M113 Tamiya i Legend, 1:35

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: M113 Tamiya i Legend, 1:35

Postprzez rollingstones » czwartek, 5 maja 2011, 19:30

Z duża przyjemnością pragnę oznajmić że pomysł działa. Jest to rozwinięcie pomysłu z prac Piotra ewpigi - woda z plasteliny i Artura - z woda wikolu.
Mój pomysł dodaje przestrzeni rzeczywistej wodzie i można ubarwiać dno roślinami i kamykami bo w miejscu płycizn jest przeźroczysto i przestrzennie.
Tu środki użyte do wody

Obrazek

Woda krótko mówiąc to tafla polistyrenu n którą z pomocą kleju tamiyi przykleiłem mocno pogniecioną koszulkę na dokumenty z cienkiej foli. Folia ta musi być pognieciona z głową - czyli delikatnie musi na niej powstać szereg zmarszczek i najlepiej folię gnieść małymi odcinkami kulistymi ruchami aby to nie były proste załamania. Kluczem udanego projeku jest dno- w miejscu brzegu zrobiłem wyżłobienie w kształcie płytkiego rowu które pomalowane zostało za pomocą farb vallejo tych jasnych. Głębia jest natomiast pomalowana ciemnym kolorem i jej powierzchnia jest wyżej niż płycizna - czyli powstał taki negatyw. To co jaśniejsze jest głębiej a to co ciemne u góry. W lewym rogu zasiałem roślinny - niestety foto tego nie łapie, ale na żywo jest to doskonale widoczne. Stanowić one będą tło do wystających z wody liści i szuwarów. Przykleiłem taflę za pomocą super glue do brzegu - samych ramek . Następnie położyłem cieniutką warstwę koloru błota AK interactive za pomocą pędzelka ale w taki sposób aby płycizna przybrzeżna otrzymała tylko filtr leciutki tego środka.
Po wyschnięciu nałożyłem pędzelkiem pierwszą warstwę still water. Na pewno dołożę jeszcze ze dwie a może trzy aby była jak największy błysk. Ale to później. Still water traktuje jako lakier połysk a nie jako środek do wylania wody - tu jest cieniutka warstwa która wyschła po 15 minutach. Z ręką na sercu jak bym miał to robić jeszcze raz,to całej modelarskiej roboty jest 15 minut i dwie godziny przerw technicznych na schnięcie.Uważam że jest to najprostszy i najbardziej efektywny sposób przedstawienia wody w rzece czy bajorze.

Obrazek

Obrazek
płotka
rollingstones

Reklama

Postprzez Anioł » czwartek, 5 maja 2011, 21:11

Efekt jest świetny. Gratuluję!
Pozdrawiam
Tomek A.
Anioł

Postprzez Yantom » piątek, 6 maja 2011, 07:10

Tego właśnie potrzebowałem. Stawiam browara przy okazji za prawa autorskie.

pozdr
Yantom

Postprzez kwes » piątek, 6 maja 2011, 07:22

Po raz kolejny RESPECT czyli szacun na najwyższym poziomie. I mam propozycje zacznij kręcić filmy z warsztatu bo z przyjemnością bym to obejrzał.
Błędów nie popełnia tylko ten kto nic nie robi.
kwes

Postprzez siara1939 » piątek, 6 maja 2011, 07:45

Super ta woda.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Adrianowro » piątek, 6 maja 2011, 10:33

Aż ciekaw jestem jak by ten efekt wyszedł z morską plażą :)
Adrianowro

Postprzez Adam Obrębski » piątek, 6 maja 2011, 10:53

Piękna sprawa Sebastian, sobie zachowam Twoją metodę jak nie będę musiał topić jakiegoś ustrojstwa... chyba, że do tego czasu wykombinujesz coś abym mógł to zrobić. Prawdziwy mesjasz modelarstwa! :)
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez badger » piątek, 6 maja 2011, 19:41

Słodzić Sebusiowi nie wolno - aczkolwiek efekt kolego uzyskałeś lepszy niż opowiadałeś przez telefona. Super pomysł- super efekt - jestem pod wrażeniem kreatywności. Brawo. Muszę jednak wujka odwiedzić :mrgreen: Pozdroovka dla rodzinki.
Pozdrawiam Jacek

Każdy patrzy na świat przez własne okulary
Obrazek
badger

Postprzez rollingstones » sobota, 7 maja 2011, 11:45

Ciesze się że się podoba - bo to prosty i efektywny sposób. Jedyne co bym proponował to jednak użyć kleju do folii jako łacznika. Jest mocniejszy. W moim przypadku nic się nie odkleja ale odcinek testowy wielokrotnie testowany malowany i myty w kilku miejscach delikatnie puścił. Może być to szczególnie istotne w momencie gdy woda miał by otaczać pojazd - bo tam podczas prac na łaczeniach nacisk pędzelkami na taflę mógłby spowodować kuku - przy tafli to nie ma problemu.
Zrobiłem bazę ziemi - wykorzystany klej do płytek ziemia pigmenty wikol unigrunt oraz cienie tamiyi i Namordowałem się bo chiałem przedstawić teren kolorystycznie wpasowany do pojazdu - dodatkowo w częsci wilgotny przy wodzie ( zalewowy) schnący w górę i dodatkowo jeszcze bród a w zasadzie wejście do niego.

Obrazek

Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez Vespa » poniedziałek, 9 maja 2011, 08:50

Efekt piękny!

kwes napisał(a):I mam propozycje zacznij kręcić filmy z warsztatu bo z przyjemnością bym to obejrzał.

Przychylam się do prośby! Pomyśl nad własnymi tutorialami modelarskimi i powrzucaj na YT albo Vimeo :) W końcu byłoby co oglądać zamiast starego Papy Toma, którego nauki kierowane są raczej dla dzieci w podstawówce :D
VESPA ::: studio graficzne ::: reklama, grafika, druk, strony WWW
Vespa

Postprzez rollingstones » środa, 11 maja 2011, 17:13

Szkoda czasu na filmy - ja uważam że i tak jest wystarczajco dużo informacji jak zrobić dioramę na forum. Metod skutecznych znam co najmniej trzy, a rozwój warsztatu to tylko i wyłacznie praca własna - trzeba jednym słowem robić.

Mam mało czasu i tempo jest ślimacze, a i to co zrobiłem zajmuje dużo czasu. Posadzenie traw o róznej wysokości w sposób naprawdę dokładny - parafrazując aby kępka była kępką zajmuje sporo czasu. To taka moja wersja techniczna dolnej parti roślinności, która wymagać będzie usunięcia niektórych żdzbeł. Sam krzew nie wiem czy bedzie, i nie jest ani pomalowany ani nie mam liści jeszcze skończonych - tylko taka przymiarka czy warto go zrobić i tu dawać.
Miałem małą przygodę z ziemią bo niestety nie wyschła mi wtedy tak jak chciałem i kontrast był zbyt mały - dlatego zrobiłem ją od nowa i teraz jestem zadowolony.

Obrazek

Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez spiton » środa, 11 maja 2011, 19:36

Naprawdę niezłe !! Woda jak żywa !!
spiton

Postprzez zmorka » czwartek, 12 maja 2011, 05:33

Jak dla mnie to wielki szacunek dla wykonawcy, coś pięknego, czytam oglądam i nawzdychać się nie mogę, Twoje prace i Siary to dla mnie szczyt możliwości w dziedzinie modelarstwa, będę podziwiał dalej.
zmorka

Postprzez micmal » czwartek, 12 maja 2011, 13:23

Witam ! Tak Twoje prace to wzór, mistrzostwo świata i poezja dla oka. Teraz ziemia wygląd fantastycznie i w pełni oddaje efekt mokrego brzegu. Bardzo lubię oglądać Twoje prace, cieszą każdym szczegółem.
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Postprzez rollingstones » czwartek, 12 maja 2011, 16:15

Nie chwalcie za bardzo - właśnie spier/ zepsułem wodę, w sumie to wczoraj, jak włożyłem palca do środka - staram się to uratować. Może się uda.....Zaczynam pracę ....
płotka
rollingstones

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat