jakoś to do mnie nie przemawia, co tu napisano ale ja też raczej zgaduję na podstawie zdjęć, jakie mam.

Natomiast wklejam inne fajne foto Fw 190 z gołymi kadłubami. Też końcówka produkcji. Bardzo ciekawe. Zdjęcie znalazłem kiedyś na EBay.

Obrazek

ps - Eureka! Skojarzyłem skąd jest to foto po literach...to Gotterdammerung vol 1, mam to na półce. :oops: Fotka jest OK reprodukowana i dużo więcej widać, ten numer to faktycznie może być 10 :)
Kuba P.

Postprzez urquart » poniedziałek, 9 maja 2011, 19:44

Kuba P. napisał(a):Dziękuję Marcin.
Swoją drogą w paru miejscach ten opis jest dziwny. Przede wszystkim ten numer tu wygląda na 18 a nie 10.
Malowanie skrzydeł opisali, ze prawe nietypowe (prosta linia) a lewe OK. A wiadomo przecież, że jak malowali skrzydła Focke-Wulfa to raczej oba na raz bo ten latawiec miał płat nierozdzielny. Nie tak jak 109, gdzie lewe i prawe skrzydło mogły być od różnych maszyn.
Jakoś to do mnie nie przemawia, co tu napisano ale ja też raczej zgaduję na podstawie zdjęć, jakie mam.

Natomiast wklejam inne fajne foto Fw 190 z gołymi kadłubami. Też końcówka produkcji. Bardzo ciekawe. Zdjęcie znalazłem kiedyś na EBay.

Obrazek

ps - Eureka! Skojarzyłem skąd jest to foto po literach...to Gotterdammerung vol 1, mam to na półce. :oops: Fotka jest OK reprodukowana i dużo więcej widać, ten numer to faktycznie może być 10 :)

czy w takim razie szanowni Panowie mogą już ustalić szczegóły kamuflażu i oznakowania??? :D Wzięła mnie ochota na zrobienie tego wynalazku
urquart

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 9 maja 2011, 19:52

Ja nie sądzę, by ktokolwiek był w stanie na podstawie posiadanych informacji coś ustalić na pewno, ja napisałem jak to widzę, Marcin wrzucił inną interpretację. Mamy tylko marne czarno-białe zdjęcie, kilka innych podobnych i jakieś pojęcie o tym, co i jak malowano. Reszta to spekulacje.
Kuba P.

Postprzez urquart » poniedziałek, 9 maja 2011, 19:58

Kuba P. napisał(a):Ja nie sądzę, by ktokolwiek był w stanie na podstawie posiadanych informacji coś ustalić na pewno, ja napisałem jak to widzę, Marcin wrzucił inną interpretację. Mamy tylko marne czarno-białe zdjęcie, kilka innych podobnych i jakieś pojęcie o tym, co i jak malowano. Reszta to spekulacje.

Twoja opinia całkowicie mi wystarcza. Mam tylko jedno ostatnie pytanie: czy numer taktyczny, Twoim zdaniem, ma czarną obwódkę czy nie? Liczę nie tyle na Twoje sokole oczy, ile na wiedzę i wnioskowanie per analogiam
urquart

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 9 maja 2011, 20:06

Ja natomiast polegam na Waszych opiniach. Jak się za długo patrzy na coś i wysnuwa jakieś wnioski to się dystans traci i świeżość spojrzenia. A jak patrzy się w kilku - to wnioski zawsze lepsze.

Co do obwódki - popatrzyłem do książki i wygląda mi to chyba na 10 i raczej bez obwódki. Żółta by pasowała.
Kuba P.

Postprzez urquart » poniedziałek, 9 maja 2011, 20:09

Kuba P. napisał(a):Ja natomiast polegam na Waszych opiniach. Jak się za długo patrzy na coś i wysnuwa jakieś wnioski to się dystans traci i świeżość spojrzenia. A jak patrzy się w kilku - to wnioski zawsze lepsze.

Co do obwódki - popatrzyłem do książki i wygląda mi to chyba na 10 i raczej bez obwódki. Żółta by pasowała.

Jeszcze tylko jedna kwestia i daję Ci spokój. Klika dni temu zacząłem wątek o Fw-190 A-9 Koglera z czerwono-biało-czerwonym pasem. Maszyna miała numer 980543. Jaki kolor kamo pasuje do tej serii. W fokach dopiero raczkuję, więc to pytanie może wydawać się banalne, ale sorry
urquart

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste