Pz.Kpfw. IV ausf. J z dywizji Das Reich

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Re: Pz.Kpfw. IV ausf. J z dywizji Das Reich

Postprzez author21 » środa, 8 czerwca 2011, 11:18

Samo to, że masz klka rodzajów luf (hamulce wylotowe) , kół i innych części montowanych przemiennie w różnych wersjach. Jak czołg miał rozwaloną armatę a był starszej wersji, to z braku starszej armaty dostawał nową itp. Z zimmeritem jest podobnie, dlatego zdarzały się stare wersje czwórek pokryte zimmeritem, choć w czasie ich powstania nie nakładano. Czołg widać trafił do remontu w czasie "mody na zimmerit" dostał do tak samo jak nówki sztuki :)
author21

Reklama

Postprzez Rayl » czwartek, 9 czerwca 2011, 21:27

Jest dziwną cechą niemieckiego sprzętu z tego okresu, że co się uda wykopać to jest w zasadzie zawsze nietypowe. Nic nie pasuje do teorii, zawsze coś jest ciekawego i dziwnego. Wiem, że to dość generalne stwierdzenie ale mam takie trwałe uczucie zawsze jak czytam czy oglądam jakiegoś nowego wykopka / utopka z jeziora :).

Weź pod uwagę kwestie remontów. Część pojazdów remontowano doraźnie w warsztatach polowych. Jeszcze inne trafiały do zakładów remontowych na tyłach. Tam te pojazdy mogły być uzupełniane o aktualnie dostępne podzespoły, często odmiennych producentów niż sam czołg jak również odmiennych serii produkcyjnych. Tak więc pojazd, który kwalifikuje się jako nietypowy w rzeczywistości może być wielokroć remontowanym "papierowym standardem".
W zakładach polowych częstą praktyką było pospieszne składanie z kilku uszkodzonych czołgółw sprawnego pojazdu. Czytałem, że w Normandii co najmniej 3 "4" były na prędce zrobionymi składakami. Dwa kadłuby były z czołgów, którym uszkodzono wieże podczas ataków lotniczych. Jedna wieża pochodziła z czołgu trafionego w tył kadłuba.
ps. Jeszcze zostałoby nam do omówienia to stwierdzenie o obecności Zimmeritu na kadłubach Pz. IV J :)

Temat zimmeritu wydaje się niezwykle ciekawy. Czy zechcesz rozpocząć dyskusję :mrgreen: .
Rayl

Postprzez Boozy » poniedziałek, 13 czerwca 2011, 19:56

Hej.
Co do zmmeritu to mam takie dwa zdjęcia:
Obrazek
Wydaje mi się, że to zdjęcie przedstawia późną wersje ausf H. Metalowe rolki, późne odbojniki i dekle na koła jezdne. To moja luźna interpretacja bo zgjęcie takie niezbyt coś mówiące. W każdym razie zimmerit na wannie jest.

Obrazek
Tutaj nie wiem jaka wersja ale zimmerit jest obecny na schurzenach.

Może coś jeszcz znajde to dam znać. Nie chce się zanadto wypowiadać, bo materiałów jednoznacznie stwierdzających pewne rzeczy niestety nie ma.
Obrazek
Pozdrawiam
Boozy

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste