Ślicznota - Honda Super Cub, Fujimi 1/12

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Ślicznota - Honda Super Cub, Fujimi 1/12

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 18 lipca 2011, 17:54

Kończę powoli gadzinę. W sumie aktualizacja bez fajerwerków ale malowanie innymi farbami niż zwykle.

Szkła kierunkowskazów: Gaia Clear Orange + Gaia Clear. Mieszane na oko pół na pół. Malowane jest od zewnątrz więc dodałem bezbarwnego dla połysku.

Obrazek

Tylna lampa: Alcald Clear Red + bezbarwny Gaiowy.

Obrazek

Gaia jest o tyle użyteczna, że schnie jak szalona więc można szybko brać w paluchy.
First Man Than Machine
Macio4ever

Reklama

Postprzez lucaso27 » poniedziałek, 18 lipca 2011, 18:11

Ogółem bardzo fajny warsztat, motorek lśni nowością. Podoba mi się kolorystyka. Mam pytanie odnośnie tych kolorków przeźroczystych, konkretnie jak je nakładałeś, czy były rozcieńczane? Moje dotychczasowe doświadczenia to humbrol, którego nie mogłem zastosować do aerografu ze względu na gęstość. Efekt z pędzla nie jest zbyt dobry, poza tym odcień pozostawia wiele do życzenia. Gdzie można kupić lakiery Gaia?
pozdrawiam, Łukasz Krzywda

Obrazek
lucaso27

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 18 lipca 2011, 18:18

lucaso27 napisał(a):Ogółem bardzo fajny warsztat, motorek lśni nowością. Podoba mi się kolorystyka. Mam pytanie odnośnie tych kolorków przeźroczystych, konkretnie jak je nakładałeś, czy były rozcieńczane? Moje dotychczasowe doświadczenia to humbrol, którego nie mogłem zastosować do aerografu ze względu na gęstość. Efekt z pędzla nie jest zbyt dobry, poza tym odcień pozostawia wiele do życzenia. Gdzie można kupić lakiery Gaia?

Dzięki :)

Kolory nakładane aerografem, inaczej prawie zawsze jest porażka. Zawsze rozcieńczam i nakładam kilka warstw do uzyskania pożądanej intensywności koloru.
Gaia rozcieńczana Gunze Leveling Thinnerem. Alclad bez rozcieńczania. Uwaga - ten Alcald jest bardzo agresywny i bardzo szybko schnie. Polałem bezbarwnym aby była błyszcząca powierzchnia.

Dotychczas stosowałem Tamiyę, która jest OK tylko wolniej schnie.

Gaię można kupić na hobbyeasy.com Głównym Gaiowym :) to jest Wuen - chyba najwięcej malował tymi farbami.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 18 lipca 2011, 18:46

Kolory kloszy sa super- szczegolnie podoba mi sie tylna lampa- jest taka jaka kiedys mialem w junakach. Zrob fotke z zalozonymi szkielkami dzisiaj prosze.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 18 lipca 2011, 19:10

Proszę bardzo, klosze założone. Położyłem kalki (na zdjęciu są jeszcze wilgotne). Przestroga dla tych, którzy będą je wykorzystywać - trzeba obciąć całkowicie przeźroczysty margines bo wydruk jest dopasowany na styk do miejsc kładzenia kalki. Dotyczy bocznych napisów, tarczy prędkościomierza.

Nie użyłem napisów bocznych trawionych ponieważ w zestawie HD jest błąd - jeden z napisów jest lustrzanym odbiciem drugiego, po drugie oryginalne napisy są grawerowane, a te w zestawie wypukłe.

Obrazek

Też miałem skojarzenie z Junakiem - ojciec miał kiedyś...
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » poniedziałek, 18 lipca 2011, 19:50

Macio4ever napisał(a):Rzeczywiście koła i opony do zdecydowanie najsłabszy punkt zarówno modelu, jak i mojego wykonania. Właśnie to trochę wystudziło mój entuzjazm w trakcie budowy.
Ciekawe, że Fujimi w samochodach robi często zbyt małe koła, tutaj z kolei są za potężne.

Nie bardzo wiem co Wam się nie podoba w tych oponach. Wg. mnie nie są złe. Mogły by tylko być mniej luźnie na obwodzie.
Koła to już inna sprawa. Nie widziałem jeszcze dobrze zrobionych felg szprychowych. Może po za zestawem waloryzacyjnym do RC166 ;o)

lucaso27 napisał(a):Mam pytanie odnośnie tych kolorków przeźroczystych, konkretnie jak je nakładałeś, czy były rozcieńczane?

Te transparentne farbki trzeba dość dobrze rozcieńczać żeby się ładnie rozlały. Tak jak Maciek do tej pory używałem Tamiya i nigdy mnie nie zawiodły. Małymi mgiełkami kilka warstw.
Gaia brzmi kusząco ;o) ze względu na to jej expresowe schnięcie. Z Tamiyą po fukaniu trzeba bardzo uważać i schnie długo.

Widzę Maćku że robot macha do Ciebie z pudełka wszystkimi kończynami bo ostro zwiększyłeś tempo :)
W kwestii lamp i kierunków, będziesz malował obwódki (nie wiem czy to nie uszczelki) na styku lampy z błotnikiem?

Obrazek

Możesz zapodać fotkę prędkościomierza. Dawałeś tam blaszkę?
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 18 lipca 2011, 20:30

Fantastycznie wyglada w calosci. :shock:
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez ROMAN » poniedziałek, 18 lipca 2011, 20:34

Bajka. Może byś zrobił taką fotke w zbliżeniu jak ten oryginał z tylnim kołem?
ROMAN

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 18 lipca 2011, 21:44

ROMAN napisał(a):Bajka. Może byś zrobił taką fotke w zbliżeniu jak ten oryginał z tylnim kołem?

Wstydzę się, bo koło jest lekko paździarskie... Ale zrobię lepsze zbliżenie w końcowej galerii.

Marek:
Tak robot macha do mnie i chciałbym już się za niego zabrać. Mam parę pomysłów, które czekają na realizację.
Obwódki lamp zapewne jeszcze skoryguję, tak jak i podkreślenie cieni i inne korekty "dopieszczające". Kurcze, powinienem zrobić te obwódki wcześniej ale jakoś byłem nagrzany aby mieć już światła w modelu.

Co do opon to na żywo też sprawiają wrażenie, że mają za wysoki profil w stosunku do zdjęć oryginału.

Prędkościomierz OOB. Blacha moim zdaniem nie dawała żadnej przewagi.

Siara:
Dzięki!
Co do modelu, to sam jestem zaskoczony, że wygląda złożony sympatyczniej (mimo niedociągnięć) niż się spodziewałem.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 18 lipca 2011, 21:51

Ja jak bede sklejal swoja Honde, zamienie tylko opony- bieżnik z kostka wrzuce na tyl. Jakos tak mi sie bardziej podoba i moze w takiej konfiguracji przednie kolo bedzie optycznie "szczuplejsze".
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Kazik » poniedziałek, 18 lipca 2011, 22:33

Macio4ever napisał(a): Kurcze, powinienem zrobić te obwódki wcześniej ale jakoś byłem nagrzany aby mieć już światła w modelu.

Jeśli tylko nie masz przyklejonych tych świateł to teraz jest bardzo prosto. Przymaskować i fuknąć i po temacie.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 19 lipca 2011, 18:35

Lepiej cienki drucik cynowy.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez siara1939 » wtorek, 19 lipca 2011, 18:44

Ja osobiscie wolalbym zeszlifowac klosze na plachcie papieru sciernego, aby pozbyc sie rantu i wycialbym z polistyrenu uszczelki pod nie.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Kazik » wtorek, 19 lipca 2011, 19:12

piotr dmitruk napisał(a):Lepiej cienki drucik cynowy.

siara1939 napisał(a):Ja osobiscie wolalbym zeszlifowac klosze na plachcie papieru sciernego, aby pozbyc sie rantu i wycialbym z polistyrenu uszczelki pod nie

Po co aż tak komplikować kiedy wystarczy zamaskować i pomalować.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez siara1939 » wtorek, 19 lipca 2011, 19:15

Kazik napisał(a):
piotr dmitruk napisał(a):Lepiej cienki drucik cynowy.

siara1939 napisał(a):Ja osobiscie wolalbym zeszlifowac klosze na plachcie papieru sciernego, aby pozbyc sie rantu i wycialbym z polistyrenu uszczelki pod nie

Po co aż tak komplikować kiedy wystarczy zamaskować i pomalować.

Dlatego, ze ja tak mam- jak sie da latwo, to ja zawsze znajde sposob, aby sobie robote utrudnic. :D
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat