Kuba P. napisał(a):On ma też taki właśnie krój malowania. Jakaś wariacja / uproszczenie tego schodzącego nisko kamuflażu "segmentowego" typowego dla serii 334/335?
Jestem raczej skłonny sądzić, że te samoloty były fabrycznie tak pomalowane, i ta 1 i 5 i ten bez oznakowania i w końcu <<+~ Borchersa.

Kuba P. napisał(a):Przypomniałem sobie o jeszcze jednym, podobnie pomalowanym K-4. To ten samolot z wymienionym silnikem na 605 AM, z prawą osłoną od G-14, czarne 1.
http://messerschmitt-bf109.de/display.p ... ummer=6072
http://messerschmitt-bf109.de/display.p ... ummer=3719

Kuba P. napisał(a): Wg. zeznań Horsta Petschlera, który zamiast na Bornholm poleciał 109 G-10 do Szwecji samoloty miały stworzyć improwizowany "Jagd Erganzungsschwarm Nord".
Polecam Ci to opracowanie Japo. Swoje lata ma ale precyzja aż powala. Jedna z moich ulubionych książek. Przy okazji, fantastyczne, ręcznie (chyba) malowane sylwetki!
Okrach napisał(a):
Georg, sprawdzales zdobyczna G-10/U4 bzw. G-14 AS FE 123? (Ma czarna "7"). To o tym samolocie myslales?
Georg01 napisał(a):W Neubiberg wylądował jeszcze jeden K-4 - wspomniany przeze mnie xxx215. Jest na zdjęciu w książce JaPo Messerschmitt Bf 109K, strona 60. Końcówka numeru seryjnego jest namalowana dużymi cyframi odręcznie na ogonie, widoczna czarna belka II./JG 52 i żóty pas na nosie. Przez jakiś czas uchodziła jako główny podejrzany samolot W. Batza, ale w świetle ostatnich 2 lat ta teza chyba upadła (chociaż kto wie ?). Nie wiem gdzie stał w Neubibergu - to jedna z zagadek.
GC

Georg01 napisał(a):Bardzo ciekawie to wygląda. Ten xxx215 można śmiało zapisać jako 33x215, gdzie x to 2, 3 lub 4. Czy jest jakakolwiek reguła dotycząca dodatkowych klapek domykających podwozie w K-4 ? Zauważyłem, że na wczesnych K-4 nie ma tych klapek, tak jakby wprowadzono je na pewnym etapie rozwoju konstrukcji (czyli na późnych K-4) i też nie na wszystkich. Ten 33x215 nie ma klapek, samolot Borchersa ma (335xxx), według forum LE << Batza też ma te klapki.
Powrót do Lotnictwo - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości