PzKpfw IV Ausf. J - Tamiya 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

PzKpfw IV Ausf. J - Tamiya 1/48

Postprzez Domi » poniedziałek, 18 lipca 2011, 11:22

Witam,

Kiedyś z nudów zacząłem dłubać sobie taką małą konwersję do IV Tamiyi w 1/48.
Brakuje jeszcze paru detali (wieżyczka dowódcy, mocowanie rur wydechowych...) i będzie można przystąpić do lepienia tego do kupy:-)

trochę żywicznej drobnicy:

ObrazekObrazekObrazekObrazek

i jak to zwykle bywa w modelach Tamiyi w tej skali, największa zabawa z metalową wanną
(przygotowanie pod 3 rolki podtrzymujące):

Obrazek

W tzw. międzyczasie zmieniła się koncepcja wersji i malowania. Trójrolkową wersję pozostawiam na później, a z tego co przygotowałem postaram się zrobić którąś z IV ausf J z Thoma Schuerzen, należących do 5 DPanc walczącej pod koniec 1944 roku w rejonie Gołdapii.

Do tej pory udało mi się zlepić cuś takiego:

Obrazek
Obrazek

A teraz w tzw. "szczególe" co udało się zepsuć/naprawić:

Kadłub:
- odtworzenie śrub i nitów których brakuje na metalowej wannie,
- odtworzenie spawów,
- poprawienie nosa wanny - zestawowa część była za niska, dlatego zostały naklejone paski plastiku,
- delikatne poprawienie wysokości i dorobienie dna grzybków wentylacji przekładni bocznych,
- dorobione zakładki i spawy połaczenia bocznych płyt wanny z górną,
- poprawione śrubki /w zestawie za duże/ mocowania włazu dostępowego do przekładni,
- dorobione listwy mocowania błotników wraz ze spawami oraz zrobione blaszane błotniki z zestawu Abera,
- zrobione od nowa mocowania tylnych haków holowniczych, śrubeczki i spawy,
- dorobione spawy przy kątownikach przy podstawie wieży,
- późne pokrywy włazów - odlewane
- odtworzone śrubki i nity na płycie nadsilnikowej.
Wieża:
- odtworzone śrubki i nity na płycie stropu wieży,
- spawy, spawy, spawy...
- wieżyczka dowódcy z obrotowym włazem,
- klapka wlewu płynu do oporopowrotnika na masce armaty,
- zaślepka otworu na Nachverteidigungswaffe - wyrzutnik granatów przy podstawie wentylatora,
- pierwszy raz udało mi się zmontować blaszany zasobnik, tak żebym był z niego zadowolony :-)
Parę zdjęć pokazujących zmiany które opisałem wcześniej:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Parę uwag do samego modelu i blaszek:
Metalowa wanna jest straszliwie uproszczona i posiada parę błędów: opisywana wcześniej za niska czołowa płyta - trzeba ją nadstawiać plastikiem, trochę za krótkie wystające z przodu części boków wanny, brak łbów śrub i nitów, zły układ włazów i otwrów inspekcyjnych i dziury na połączeniu plastik-metal. Zastanawiam się nad poprawianiem tego wszystkiego, ale chyba odpuszczę bo na stojącym na podstawce modelu raczej tego nikt nie zauważy :-)
Goły spód wanny:

Obrazek

Blaszki Abera, ładne - wygląda na to że zostały zaprojektowane od nowa do tego modelu/przynajmniej niektóre elementy/ a nie przeskalowane z 1/35. Z tego co już zauważyłem: pierścień chroniący podstawę wieżyczki dowódcy - za mała średnica i złe umiejscowienie punktów mocowania do dachu wieży, daszek nad celownikiem - za wąski /przykleiłem, ale będę go poprawiał/.

W miarę postępu prac i doklejania poszczególnych detali postaram się wrzucać częściej zdjęcia...Mam nadzieję że wystarczy mi zapału :-)

pozdrawiam

Dominik

P.S. Model z "miarką" dla porównania:
Obrazek
Ostatnio edytowano poniedziałek, 18 lipca 2011, 12:57 przez Domi, łącznie edytowano 1 raz
Domi

Reklama

modele polskich samolotów

Re: PzKpfw IV Ausf. J - Tamiya 1/48

Postprzez subgrafik » poniedziałek, 18 lipca 2011, 11:55

Fantastyczna robota.
Czekam na wiecej

P
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez Tomek » poniedziałek, 18 lipca 2011, 12:08

A mógłbyś powiedzieć jak takie ładne spawy robisz?
Tomek

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 18 lipca 2011, 12:50

A nie mozna tak wkleic zdjec- te co wstawiles irytuja jak sie na nie klika. ;o)

Obrazek
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Domi » poniedziałek, 18 lipca 2011, 13:03

Paweł - dzięki, postaram się w najbliższym czasie wrzucić coś nowego bo na razie mam wenę, więc cały czas coś dłubię :-)

Tomek - spawy robione są z dwuskładnikowej szpachli Tamiya Epoxy Putty /smooth surface - ta w niebieskim opakowaniu/. Po wymieszaniu robię z niej jak najcieńsze wałeczki i wklejam w miejsce spawu, a później wygniatam odpowiednio zaostrzonymi wykałaczkami - ot cała filozofia :-)

Siara - podmieniłem zdjęcia. Myślałem że miniaturki będą ok, bo przy normalnej wielkości wątek rozjeżdża się straszliwie, a na razie jest mało do oglądania :-)

pozdrawiam

Dominik
Domi

Postprzez Boozy » poniedziałek, 18 lipca 2011, 15:25

Hej.
Świetna robota. Czy w miejscach nakładania spawów robisz rowek?
Obrazek
Pozdrawiam
Boozy

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 18 lipca 2011, 17:07

Domi napisał(a):Siara - podmieniłem zdjęcia. Myślałem że miniaturki będą ok, bo przy normalnej wielkości wątek rozjeżdża się straszliwie, a na razie jest mało do oglądania :-)

Od razu lepiej. Nie biczuj sie tak- jest ciekawie. To, ze watek sie rozjezdrza akurat mi sie podoba, po to forum jest, aby zdjecia podziwiac, a nie czytac i domyslac sie co jest na miniaturkach. Dla mnie jest git- kontynuuj bez stresu. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Domi » poniedziałek, 18 lipca 2011, 17:09

Boozy,
W większości miejsc udaje się zrobić bez większej ingerencji w model, ale na płaskich powierzchniach gdzie mają być jakieś spawy, zazwyczaj trzeba naciąć delikatny rowek. Jak będę coś robił postaram się pstryknąć dwa, trzy zdjęcia bo paru spawów jeszcze brakuje :-)

D.
Domi

Postprzez Patterson » poniedziałek, 18 lipca 2011, 17:43

Jeszcze go męczysz? :P Z tego co widzę nie zmienił się zbytnio od ostatniego razu kiedy go widziałem ;o)

Pozbieraj te elementy do jednego kompletnego zestawu - matki i zaproponuj Pawłowi do jego Panzer-Art-u, zestaw do konwersji jak znalazł. :D
Patterson

rpm2

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 18 lipca 2011, 18:12

Dokładnie ;o)
I na dodatek to wyciągnął go chyba po to aby odkurzyć tylko :lol: :P
płotka
rollingstones

Postprzez Patterson » poniedziałek, 18 lipca 2011, 18:17

"J" -ki są tak kultowe, że nad nimi się pracuje, a nie kończy :P
Patterson

rpm2

Postprzez Domi » poniedziałek, 18 lipca 2011, 18:37

Panowie, ja po prostu szanuję robotę! Sebastian, odkurzyć to swoją drogą, ale jak zobaczyłem IV którą zapowiedział Dragon w 35 to dostałem takiego kopa, że jestem w pełni zdesperowany żeby ten model nareszcie skończyć :-) Dzisiaj kończę zabawę przy wannie i zabieram się za klejenie do "kupy" :P

D.
Domi

Postprzez Domi » piątek, 29 lipca 2011, 13:45

Działam dalej.
Udało się zamontować błotniki, wstępnie sklejone podwozie i parę detali łącznie z początkiem zabawy z ekranami na wieżę :-)
Ogólny widok:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W detalach:
- osłona oporopowrotnika i maska armaty: dorobiony wlew płynu, spawy, trzpienie i nawiercone śrubki mocowania lufy:

Obrazek

- wieża: imitacja śrub na dachu wieży, poprawione grzybki dźwigu na dachu, poprawiony daszek nad celownikiem /Aber za mały/, uchwyty nad włazami oraz wstępnie dorobiony z plastiku pierścień wieżyczki dowódcy /Aber za mały/:

Obrazek

- tył kadłuba: dorobiona listwa mocowania błotnika /brakuje jeszcze śrub/, nity i śruby na górnej płycie oraz wstępnie płaskowniki mocowania liny holowniczej /Aber za cienki i za mały/

Obrazek

- przód kadłuba: dorobione i lekko zmodyfikowane haki holownicze, grzybki wentylacji przekładni, podstawa mocowania błotnika...

Obrazek

- góra kadłuba: doklejone zamki, dorobione spawy oraz nawiercone imitacje śrub na włazach do silnika:

Obrazek

- podwozie: odtworzone nity i śruby mocowania podstawy koła napinającego, odbojników i mocowań kół podrzymujących oraz wyrzucone i nawiercone dwie środkowe śruby mocowania wózków nośnych - charakterystyczny detal wersji średnich IV J:

Obrazek

Teraz 27348573847 uchwytów na narzędzia na błotnikach i dalsza zabawa z detalami.

Pozdrawiam

Dominik
Domi

Postprzez Korowiow » piątek, 29 lipca 2011, 14:48

Elegancko kolega sobie poczyna z tą plastkiowo-blaszaną materią.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez bartek72 » piątek, 29 lipca 2011, 15:07

Doskonale.
Dorzuć jeszcze kilka zdjęć archiwalnych, a kiedy wszyscy zaczną sklejać nową czwórkę J Dragona, będziesz pobierał pieniądze za oglądanie swojego przewodnika. Tak bym na Twoim miejscu zrobił. ;o)
Z ilością uchwytów na narzędzia przesadzasz - z pewnością zamyka się ona w liczbie czterocyfrowej.
bartek72

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat