KW-2 Hobby Boss 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

KW-2 Hobby Boss 1:48

Postprzez Ostach » wtorek, 3 maja 2011, 23:54

Witam

W wolnej chwili wyciągnąłem mój pierwszy pojazd w królewskiej skali 1:48.
Dochodzę do wniosku, że skala ta ma same zalety:
1. Tańsze modele
2. Prawie tak samo fajne jak 1:35
3. Nie za małe, nie gigantyczne. Abrams jest olbrzymi...
4. Pasują do moich ukochanych samolotów. Nigdy nie mogłem sobie wyobrazić jak wyglądałby messer obok czołgu.
5. Nadal mają sporo części i detali
6. Są jakieś takie pocieszne :D

Do rzeczy. Model sklejony dla relaksu. Zadanie spełnił, nie została nad nim rzucona ani jedna k****. Jak coś nie pasowało to się podpiłowało i już pasowało. Bardzo podobało mi się klejenie gąsek. Gotowy pasek gęsi ze zwisami też fajny. Brakuje jeszcze paru elementów i będziemy malować. Postanowiłem ostro potrenować tu kolor-modżulejszyn. Klimencik będzie cały zielony to jakoś się to uda może. No i kanciasty jest jak trzeba :D

Czas na fotogramy:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Muszę jeszcze oczyścić gąski z zadziorków itd itp.

Polecam model każdemu!
pozdrawiam
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Reklama

modele polskich samolotów

Re: KW-2 Hobby Boss 1:48

Postprzez Ostach » środa, 15 czerwca 2011, 10:46

KW pomalowany i pocieniowany a także detale zaznaczone jasną farbą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz teraz chyba trzeba pomyśleć nad jakimś napisem na wieży. Zestawowe kalki są tylko z "wiej faszysto" bodajże, pomyślę nad namalowaniem "za Stalina".

P.S.
Kolory są zwalone, zrobiłem kilka fotek na różnych opcjach ale ni cholery nie mogłem ustawić tak, żeby były podobne do realnych. W rzeczywistości czołg jest bardziej oliwkowy.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Korowiow » środa, 15 czerwca 2011, 11:10

Bardzo to fajne.
A jak zachwalasz 48, normalnie aż chce się kupić.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez author21 » środa, 15 czerwca 2011, 12:49

Fajnie pomalowany. Nie podobają mi się "dziury po trafieniach" - jak gwiazdki na choinke. Raczej takie coś wygląda jak dziura ze stopionym w koło zgrubieniem metalu, dokładnie w kształcie kółeczka. W tym wygląda to jak odpryski po trafieniu, ale w mur kamienicy :).
Co do skali 1:48 polecam również, przerabiałem ją już 5 krotnie i bardzo przyjemna. Sklejasz jeden dzień. A malowanie to podobnie jak w 1 :35 :)
author21

Postprzez Ostach » środa, 15 czerwca 2011, 21:48

Pierwszy raz te trafienia robiłem, chyba trzeba coś pokombinowac z rozgrzanym drutem.

W skali 48 akurat to, że skleja się model w jeden dzień to dla mnie wada. Pisałem w pierwszym poście o zaletach tej skali, ale jednak jak otworzyłem pudło z dragonowskim Pz IV G to się prawie posikałem z wrażenia. Także chyba zostanę w 35. Chyba, że jakiegoś teciaka z wnętrzem zrobię.
Ostach

Postprzez author21 » czwartek, 16 czerwca 2011, 07:18

Ja trafienia robię - wiercę dziurkę, albo tylko nawiercam jak nie na wylot, a brzegi i efekt metalu stopinego to z masy Miliput itp
author21

Postprzez Cichociemny » środa, 22 czerwca 2011, 02:06

Ostach napisał(a):Teraz teraz chyba trzeba pomyśleć nad jakimś napisem na wieży. Zestawowe kalki są tylko z "wiej faszysto" bodajże, pomyślę nad namalowaniem "za Stalina".

Wiej? Nie czasem "bij faszystów"? Poza tym, były w ogóle KW-2 z takimi hasłami na wieży? Mam rozgrzebany analogiczny model w 1:72 i nie znalazłem potwierdzenia na obecność takich napisów.
Cichociemny

Postprzez Chudziutki » środa, 22 czerwca 2011, 07:52

Z tym, że teoretycznie nie jest to KW-2 tylko KW "z dużą wieżą" czyli wieżą MT-1 która montowana była na prototypach i kilku egzemplarzach produkcji "przed seryjnej" więc z tymi napisami to byłbym raczej ostrożny i szukałbym jakiegoś potwierdzenia na zdjęciach z epoki.
Chudziutki

Postprzez Marek Jaszczołt » środa, 22 czerwca 2011, 15:12

Jedyne napisy jaki widziałem na wieżach KW-2 były po niemiecku :twisted:
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat