ŁaGG-3 ICM 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

ŁaGG-3 ICM 1/48

Postprzez Darek Trzeciak » czwartek, 14 lipca 2011, 21:45

Witam.
Jakiś czas temu rozgrzebałem model ŁaGGa-3 ICM w skali 1/48. Pierwotnie zakładałem, że zrobię go w malowaniu Gałczenki toteż skleiłem jak przystało w konfiguracji odpowiadającej 1-szej wersji.
Obrazek
Obrazek
Teraz mi się odwidziało bo stwierdziłem, że maszyna Gałczenki ma za mało czerwonego na sobie :mrgreen: Jakie malowanie byście doradzili by odpowiadało wersji pięciolufowej serii 1-ej? Może fińskiego LG-2? Będę wdzięczny za pomoc :)
Tak się przedstawia model
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Reklama

Re: ŁaGG-3 ICM 1/48

Postprzez Jaho63 » czwartek, 14 lipca 2011, 23:16

Moje propozycje i tak CI nie spasują, więc powiem tylko, że nawet na tym etapie malowanie mi się podoba.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Darek Trzeciak » piątek, 15 lipca 2011, 09:24

Jaho63 napisał(a):Moje propozycje i tak CI nie spasują...

Jakież to?
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez zenon-król woźnych » piątek, 15 lipca 2011, 11:20

Jaho63 napisał(a):Moje propozycje i tak CI nie spasują,

Ale może mi by spasowały.Jestem akurat we wnętrzu kabiny.
zenon-król woźnych

Postprzez Jaho63 » piątek, 15 lipca 2011, 13:34

Darek Trzeciak napisał(a):Jakież to?

"Moje" rzadko kiedy są jednpocześnie ciekawe wizualnie i ciekawy pilot. Chociaż jak byś miał robić fińskiego to wszystkie podobne do siebie, a na LG-1 śmigał Koskinen. ;o) Z Sowietów najzacniejszy "myśliwy" jakiego udało mi się "odcyfrować" jego maszynę to Piotr Gnido,
Obrazek
http://wp.scn.ru/en/ww2/f/377/1/3/20
ale wiarygodność malowania niewysoka, tak, że raczej opcja tylko dla takich zapaleńców jak ja. Przez jakiś czas planowałem zrobić Kostyliewa, bo choć ostatnimi czasy zredukowano mu ilość zwycięstw, to i tak klient z niego był niezły.
Jaho63

Postprzez Ireneusz » piątek, 15 lipca 2011, 21:22

Ireneusz

Postprzez Jaho63 » piątek, 15 lipca 2011, 21:49

To jest właśnie problem z asami SU. W spisie Bykowa Mironowa nie ma wcale. Z innych źródeł mam info o jego 10+15 albo 7+13 zwycięstwach. W żaden sposób nie o 21. Ale samo malowanie dość ciekawe,z tymi białymi przetarciami.
Jaho63

Postprzez Mecenas...Kolekcjoner... » piątek, 15 lipca 2011, 22:19

Ireneusz napisał(a):Witam ,a może coś takiego http://mig3.sovietwarplanes.com/lagg3/mironov/mironov.html

mamy juz takiego
viewtopic.php?f=13&t=11375
Mecenas...Kolekcjoner...

Postprzez Murek » piątek, 15 lipca 2011, 22:25

Od jakiegoś czasu szukam schematu malowania dla mojego Łaga i również trafiłem na stronę pana Massimo Tessitori. Mam model z malowaniem Mironowa (to ostatnie z czarną strzałą w czerwonej obwódce i czarnymi gwiazdami na kadłubie) i chyba się na nie skuszę, z tą różnicą, że chyba jednak na któreś z wcześniejszych. Te czarne gwiazdy to interpretacja czarno białego zdjęcia gdzie występuje duży kontrast między znakami na kadłubie i ogonie. Jakoś mi te czarne gwiazdy nie pasują. Także białe plamy (pozostałości po zimowym kamo?) mnie nie przekonują. Czy są jakieś zdjęcia całego samolotu lub góry skrzydeł? Z drugiej strony takie resztki białej farby i pociski rakietowe mogą fajnie, kozacko :mrgreen: , uatrakcyjnić model.
Murek

Postprzez Darek Trzeciak » sobota, 16 lipca 2011, 00:25

Jaho63 napisał(a):Obrazek

Ireneusz napisał(a):Witam ,a może coś takiego http://mig3.sovietwarplanes.com/lagg3/mironov/mironov.html

Dziękuję Koledzy ale niestety to nie ta wersja Łagga. :( Ja szukam Łagga Serii 1-szej.
http://postimage.org/image/65p54ul6s/
Pozdrawiam Darek
Darek Trzeciak

Postprzez Georg01 » sobota, 16 lipca 2011, 11:01

Przyjrzałem się lepiej fotce Twojego modelu i widzę na tylnej części lewej burty kadłuba owalny panel. Jeżeli on jest to to nie jest seria 1, tylko 2 lub 3 !!!

Mironow to seria 11 odpada, ten niby Gnido to seria 4 (też odpada bo nie jest pięciolufowy). U Rosjan nie ma tak jak u Niemców - do odtworzenia malowania są dosłownie skrawki samolotów widoczne na zdjęciach i o jakimś rzucie z góry czy całym samolocie i to jeszcze na kilku fotografiach to już jest chciejstwo :) . Nawet same wersje Łaggów, Jaków czy Ła są nie do rozpoznania na tych skrawkach fotografii, które mamy. Stąd takie zamieszanie. Co tu dużo szukać - Ła 5FN "biała 14" Kożeduba to najprawdopodobniej w rzeczywistości Ła-5F przerobiony do standardu FN (na 100 % to nie jest typowy Ła-5FN), Jak-9 "biała 17" Stiepanienki został zdegradowany ostatnio do Jaka-7DI według Pilawskiego i tak przykłady można by mnożyć. Jak masz malowanie u Tessitoriego serii 1 to trzeba brać. Poszukiwania Świętego Graala nie mają sensu.

Gdybym chciał robić zimowego z 1,2 lub 3 serii to typowałbym tego :
http://mig3.sovietwarplanes.com/lagg3/3 ... iap64.html
To chyba jedyna fotka tego samolotu, więc i tak nikt nie udowodni, że to nie seria 1.

Serie 1-3 nie rożniły się za bardzo, do tego dochodziła produkcja leningradzka, która była uśrednieniem serii 1-3. Może poszukaj coś z serii 2 lub 3 ?

Pozdrawiam,
GC
Georg01

Postprzez Darek Trzeciak » środa, 20 lipca 2011, 11:31

Georg01 napisał(a): Poszukiwania Świętego Graala nie mają sensu.

:lol: :lol: :lol: dlatego też porzuciłem budowę Sturmowika
Georg01 napisał(a):Serie 1-3 nie rożniły się za bardzo, do tego dochodziła produkcja leningradzka, która była uśrednieniem serii 1-3. Może poszukaj coś z serii 2 lub 3 ?

Tak też chyba zrobię
Myślę jeszcze o tym zestawie masek Montexu
Obrazek
Pozdrawiam Darek
Darek Trzeciak

Postprzez kogel_model » środa, 20 lipca 2011, 12:01

Kupiłem kiedyś na Alle... od jednego gościa z Ukrainy kalki Authentic Decals nr 48-25(1) do ŁaGG-ów. Łącznie 16 malowań, przeważnie późniejszych serii, ale jest też jedno opisane tak: "ŁaGG-3 1th-3th series of factory Nr 21, 178 IAP air defence, Moscow suburbs, spring of 1942". Standard czarno-zielony, biały kołpak śmigła i końcówka usterzenia pionowego, biała "4" na sterze kierunku i co najfajniejsze na kadłubie gwiazda ZSRR ale cieniowana, czyli w kolorach czerwono-różowym.
Rób swoje, a wszystko się uda. Nie słuchaj zazdrośników, którzy mówią, że jest już na coś za późno lub że w twoim wieku czegoś nie wypada.
kogel_model

Postprzez kogel_model » środa, 27 lipca 2011, 19:49

Nie miałem wcześniej możliwości zrobienia fotek tych kalkomanii, więc teraz je pokazuję:
okładka

kalkomanie, dwa arkusze

schemat malowania dla serii 1-3

i gwiazdy do niego

i reszta malowań

Ciach! Linki do zdjęć wklejone niezgodnie z regulaminem.
Xenomorph
Rób swoje, a wszystko się uda. Nie słuchaj zazdrośników, którzy mówią, że jest już na coś za późno lub że w twoim wieku czegoś nie wypada.
kogel_model

Postprzez Darek Trzeciak » czwartek, 28 lipca 2011, 00:08

kogel_model napisał(a):Nie miałem wcześniej możliwości zrobienia fotek tych kalkomanii, więc teraz je pokazuję...
Ciach! Linki do zdjęć wklejone niezgodnie z regulaminem.
Xenomorph

Jeśli to nie kłopot to proszę podeślij zdjęcia na maila bo mi się na zielono wyświetla ;o)
Pozdrawiam Darek
Darek Trzeciak

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat