shivadog napisał(a):Jak na moje oko w PS to raczej "10".
(ale gwarancji nie daję)
albo ,,16"
shivadog napisał(a):Jak na moje oko w PS to raczej "10".
(ale gwarancji nie daję)
shivadog napisał(a):Albo.
65% to 10
35% to 16
Nie widzę "oczka" 6, ale też nie da się odczytać prawej strony 0
;)
Bez innej fotki raczej nie stwierdzimy.

urquart napisał(a):i jeszcze jedno: na prawym skrzydle widać małe niedomalowane plamki, które sugerują, że płat był pomalowany na początku RLM 76. Wnoszę to z analogicznej plamki na osłonie karabinów
Kuba P. napisał(a):urquart napisał(a):i jeszcze jedno: na prawym skrzydle widać małe niedomalowane plamki, które sugerują, że płat był pomalowany na początku RLM 76. Wnoszę to z analogicznej plamki na osłonie karabinów
Też teoretycznie możliwe, ale jakoś mi nie pasuje.
Skąd wtedy wziąłby się ciemny pas na skrzydle? Na moje oko na goły metal poszła ciemna farba, klapy i lotki malowane bo wiadomo i potem z wierzchu został pomalowany płat na pół a z góry pomalowali RLM 82, która przeważnie jakoś marnie kryła i zwykle wyłaziło co było pod spodem. Ja bym stawiał, że te plamki to jakieś podmalówki mogą być.
Kuba P. napisał(a):Sądzę, że wyślę Wam to zdjęcie w takiej formie, w jakiej je kiedyś znalazłem (chyba EBay...) i może będziecie w stanie więcej odczytać. Poszukam też innego, podobnego Fw 190 z gołym kadłubem.

Kuba P. napisał(a):Dziękuję Marcin.
Swoją drogą w paru miejscach ten opis jest dziwny. Przede wszystkim ten numer tu wygląda na 18 a nie 10.
Malowanie skrzydeł opisali, ze prawe nietypowe (prosta linia) a lewe OK. A wiadomo przecież, że jak malowali skrzydła Focke-Wulfa to raczej oba na raz bo ten latawiec miał płat nierozdzielny. Nie tak jak 109, gdzie lewe i prawe skrzydło mogły być od różnych maszyn.
Jakoś to do mnie nie przemawia, co tu napisano ale ja też raczej zgaduję na podstawie zdjęć, jakie mam.
Natomiast wklejam inne fajne foto Fw 190 z gołymi kadłubami. Też końcówka produkcji. Bardzo ciekawe. Zdjęcie znalazłem kiedyś na EBay.
ps - Eureka! Skojarzyłem skąd jest to foto po literach...to Gotterdammerung vol 1, mam to na półce.Fotka jest OK reprodukowana i dużo więcej widać, ten numer to faktycznie może być 10
Kuba P. napisał(a):Ja nie sądzę, by ktokolwiek był w stanie na podstawie posiadanych informacji coś ustalić na pewno, ja napisałem jak to widzę, Marcin wrzucił inną interpretację. Mamy tylko marne czarno-białe zdjęcie, kilka innych podobnych i jakieś pojęcie o tym, co i jak malowano. Reszta to spekulacje.
Kuba P. napisał(a):Ja natomiast polegam na Waszych opiniach. Jak się za długo patrzy na coś i wysnuwa jakieś wnioski to się dystans traci i świeżość spojrzenia. A jak patrzy się w kilku - to wnioski zawsze lepsze.
Co do obwódki - popatrzyłem do książki i wygląda mi to chyba na 10 i raczej bez obwódki. Żółta by pasowała.
Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości