Vallejo i H&S

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Vallejo i H&S

Postprzez Struna » sobota, 28 maja 2011, 18:54

Czy vallejo model color po odpowiednim rozcieńczeniu nie zapychają Wam dysz 0,2mm :?: (patrz moje problemy w temacie o aerografach H&S)

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam
Struna

Reklama

Re: Vallejo i H&S

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 28 maja 2011, 19:12

Moim skromnym zdaniem Vallejo to słabe farby, rozcieńczać je należy więcej niż inne, tak że prawie nie kryją, bo inaczej faktycznie zatykają dyszę (mam 0,3mm) W dodatku w buteleczce się rozwarstwiają, nie dają się dobrze wymieszać i tworzą w szyjce korek.
Nie polecam.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Seweryn » sobota, 28 maja 2011, 19:33

piotr dmitruk napisał(a):Moim skromnym zdaniem Vallejo to słabe farby, rozcieńczać je należy więcej niż inne, tak że prawie nie kryją, bo inaczej faktycznie zatykają dyszę (mam 0,3mm) W dodatku w buteleczce się rozwarstwiają, nie dają się dobrze wymieszać i tworzą w szyjce korek.
Nie polecam.

Masz rację, zdają egzamin tylko "na pędzlu".
Seweryn
Seweryn

Postprzez uki761 » sobota, 28 maja 2011, 20:07

Vallejo do aerografu to trudne farby. Trzeba je dość mocno rozcieńczać i przez to trzeba kłaść kilka transparentnych warstw,
ale dają za to fajną gładką powierzchnię. Poza tym podczas malowania trzeba co jakiś czas przecierać końcówkę igły zmywaczem do akryli wamodu bo inaczej dość szybko robi się fafoł i aero zatyka się. Niemniej ja pomalowałem nimi większośc swoich modeli i lubię je. Na pewno dają się dobrze wymieszać . Można normalnie ściągnąc korek i wymieszać w butelce pędzelkiem np.
Ale do aero najlepsza jest moim zdaniem Tamka którą ostatnio zacząłem malować i szczerze polecam.
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez Struna » sobota, 28 maja 2011, 20:38

Niestety vallejo jest to moja jedyna alternatywa :cry: Słyszałem, że dobrze rozcieńczać jest vallejo wódką :idea:

Edit:
A i podkreślam, ze w temacie chodzi mi o serię Vallejo Model Color (i Vallejo Game Color- bliźniacza seria, która mnie interesuje)
Struna

Postprzez uki761 » sobota, 28 maja 2011, 20:47

Ja rozcieńczam tylko kranówą. Daje się malować ale potrzeba cierpliwości.
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez Marek Naja » sobota, 28 maja 2011, 20:54

Model Color rozcieńczać do przeciętnej aerografowej konsystencji zwykłą kranówą i dawać kroplę, dwie retardera do pojemniczka w aero. Zawsze malowałem nimi dyszą 0.2. Nie wiem czemu, lepiej mi się zawsze malowało z aero Model Colorami niż Air. Dają świetną aksamitną powierzchnię. Minus, to słaba przyczepność, trzeba dać coś pod spód. Najlepiej Chaos Black Citadela. Nie używam obecnie do aero w zasadzie tylko z jednego powodu. Mimo czyszczenia pozostałości Vallejo ważą się z Gunze i robią farfocle, które trzeba pracochłonnie usuwać. Tak więc Gunze i Tamiya plus Leveling Thinner wyparły u mnie Vallejo z aero ale nadal używam je do pędzla.
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez Struna » sobota, 28 maja 2011, 20:56

A używasz H&S 0,2mm :?: Podobno jeszcze ludzie eksperymentują z thinnerem od vallejo, thinnerem od tamiyi i gunze. Ciekawe...
Struna

Postprzez mr.jaro » sobota, 28 maja 2011, 21:01

Struna napisał(a):A używasz H&S 0,2mm :?:

Ojej, ale mieszasz. Przeciez to nie ma nic wspolnego z marka aerografu. Ja tez nie lubie malowac tymi farbami za pomoca aerografu (niezaleznie od jego marki), wlasnie dlatego, ze sa kaprysne.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Macio4ever » sobota, 28 maja 2011, 21:07

Struna napisał(a):A używasz H&S 0,2mm :?: Podobno jeszcze ludzie eksperymentują z thinnerem od vallejo, thinnerem od tamiyi i gunze. Ciekawe...

Najskuteczniejszy eksperyment to zalanie Tamiyi lub Gunze i wtedy śmiga jak złoto :mrgreen:

Generalnie dysza 0,2 to do bardzo drobnych pigmentów i rzadkich mediów. Pożycz od kogoś dobry aero z 0,3 lub 0,4 i będziesz miał odpowiedź czy warto chlastać się dalej z Vallejo. Kreskę zrobisz tak samo cienką.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Marek Naja » sobota, 28 maja 2011, 21:09

Używam 0.2 Tamiyi. Do Vallejo nie ma co kombinować. Zwykła kranówa rozcieńcza je najlepiej (właśnie kranówa, nie destylowana). One po prostu szybko schną i dlatego zapychają dysze. Stąd potrzebny retarder do akryli, do kupienia w każdym sklepie dla artystów/plastyków, na stoiskach z farbami w Empikach. Dajesz kroplę, dwie i to załatwia problem zbyt szybkiego zasychania.
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez mr.jaro » sobota, 28 maja 2011, 21:14

Ale trzeba dodac, ze nie kazdy retarder jednakowo dobrze nadaje sie do malowania aerografem. Ja kiedys kupilem pierunsko drogi Lacoux (innego akurat nie mieli) i pieniadze poszly w bloto. Zwykle uzywam oryginalny Gunze badz Talensa.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Struna » sobota, 28 maja 2011, 22:09

mr.jaro napisał(a):
Struna napisał(a):A używasz H&S 0,2mm :?:

Ojej, ale mieszasz. Przeciez to nie ma nic wspolnego z marka aerografu. Ja tez nie lubie malowac tymi farbami za pomoca aerografu (niezaleznie od jego marki), wlasnie dlatego, ze sa kaprysne.

Ma. Konstrukcja dyszy różni się np. między piwatą i H&S. Sam wiem to z autopsji.

Marek Naja napisał(a):Używam 0.2 Tamiyi. Do Vallejo nie ma co kombinować. Zwykła kranówa rozcieńcza je najlepiej (właśnie kranówa, nie destylowana). One po prostu szybko schną i dlatego zapychają dysze. Stąd potrzebny retarder do akryli, do kupienia w każdym sklepie dla artystów/plastyków, na stoiskach z farbami w Empikach. Dajesz kroplę, dwie i to załatwia problem zbyt szybkiego zasychania.

Wiem co to retender i używam go. Nie musicie traktować mnie jako kompletnego nooba. Jakbyś zajrzał do tamatu, który podałem wiedziałbyś dlaczego o to pytam i, ze aktualnie nie posiadam farb vallejo. ;)

Macio4ever napisał(a):
Struna napisał(a):A używasz H&S 0,2mm :?: Podobno jeszcze ludzie eksperymentują z thinnerem od vallejo, thinnerem od tamiyi i gunze. Ciekawe...

Najskuteczniejszy eksperyment to zalanie Tamiyi lub Gunze i wtedy śmiga jak złoto :mrgreen:

Nie zaleję i nie kupię żadnej Tamiyi lub Gunze. Muszę to powtarzać :?:
Struna

Postprzez Macio4ever » sobota, 28 maja 2011, 22:25

Kolego, nie unoś się nie ma potrzeby. Przeczytaj jak zadałeś pytanie, na jakim poziomie ogólności - więc nie dziw się, że dostajesz odpowiedź z założeniem, że czegoś możesz nie wiedzieć.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Struna » sobota, 28 maja 2011, 22:32

(patrz moje problemy w temacie o aerografach H&S)

Wiesz wszyscy byście wiedzieli o co chodzi, ale pewna osoba wywaliła mnie z tamtego tematu... :roll:

Edit:
To na podstawie co tam napisałem proszę powiedźcie mi co byłoby najlepsza opcją dla mnie:
-sprzedanie tego aerografu i kupienie sobie jakiegoś z dyszą 0,3mm
-sprzedanie palety farb P3 i kupienie sobie palety Vallejo Game Color (nie istnieje inna możliwość firm)
Struna

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje