LSSAH 1/16

Właśnie skończyłeś figurkę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

LSSAH 1/16

Postprzez bodek66 » wtorek, 28 czerwca 2011, 19:11

Witam,

Prezentuję figurkę żołnierza SS.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
bodek66

Reklama

Re: LSSAH 1/16

Postprzez spiton » wtorek, 28 czerwca 2011, 19:51

Super. Mam ta figurkę ,-)). Zachęciłeś mnie to wygrzebania jej z szafy ,-)).
spiton

Postprzez Korowiow » wtorek, 28 czerwca 2011, 22:53

Podoba mi się.
Świetny pomysł z tymi wyciętymi drzewami - super realiztycznie to wygląda.
Na części zdjęć osprzęt wydaje sie być gigantyczny - zwłaszcza ta menażka - ale to pewnie moje subiektywne odczucie bo na innych zdjeciach tego nie widzę.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez bARTZ » wtorek, 28 czerwca 2011, 23:18

Pierwsza fota ekstra, aż się zimno zrobiło :). Szczególnie podoba mi się kolor kurtki. Wiem że na białym ciężko się cieniuje. Jedyne co mi nie pasuje to okładki chwyt pistoletowego w mp powinny być bakielitowe.
Pozdrawiam.
bARTZ

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » środa, 29 czerwca 2011, 06:32

bARTZ napisał(a): Szczególnie podoba mi się kolor kurtki. Wiem że na białym ciężko się cieniuje.

Tyle, że ta parka nie jest biała i nie powinna być aż tak jasna...

Obrazek

Obrazek

źródło: http://panzerlehr.mojeforum.net
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez bARTZ » środa, 29 czerwca 2011, 10:05

Tyle, że ta parka nie jest biała i nie powinna być aż tak jasna...

Tak faktycznie, ten typ kurtki nie mógł być biały- mój błąd :-|
bARTZ

Postprzez Mecenas » środa, 29 czerwca 2011, 10:28

A jaka firma wydała tą figurkę? Może byśmy temat wyedytowali?
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez nordland » czwartek, 30 czerwca 2011, 15:18

Fajny figurant.Mi taki mały szczególik się rzucił w oczy na hełmie-z jednej strony kalka SS -ok ale z drugiej powinien mieć sfastykę.Tak jak teraz to wyglada na połączenie hełmu SS z WH :P
nordland

Postprzez bodek66 » czwartek, 30 czerwca 2011, 18:36

Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):Tyle, że ta parka nie jest biała i nie powinna być aż tak jasna...

Chyba muszę się zgodzić, nie znalazłem parki w białym kolorze :oops:

nordland napisał(a):mały szczególik się rzucił w oczy na hełmie-z jednej strony kalka SS -ok ale z drugiej powinien mieć sfastykę.Tak jak teraz to wyglada na połączenie hełmu SS z WH

A tu się nie zgodzę, odsyłam tutaj:
http://www.german-helmets.com/SS-LAH%20Insignia.htm

Pozdrawiam
bodek66

Postprzez nordland » piątek, 1 lipca 2011, 06:05

Kalki z linku są z lat 30stych i nijak się nie mają do Twojego figuranta.Twój to rok 43 a tam było całkiem co innego na hełmie-lub nie bo o ile mnie pamięć nie myli to od 43 zaprzestano naklejania kalek na hełmy.Popatrz na fotki z frontu wschodniego i nigdzie nie znajdziesz takiego fantastycznego garnka jak Twój ;o)
nordland

Postprzez bodek66 » piątek, 1 lipca 2011, 07:57

nordland napisał(a):Tak jak teraz to wyglada na połączenie hełmu SS z WH :P

Linkiem do tej strony chciałem obalić twoją teorię, że jest to połączenie SS z WH.
Zgadzam się, są to insygnia malowane na hełmach od 1934 roku, ale zwróć uwagę na fakt, że w nowszej wersji (kalkomanie) zostały stopniowo wprowadzane od 1935 roku i zapewne nie od razu zastąpiły starsze wersje, więc udowodnij że nie mógł w latach 40-tych zaplątać się nie tylko jeden, jak to określiłeś "fantastyczny :shock: garnek".
A tak na marginesie to co nazywasz insygniami WH jak na mój gust jest oznaczeniem III Rzeszy.
bodek66

Postprzez nordland » piątek, 1 lipca 2011, 14:06

bodek66 napisał(a):
nordland napisał(a):Tak jak teraz to wyglada na połączenie hełmu SS z WH :P

Linkiem do tej strony chciałem obalić twoją teorię, że jest to połączenie SS z WH.
Zgadzam się, są to insygnia malowane na hełmach od 1934 roku, ale zwróć uwagę na fakt, że w nowszej wersji (kalkomanie) zostały stopniowo wprowadzane od 1935 roku i zapewne nie od razu zastąpiły starsze wersje, więc udowodnij że nie mógł w latach 40-tych zaplątać się nie tylko jeden, jak to określiłeś "fantastyczny :shock: garnek".
A tak na marginesie to co nazywasz insygniami WH jak na mój gust jest oznaczeniem III Rzeszy.

Nie mogł się zaplątać z racji tego że te wcześniejsze kalki były uzywane na hełmach M17 a Twój ma albo M40 albo M42.Kalki z trójkolorową flagą nosiło-LW,KM,WH jako siły wojskowe IIIRzeszy.Waffen SS jako cześć NSDAP miala flagę partyjną z drugiej strony hełmu.Dodam jeszcze że kalki z hełmu które pokazałeś były uzywane w SS na dlugo przed utworzeniem Waffen SS potem je wycofano i ujednolicono umundurowanie-tj mundur polowy szary zostal wprowadzony w 37r(czarny pozostał mundurem galowym)nowe hełmy itd.Jednym słowem takie coś ja u Twojego figuranta nie istniało-kalki z lat 30stych na hełmie w 43roku.

Polecam książkę Michael D. Beaver, Kelly Hicks "SS helmets ,,
PS To co było uzywane w latach 30stych to nawet nie była kalkomania tylko malowanie :P
nordland

Postprzez bodek66 » piątek, 1 lipca 2011, 15:48

nordland napisał(a):PS To co było uzywane w latach 30stych to nawet nie była kalkomania tylko malowanie :P

Jeżeli przeczytasz mój wcześniejszy post wyraźnie zaznaczyłem, że od 35-go roku były to kalkomanie, natomiast w twoim poście jest mowa o kalkach
nordland napisał(a):Kalki z linku są z lat 30stych i nijak się nie mają do Twojego figuranta.Twój to rok 43 a tam było całkiem co innego na hełmie-lub nie bo o ile mnie pamięć nie myli to od 43 zaprzestano naklejania kalek na hełmy.

Tak więc w tym momencie nie "wystawiaj języka" :D gdyż twoja wypowiedź trochę rozmijają się z prawdą.

Kalki zostały wprowadzone w 1935 roku produkowała je firma z Norymbergii (nie pamiętam nazwy firmy) i w tym też roku wprowadzono nowy wzór :
- lewa strona - czarna swastyka na białym tle i czerwonej tarczy,
- prawa strona - czarne runiczne znaki SS na białym tle (w późniejszym okresie na srebrnym)
jednak nie zmienia to faktu iż takie (podkreślam) malowanie mogło pojawić się w latach 40-tych.
W 86 roku w 5 Podhalańskiej Brygadzie Wojsk Obrony Wewnętrznej im. Ziemi Krakowskiej znajdowała się pościel z pieczątkami "KBW", czyli 21 lat po rozwiązaniu Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego. :D
:P Pozdrawiam
bodek66

Postprzez nordland » piątek, 1 lipca 2011, 16:39

jednak nie zmienia to faktu iż takie (podkreślam) malowanie mogło pojawić się w latach 40-tych.

To pisz odrazu że helm to czyste gdybanie a nie zgodnośc historyczna :mrgreen:
Dla rozwiania wątpliwosci rzucę temat na forum z ekwipunkiem i oporządzeniem-niech się znawcy wypowiedzą.
http://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=20148
A jak juz się czepiamy szczegolow to blacha tez jest zle wybita-w 43 roku nie bylo w składzie LSSAH czegos takiego jak panzer artillerie regiment tylko Artillerie-Regiment 1 czyli powinno być np /ART REG 1 LSSAH przy czym SS zawsze bylo po Leibstandarte a nie przed jak u Ciebie.Panz art reg 1 był dopiero w 44 roku.
nordland

Postprzez bodek66 » piątek, 1 lipca 2011, 18:30

nordland napisał(a):A jak juz się czepiamy szczegolow to blacha tez jest zle wybita-w 43 roku

Pogubiłeś się w kalkomaniach i malowaniu, stwierdziłeś że takie malowanie jest fantastyką co najmniej jak z powieści Lema co jest bzdurą, dopisałeś sobie do tej pozycji rok 1943 (nie wiem skąd to wziąłeś) ja tego nie pisałem, teraz znów doszukujesz się błędów w nieśmiertelniku, a nie jest to podpis do dioramki :!: , jest to gadżet (kopia oryginalnego nieśmiertelnika) dla wielu ciekawostka jak w tym okresie wyglądały blachy niemieckich żołnierzy. Zanim zaczniesz komentować kolejne detale zastanów się jaki był zamysł autora, możesz pytać to nie boli :-/
Pozdrawiam
bodek66

Następna strona

Powrót do Figurki - galeria ukończonych figurek