Korsarze - różnica pokoleń 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Korsarze - różnica pokoleń 1:48

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 01:02

Tu w ogóle nie ma związku z jakimkolwiek realnym obiektem i jego eksploatacją, ale doszukiwanie się realizmu tam, gdzie autor w ogóle nie jest nim zainteresowany wydaje się bezcelowe.
greatgonzo

Reklama

Postprzez Maciej Gruca » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 09:34

Widzę, że nie pozostawiliście na Korsarzyku suchej nitki :-> Biedactwo :mrgreen: Powiedzcie mi o co chodzi z tymi rakietami. To nie moja epoka, nie znam się. Robiłem wszystko zgodnie z Tamyiową instrukcją. Nie spodziewałem się po nich takiego "byka". Na koniec przepraszam wszystkich Znawców za moje profanacje.
Maciej Gruca

Postprzez Tofik » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 10:35

Najogólniej mówiąc zrobiłeś model F4U-1D a VF-17 latał na F4U-1A . Dla mnie to profanacja :mrgreen:
Jak słodko zostać świrem. Choć przez chwilę Choć przez chwilę łoOłoOoŁ
Tofik

Postprzez Slash » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 10:42

Wiesz co Maciej. Wnioskuje o dofiltorowanie staruszka. Bo gdybym nie znał misternego planu, to chyba bym się nie domyślił. Ogólnie bym uznał, że mamy do czynienia z modelem wykonanym pod obecne trendy. Bardzo dobrym modelem ;o) Może tak da się ukręcić rozważania w kontekście historycznych profanacji. Zdzisław na fotkę tygodnia :!:
Slash

Postprzez tomtre » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 16:42

Maciej Gruca napisał(a):Widzę, że nie pozostawiliście na Korsarzyku suchej nitki :-> Biedactwo :mrgreen: Powiedzcie mi o co chodzi z tymi rakietami. To nie moja epoka, nie znam się. Robiłem wszystko zgodnie z Tamyiową instrukcją. Nie spodziewałem się po nich takiego "byka". Na koniec przepraszam wszystkich Znawców za moje profanacje.

Ale jaja :lol:
Ja też się nie znam na tych rakietach itd, ale śledziłem całą polemikę. I dopiero z tej perspektywy wygląda ona ciekawie ;)
Moja cała "kariera" na PWM
- Albatros DIII - viewtopic.php?f=13&t=17001
- Junkers D.I - http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=22657
I to by było wszystko jak do tej pory :)
tomtre

Postprzez Maciej Gruca » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 16:51

Istotnie ciekawa robi się dysputa. Do tego stopnia, że postanowiłem trochę poszperać. Efektem tego jest wymierzenie sobie ustawowej kary za niedopatrzenie w kwestii VF-17. Natomiast odnośnie rakiet to już nie mogę się zgodzić. W monografii (i w sieci) jest parę zdjęć "mojego" F4U-1D z takimi właśnie rakietami i na takich właśnie zaczepach. Tak więc chyba udało mi się wybronić przed podwieszeniem AMRAAM'a i JDAM na A-7 :P
Maciej Gruca

Postprzez Tofik » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 17:07

Ale o to się rozchodzi że VF-17 nie latał na F4U-1D tylko na F4U-1A. jak zobaczyłem ta piracką flage na silniku to jakos podświadomie przyjąłem ze to wersja A do kturej to rakiety i tego typu zbiorniki nie pasują. Teraz do mnie dotarło że ty robiłeś wersje D do kturej to pasują podwieszenia ale znowuż nie psuje malowanie. Jakby to dotyczyło jakiegoś innego dywizjonu to może nie rzucało by się tak w oczy ale ta piracka flaga jest niezwykle charakterystyczna że o nr 29 czyli maszynie Ike'a Kepforda nie wspomnę :mrgreen: To kuje po gałach :) To tak jakby na P-51D z dywizjonu 303 namalować donalda Zumbacha :?
Jak słodko zostać świrem. Choć przez chwilę Choć przez chwilę łoOłoOoŁ
Tofik

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 17:09

Maciej, Twój Korsarz jako sprzęt Kepforda jest zupełnie błędny, nie ten typ. Jako U-1D ma swoje błędy. Kamuflaż błędny w każdym razie.

To nie moja rzecz, ale skoro rozmawiamy to wspomnę, że mnie bardzo podobałby się ten pomysł, gdyby bohaterowie byli w nim jakoś osadzeni. Jeżeli np. ten F4U ma być symbolem typu to fajnie byłoby gdyby stanowił jakąś określoną i przemyślaną jego reprezentację, co wcale nie musi oznaczać dokładnej repliki konkretnego samolotu. Zupełna przypadkowość wersji i malowania moim zdaniem szkodzi całemu pomysłowi, przynajmniej gdy cała rzecz dzieje się na forum modelarskim.

Wykonując taki pożółkły, monochromatyczny kamuflaż poszukałbym delikatnego, ulotnego niemal śladu kolorów, dlatego podobało mi się pozostawienie gwiazd w granacie jako bazy. I pewnie nie powstrzymałbym się przed agresywnym kolorystycznym kontrastem. Takie naklejki symbolizujące zestrzelenia są do takiego efektu wręcz stworzone, z tym że szesnaście byłoby zdecydowanie za dużo. 2-3 w pionie sprawdziłyby się świetnie. Tylko takie własne przemyślenia ;o).

VF-17 latał na Birdcagach i U-1A . Na U-1D jako VF-84.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 27 czerwca 2011, 17:16 przez greatgonzo, łącznie edytowano 1 raz
greatgonzo

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 17:10

Maciej Gruca napisał(a):W monografii (i w sieci) jest parę zdjęć "mojego" F4U-1D z takimi właśnie rakietami i na takich właśnie zaczepach.

Maciek, dopóki pisałeś, że nie robisz modelu na serio, że tylko tak chcesz pomysł zrealizować, ale wiesz, że to będzie fikcja to dla mnie było ok. Teraz zaczynasz powoli wchodzić w polemikę taką, której zawsze jestem przeciwnikiem. Gdzie "w sieci" widziałeś model Corsarza Kepforda? Pisałeś, że robisz tę maszynę ze zwycięstwami z VF-17, która to maszyna jest wersji F4U-1A, czyli między innymi BEZ ZACZEPÓW RAKIET.
tomtre napisał(a):Ale jaja
Ja też się nie znam na tych rakietach itd, ale śledziłem całą polemikę. I dopiero z tej perspektywy wygląda ona ciekawie ;)

jak napisałem wcześniej, nie ma, co przeżywać.
Ale mnie dla odmiany śmieszą osobnicy nie posiadający wiedzy ani zainteresowania, ale wyśmiewający tych, co takich ZALET nie posiadają.
Mnie się model nadal podoba, ale nie udawajmy, że to ma coś wspólnego z realizmem.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez tomtre » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 17:37

Jaho63 napisał(a):jak napisałem wcześniej, nie ma, co przeżywać.
Ale mnie dla odmiany śmieszą osobnicy nie posiadający wiedzy ani zainteresowania, ale wyśmiewający tych, co takich ZALET nie posiadają.
Mnie się model nadal podoba, ale nie udawajmy, że to ma coś wspólnego z realizmem.

Mnie się model podoba bardzo. Fajny pomysł te szarości i w ogóle... Jak już pisałem dla mnie to poziom nieosiągalny.
Co do realizmu to całe zamieszanie, nawet jeśli ktoś komuś na odcisk nastąpił, ma też swoje pozytywne skutki. Ja, i zapewne paru innych śledzących wątek, a nie znających realiów, zacznie szukać jakiejś wiedzy na własną rękę. Przez to staną się mądrzejsi o ten malutki kawałek wszechświata. Ja do wczoraj nie wiedziałem o niejakim Kepfordzie nic poza tym co można znaleźć w encyklopedii, a teraz zaczynam sobie coś czytać.

W sumie takie polemiki zawsze coś pozytywnego po sobie zostawiają.
tomtre

Postprzez spiton » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 17:51

Poprawności historycznej w tym Korsarzu nie ma ale pomalowany jest super.
Nie psujcie Mackowi zabawy, bo przecież nie jest w stanie już tego zmienić.
Ja z niecierpliwością czekam na efekt sepiowych filtrów.
spiton

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 18:38

spiton napisał(a):Nie psujcie Mackowi zabawy

Sebastian dokładnie to miałem na myśli na samym początku. Jest fajnie, ogląda się to przyjemnie (chciałbym tak malować) i tak powinno zostać.
tomtre napisał(a):a teraz zaczynam sobie coś czytać

A, jeśli tak to zwracam honor. Myślałem, że kpisz z "histeryzowania nad historią".
Jaho63

Postprzez Maciej Gruca » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 18:55

Panowie, nie chciałbym by z tego wyszły jakieś swary. W poprzednim poście chciałem uściślić tylko obecność HVAR'ów na tym samolocie a nie polemizować z Waszą wiedzą odnośnie przynależności do jednostki. Czytając Wasze odpowiedzi, zaczynałem się obawiać, że popełniłem naprawdę poważną gafę. Zdaję sobie sprawę jak bardzo pomyliłem się z malowaniem, ale jak napisał Spiton, tego już nie zmienię. Bądźcie wyrozumiali, proszę. Czasami i koń się potknie, a co dopiero osioł :)

Ps. Więcej nie będę robił "drugiej wojenki" Uooo :!: ...tak będę leżał... :!: :mrgreen:
Maciej Gruca

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 19:03

Macieju, zły wniosek. :cry: Ja chętnie obejrzałbym następmne modele WW2 w Twoim wykonaniu. Tylko albo w konwencji zabawy, albo na serio. Najgorzej to łączyć. ;o)
Jaho63

Postprzez tomtre » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 19:55

Jaho63 napisał(a):
tomtre napisał(a):a teraz zaczynam sobie coś czytać

A, jeśli tak to zwracam honor. Myślałem, że kpisz z "histeryzowania nad historią".

Heh, to teraz dopiero łapię, że to w moim kierunku było :P Nie poczuwałem się :P Co tylko potwierdza brak złych intencji z mojej strony.
Ale skoro już tak wyszło to też jestem winien przeprosiny. Niestety słowo pisane ma swoje wielkie wady, które teraz pokazały się jak nic...
Mnie z tymi jajami chodziło tylko o tzw humory sytuacyjny. Była taka sytuacja, że pod nieobecność autora trwała dyskusja "co autor miał na myśli", a co powinien ewentualnie mieć, a tu się nagle okazało, że niczego nie miał na myśli tylko skleił co było w pudełku nieświadomie popełniając błąd. Rozbawiła mnie sytuacja i nieporozumienie, a nie jakaś osoba czy jej wypowiedź. Tyle i tylko tyle. Abstrahowałem kompletnie od tego kto wie lepiej i w ogóle czy powinien wiedzieć, czy nie ;o)

A skoro już o tym to ja za mały żuczek jestem żeby się tutaj z kogokolwiek nabijać. Odkąd zacząłem zaglądać za kulisy tego co się potocznie nazywa "sklejaniem modeli" to ogrania mnie coraz większa świadomość nieświadomości. Jak się z każdym krokiem okazuje to modelarz powinien być chemikiem, architektem, inżynierem, historykiem, optykiem, malarzem, plastykiem, ślusarzem i czym tam jeszcze. Zrobienie w tej branży czegokolwiek sensownego wymaga tak wielkiego wysiłku i cierpliwości, że dopiero teraz łapię w co ja właściwie wlazłem ;)

No i przepraszam gospodarza za OT - następne komentarze już wyłącznie ad rem.
tomtre

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat