Stug IV 1:35 Dragon/ Panzerart/Atak

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Stug IV 1:35 Dragon/ Panzerart/Atak

Postprzez rollingstones » środa, 20 lipca 2011, 20:50

Bardzo dobrze - wywalił bym tylko te rośliny pod mostem - te przerośnięte kłosy trawy i mech - nie za dobrze wyglądają
Dawaj dalej bo jest na co patrzeć
płotka
rollingstones

Reklama

Postprzez Korowiow » czwartek, 21 lipca 2011, 06:39

Ja tak jeszcz z innej beczki i nie żebym się czepiał akurat Twojej dioramy Łukasz (taka ogólna uwaga-spostrzeżenie).
Zwróciłem uwagę, że wsród smieci na dioramach prawie zawsze znajduje się opona lub całe koło a chyba jeszcze nigdy (tu sie nie upieram bo pamięć zawodna) nie widziałem schutzena a przecież tyle jest zdjęć z pogubionymi i tyleż samo modeli - dziwne.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez uki761 » czwartek, 21 lipca 2011, 15:17

Seba, jeśli chodzi o trawę i mech to nie upieram się i ufam Twojemu zmysłowi wytrawnego dioramiarza ;o)
Tomek, znowu wyprzedzasz moje myśli, daj człowiekowi skończyć :lol: ( ale dzięki za zwracanie uwagi 0
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez Nugget » czwartek, 21 lipca 2011, 16:29

Ta trawa sucha, urzyłem jej ostatnio do krzaczków przy horchu i odrazu zmieniłem na korzenie, i dobrze, ze to wywalisz. Ja mam fajny produkt na krzaczki co walnąłem na KW, jest to jakaś przyjemna roślinka, warto zajrzeć do lasu. Mam pytanie trawa to Polak ?? Bardzo ładnie to wygląda. Woda jest bardzo naturalna.
Pozdrawiam Stanisław Tarasek
Nugget

Postprzez ewpiga » czwartek, 21 lipca 2011, 23:18

Powiem tak. Zawsze się znajdą (ciach - cenzura), które powiedzą: ja zmieniłbym 5 desek na drewnianą skrzynkę w lewym rogu i byłoby wtedy niesamowicie. Lubię jak ktoś jest wrogiem nadmiernego teoretyzowania, nie zastanawia się i tworzy swoje prace, które wyznaczają jakiś kierunek. Ziom jesteś wymiataczem, u Ciebie jak zawsze zarąbista robota!! Oglądałam naprawdę z wielką przyjemnością. Wszystkie prace podobają mi się, dlatego nie dodałem żadnej do ulubionych… :) .ale dodaję wszystko do obserwowanych.

Piotr, przesadziłeś z tym slangiem staropolskim. Roman.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Korowiow » piątek, 22 lipca 2011, 06:50

Piotrze, Ewpiga ,

Szanuję Twoją pracę i uważam Ciebie za jednego z najlepszych modelarzy - a dioramowych w szczególności (te Twoje pastelowe kolory - rules) ale niestety czuję się niekomfortowo z Twoim postem dlatego postanowiłem napisać co następuje :

Warsztat na forum jest chyba między innymi po to aby inni modelarze chłodnym okiem obserwatora mogli popatrzeć i podpowiedzieć autorowi co ich zdaniem ewentualnie można by zmienić aby praca była lepsza, bardziej realistyczna (vide Twoje podpowiedzi dla Yantoma w wątku T-54 Wietnam) - no chyba,że się mylę ?
Wszyscy, którzy budują modele wiedzą, że czasami zadowolenie z własnej pracy przesłania nam rzeczy, które można by zrobić inaczej, może lepiej i właśnie tutaj rola życzliwego obserwatora, podpowiadacza jest nie do przecenienia i dzięki temu autor w galerii nie musi pisać -" macie rację następnym razem zrobię tak a tak".

Z tego co zauważyłem wszyscy w tym wątku i prawie wszystkich innych życzliwie podchodzą do pracy innych modelarzy z życzliwością i szacunkiem a ich uwagi mają doprowadzić do tego aby efekt finalny był jak najlepszy i przyniósł autorowi zadowolenie, sławę i splendor wśród modelarskiej braci.

To tyle ode mnie .
Love your work.

PS.Nie wiem jakiego słowa użyłeś aby określić min. moją osobę ale musiało być nieładne skoro zostało usunięte przez admina - warto się nad tym zastanowić na przyszłość zanim się coś takiego napisze.

Pozdrawiam .

PS2.Łukasz przepraszam za off top.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez ewpiga » piątek, 22 lipca 2011, 08:26

Co do mocniejszego podkreślania elementu wypowiedzi, wszystkich, a w szczególności Tomka bardzo przepraszam.
Mówiąc spokojnie i zimno: mimo, że wpis mój zaistniał w tym właśnie wątku, to nie miał na celu obrazić wypowiadających się tu wszystkich moich kolegów.
/owo stwierdzenie, może i niefortunne użyte w mojej wypowiedzi, to jednak przyznam ze szczerością, odnosi się do pewnej grupy userów. I tych moich poglądów nie zamierzam zmieniać/

Romku, od stosowania staropolszczyzny trzymał się będę z daleka !
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Korowiow » piątek, 22 lipca 2011, 08:34

Piotrze,
Bardzo Ci dziękuję za te słowa, bo do tej pory tak właśnie Ciebie postrzegałem (mimo iż nie znam Cie osobiście) - jako wyważonego i wspierającego.
Co do Twoich pogladów w wspomnianej sprawie - to też czasem mam takie wrażenia i oczywiście nie zamierzam Cię namawiać do tego abyś zmieniał swoje zdanie (w żadnej sprawie zresztą).
Bez urazy . :)
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Paweł Leszczyński » sobota, 23 lipca 2011, 16:44

Super! Bardzo realistycznie!
Paweł Leszczyński

Postprzez uki761 » niedziela, 24 lipca 2011, 12:27

Będę chyba powoli kończył. Czekam jeszcze na figury. Pomalowałem i zcaliłem cały syf. Na Stuga założyłem fartuchy, wydaje mi się że na tym zyskał aczkolwiek nie są na stałe i mogę je zawsze wywalić. Dałem trochę mchu ( pigment i pastela) ale widać że będę musiał popracować jeszcze nad jego kolorem. Doszły tam jeszcze drzwi i porzucony schurzen. Jeszcze jakieś drobiagi pozmieniam lub dołożę. Myślę o zróżnicowaniu trawy - chcę dodać trochę suchej dłuższej. Tak to wygląda:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez Maikel » niedziela, 24 lipca 2011, 12:31

Butelki to dobry pomysł. Skąd takie ? :->
Nie wiem jak reszcie... Ten mostek, to chyba wolałem we wcześniejszym 'malowaniu'. Tzn. ten zielony nad samą wodą dziwnie wyszedł. Taka moja opinia ;o)
Co do figur - jakie to będą ? Cywile ? :)
http://maikel.iportfolio.pl/
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma to większego znaczenia ale ważne jest żeby to zrobić,
bo nikt inny nie zrobi tego za Ciebie.

Pozdrawiam, Michał.
Maikel

Postprzez Nugget » niedziela, 24 lipca 2011, 18:01

Już Ci mówiłem jesteś MISTRZEM i tyle. Dziękuję bardzo za wypowiedź. ;o)

PS:Ten nalot zielony bardzo fajny pomysł.
Pozdrawiam Stanisław Tarasek
Nugget

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 25 lipca 2011, 18:33

A ja CI powiem że mi się średnio podoba- malowanie tego wszystkiego jest dosyć jaskrawe i że tak powiem nachalne i oczywiste. Wcześniejsze prace miały dużo finezji i takiego smaczku malarskiego. - czegoś delikatneg wyrazistego a jednoczęsnie trzymająćego oko.Może uda sięto jeszcze stonować . Jeśli jednak nie, to ja bym dowalił kolorystykę mostu do tej scenerii na ostro. Może praca nie jest w mojej stylistyce po prostu i dlatego nie zwracaj uwagi na komentarz. Ale mam wrażenie że więcej osób tak myśli bo się nie odzywają ;o) .
płotka
rollingstones

Postprzez Andrzej Godlewski » poniedziałek, 25 lipca 2011, 18:49

Za bardzo nie ma się co rozpisywać ,praca świetna i z przyjemnością się ją ogląda.
Co do kolorystyki to zapewne ilu modelarzy to każdy zapewne by inaczej to i owo widział.
Jednak wszyscy wiemy że zdjęcia nie w pełni oddają kolorystyka i potrafią przekłamywać .
Ja mam natomiast pytania odnośnie detali , skąd one się pochodzą ,czy przyniosła je woda i opadła zostawiając je czy spadły ,np. ze skarpy.?
Andrzej Godlewski

Postprzez Tomek Hejmo » poniedziałek, 25 lipca 2011, 18:54

Zgodnie z wcześniejszymi odczuciami nadal mi się średnio podoba, ale z racji że lepiej nie umiem (albo nie pokazałem że umiem), zamilknę ;o)
Tomek Hejmo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat