Avro Lancaster MkIII Revell 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Avro Lancaster MkIII Revell 1/72

Postprzez kowaltom99 » środa, 6 lipca 2011, 19:11

Witam

Z dużym poślizgiem, ale w końcu koniec (prawie, bo pozostały jeszcze anteny, na które szukam dokumentacji, oraz bomby, które chcę wyeksponować na wózkach transportowych)
Wątek warsztatowy tu:
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=12378&sid=0f87510c8444114779b172e12b7169ed

Lanc przy świetle dziennym:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kowaltom99

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Avro Lancaster MkIII Revell 1/72

Postprzez SokoleOkoPierce » środa, 6 lipca 2011, 19:19

Moim zdaniem świetny, jeden z lepszych Lancasterów jakich widziałem.
Obrazek
SokoleOkoPierce

Postprzez Jaho63 » środa, 6 lipca 2011, 19:26

Ładniutko, czyściutko. Ale taka właśnie "wykończeniówka" jak antenki "robią" całość. Teraz, chociaż mi się podoba, to sprawia wrażenie modelu (no, ja wiem, to jest model, ale fajnie jak sprawia wrażenie oryginału). Trochę też dziwnie wygląda wieżyczka górnego strzelca, ale tutaj nie będę się wymądrzał, może miała tak wystawać mocno. Ogólnie jednak fajny.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez dewertus » środa, 6 lipca 2011, 19:32

SokoleOkoPierce napisał(a):Moim zdaniem świetny,

Owszem, cieszy oko :) choć widzę pewien rozdźwięk pomiędzy niemalże nieskazitelnym wyglądem całego samolotu i całkiem intensywnymi okopceniami na skrzydłach (nie wspominając już o dość pokaźnym dorobku bojowym) - jakoś tak żadnych rysek ni otarć czy przybrudzeń...
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez kowaltom99 » środa, 6 lipca 2011, 21:27

dewertus napisał(a):
SokoleOkoPierce napisał(a):Moim zdaniem świetny,

Owszem, cieszy oko :) choć widzę pewien rozdźwięk pomiędzy niemalże nieskazitelnym wyglądem całego samolotu i całkiem intensywnymi okopceniami na skrzydłach (nie wspominając już o dość pokaźnym dorobku bojowym) - jakoś tak żadnych rysek ni otarć czy przybrudzeń...

Wyznaję zasadę, że z brudzeniem modeli jest jak z soleniem, lepiej niedosolić niż .... przesolić. Nie lubię robić przesadnych "brudasów". Brudzenia na moim Lancu są zrobione, ale delikatne, otarcia i odpryski też.
Co do okopceń skrzydeł - to wiadome jest, że silniki Lanca kopciły strasznie i praktycznie na każdym zdjęciu archiwalnym najbardziej rzucają się w oczy własnie ogromne, ciemne smugi na skrzydłach.Np tu:
http://4.bp.blogspot.com/_zu-DKjmLnoA/RvU0mVFP8OI/AAAAAAAABOk/ACrEQN4nXQo/s400/bombers+lancaster.jpg

Co do wystającej wieżyczki strzelca górnego - niestety to jest błąd Revella - wieżyczka jest montowana za płytko. Niestety u mnie był to ostatni element montowany w tym modelu (już po pomalowaniu całości)- i nie miałem już możliwości wykonania poprawek bez drastycznych cięć w kadłubie. Niestety wcześniej tego nie zauważyłem.
kowaltom99

Postprzez Murek » czwartek, 7 lipca 2011, 00:15

Model bardzo ładny, świetne wrażenie robią elementy przeźroczyste. A to, że wieżyczka za wysoka nieco, wielu pewnie nie zauważy (np. ja). I z soleniem mam podobnie - jak się za dużo posoli to można spieprzyć :P
Murek

Postprzez pik » czwartek, 7 lipca 2011, 09:52

Bardzo fajny Lanc, zrobiony schludnie, z umiarem. Gratulacje!
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez Adam » czwartek, 7 lipca 2011, 10:03

Moim zdaniem model bardzo dobrze wykonany a nie przesolony brudzing jest jak najbardziej na miejscu. :D
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez szymony » czwartek, 7 lipca 2011, 17:53

Qń jaki jest każdy widzi. Model ładnie złożony, nie przesolony. Soli faktycznie mało co, ale to pewnie też zasługa małej GO. Focenie modeli na otworze względnym, to nie najlepszy pomysł, chyba że mają być "ałtyhtyczne" ;-)
prawy alt padl :-(
szymony

Postprzez Tofik » czwartek, 7 lipca 2011, 20:50

Szymoy a mógłbyś po polsku :-/

A modelik superowy :)
Jak słodko zostać świrem. Choć przez chwilę Choć przez chwilę łoOłoOoŁ
Tofik

Postprzez szymony » piątek, 8 lipca 2011, 13:27

Tofik napisał(a):Szymoy a mógłbyś po polsku :-/

Mógłbym, ale to mały elaborat by był. Powiedz fotografowi by machnął preshading i biedronkę, na to samo wyjdzie ;-)
Mogę skrobnąć co nieco w odpowiednim dziale, jak będzie zainteresowanie. Tu nie będę offtopa uskuteczniał.
prawy alt padl :-(
szymony

Postprzez Jaho63 » piątek, 8 lipca 2011, 13:38

To chyba była bardziej prośba o rezygnację z tych łamańców językowych. Ostatnio RAV wnerwiał się o Tamajkę, co uważam było "przesadyzmem" (też używam wymyślanych słów, ale unikam utrudniania czytającemu), ale tutaj już lekko zmieniasz nam dyscyplinę, a uważam (tak, to moje zdanie tylko), że jak ktoś chce się bawić w kalambury to od tego są inne, odpowiednie miejsca.
A wracając do Lancastera, to szkoda tej wieżyczki, bo choć niektórzy piszą, że to nie przeszkadza, ale mnie osobiście takie pchające się na oczy detale strasznie mierżą (mam na myśli swoje modele!).
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez spiton » piątek, 8 lipca 2011, 14:31

Murek napisał(a):..jak się za dużo posoli to można spieprzyć :P

Kolego Murek. "Popieprzyło" Ci się solenie z pieprzeniem ,-)).

Model ma Plusy i minusy.
Tłoczone szkło dodaje bajeru. Fajne klapy i detaliki (popychacze, wyważenia masowe itp.)

Średnie zdjęcia robione przy otwartym obiektywie(mała przesłona) dzięki czemu nie ma głębi ostrości. Ujęcia też takie jakieś nijakie. Dużo fajniej model prezentował się w warsztacie. Skoro jest fajne szkło, to chciałbym zobaczyć co przez nie widać, chciałbym tez zerknąć ja prezentuje się model z otwartymi klapami i obejrzeć detal wychylonej końcówki gondoli silnikowej. Chciałbym tez podziwiać na zdjęciach piękną sylwetkę Lancastera. A Twoje foty są czymś pomiędzy fotami pokazującymi detale i sylwetkę samolotu. Nie widać na nich ani jednego, ani drugiego.
Kup sobie większy brystol, i powtórz sesje, bo model z pewnością jest tego wart.

Z tym soleniem to jest ciężka sprawa. Po reklamie społecznej wszyscy boją się przesolić, żeby nie dostać w ryj ,-)).
Ale model niedosolony jest trochę mdły . I często wygląda jak plastik pomalowany aerografem. Rolą brudzenia nie jest pokrywanie powierzchni brudem, tylko pozbycie się efekt "pomalowanego plastiku". Słowem jest to krok w kierunku realizmu , a nie sezonowa moda na "samoloty-czołgi".
spiton

Postprzez kowaltom99 » sobota, 9 lipca 2011, 14:36

spiton napisał(a):Średnie zdjęcia robione przy otwartym obiektywie(mała przesłona) dzięki czemu nie ma głębi ostrości. Ujęcia też takie jakieś nijakie. Dużo fajniej model prezentował się w warsztacie. Skoro jest fajne szkło, to chciałbym zobaczyć co przez nie widać, chciałbym tez zerknąć ja prezentuje się model z otwartymi klapami i obejrzeć detal wychylonej końcówki gondoli silnikowej. Chciałbym tez podziwiać na zdjęciach piękną sylwetkę Lancastera. A Twoje foty są czymś pomiędzy fotami pokazującymi detale i sylwetkę samolotu. Nie widać na nich ani jednego, ani drugiego.
Kup sobie większy brystol, i powtórz sesje, bo model z pewnością jest tego wart.

I tu jest pies pogrzebany. Chciałbym pokazać więcej i lepiej - ale mój super sprzęt typu "idiot-kamera" Canon A720IS nie pozwala mi na nic więcej. Niestety nie posiadam lepszego i raczej sobie nie kupię - fotografia to nie moje hobby.
Niestety nawet w trybie "makro" nie jestem w stanie uzyskać na nim lepszych zbliżeń detali. Małe myśliwce w 1/72 jeszcze jakoś mój sprzęt ogarniał w całości, ale z Lancem jest już problem.
kowaltom99

Postprzez erkamo » sobota, 9 lipca 2011, 23:51

Zdjęcia nie są aż tak tragiczne. ;o) . Zbliżenia odbiegają nieco od mistrzowskich dokonań, ale od czego mamy w końcu mistrzów. Od pokazywania nam, że tu czy tam można się jeszcze przyłożyć.
Model z pewnością zasługuje na znacznie lepszą oprawę medialną.
Sam Lancaster piękny, ale tu nie spodziewałem się niczego innego po Twoim Jak-u 1 w 1:72. ;o)
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli