Samoloty "BRUDASY"

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Samoloty "BRUDASY"

Postprzez Kuba P. » środa, 1 czerwca 2011, 10:57

Wiem o tym, miałem raczej na myśli fakt, że z reguły pojazd wygląda naturalnie gdy jest brudny. Z samolotami to już różnie bywa...
Kuba P.

Reklama

Postprzez lejgo_inc » środa, 1 czerwca 2011, 15:02

Kuba P. napisał(a):Z samolotami to już różnie bywa...

Święta racja.
Stąd ten wątek.

Może byście przestali już dręczyć* Spitona, a wrzucili jakieś ciekawe fotki Messerów używanych do orania ubłoconych lotnisk? Każdy robi co lubi, to hobbi a nie ratowanie świata przed wielkim meteorem**.

* na początku napisałem "gnoić" ale potem mnie napadły skrupuły
** chyba że to niemiłosiernie brudny Gloster Meteor
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez spiton » środa, 1 czerwca 2011, 18:14

Oczywiście, że brak aerografu mnie ogranicza. Ale każdego coś ogranicza. Są spraje Tamki i nie jest dla mnie problemem zrobić np, samolot w dwubarwnym kamuflażu. Maskuje się tak samo pod spray jak pod aerograf. A samoloty z kamuflażem który poprawnie namalować można tylko aerografem mogę po prostu unikać .
Utytłane modele lubię, bo jest dla mnie wyzwaniem uzyskanie efektu jaki widzę na zdjęciu. Namalowania na przykłada takiej rdzy, czy przebarwień, jak to widać na tym F-100 to super wyzwanie i mam dużą ochotę się z nim zmierzyć. A malowanie czystych modeli to głównie dokładność i dbałość o usuwanie wszelkich farfocli. Mnie jakoś nie bawi. Mam inna psychikę, bawi mnie poruszanie się po dziewiczych wodach, eksperymenty, wymyślanie swoich "domowych" sposobów na uzyskanie pewnych efektów. Takie rzeczy mnie bawią.
I to wszystko.
Ostatnio edytowano środa, 1 czerwca 2011, 21:26 przez spiton, łącznie edytowano 1 raz
spiton

Postprzez Jaho63 » środa, 1 czerwca 2011, 19:45

Chyba Tobie na złość wymyślili lotniczą łazienkę? :lol:
Obrazek
internet
Masz, takiego zrób:
Obrazek
internet
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Slash » środa, 1 czerwca 2011, 20:19

Spiton, nie martw się. Kuba na żywo całkiem sympatyczny. Po prostu lubi sobie popisać czasem, przecież wiesz ;o)
Z Merlinem może gadałeś w Bytomiu, a na pewno w Łodzi. Więc wiesz, że swój :D A na szturmowikowych czatach jakiś zupełnie inien też był ;o)

Edit. Takie fotki mi się przypomniały:

Obrazek
Obrazek

I co do syfów na powierzchni czyściochów:

Obrazek
;o)
Slash

Postprzez _iceboy » środa, 1 czerwca 2011, 23:12

Slash napisał(a):Edit. Takie fotki mi się przypomniały:

Obrazek
Obrazek

Ten eF to akurat jest dosyć specyficzny przypadek. Można by rzec że on brudny do końca nie jest. Generalnie mówię bardzo ogólnie (nie znane mi są dokładnie szczegóły) ale efy od któregoś Block XY pokrywane są jakąś farbą która teoretycznie zmniejsza odbicie radaru - nazywa się to Have glass. Jest to taka farba, która jest szorstka (przynajmniej tak na zdjęciu wygląda) i strasznie się mieni w słońcu powodując metaliczne efekty na powierzchni. A swoją drogą tego szorstkiego podkładu trzyma się elegancko brud :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
_iceboy

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste