Wykonanie napisów bocznych w modelu Yamaha XV1600 RoadStar

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Wykonanie napisów bocznych w modelu Yamaha XV1600 RoadStar

Postprzez Kazik » sobota, 23 lipca 2011, 15:01

Macio4ever napisał(a):Jedynie fart by pozwolił na zrobienie tego bez uszkodzeń na złotym.

Myślę że i to jest mało prawdopodobne. Uszkodzenia pewnie są ale warstwa złotego jest grubsza i ich nie widać.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Reklama

Postprzez siara1939 » niedziela, 24 lipca 2011, 08:03

Macio4ever napisał(a):Jajacek, gdybyś posłuchał rad, o które prosiłeś miałbyś już te dekle z głowy.

Malujesz na złoto, malujesz bezbarwnym na gładko (akryl albo lakier), wysycha, zapuszczacz emalią litery. Czekasz 10 minut, bierzesz szmatkę/patyczek lekko nasączoną benzyną albo innym rozpuszczalnikiem do emali, lekko wycierasz nadmiar. Dlaczego emalia? Bo rozpuszczalnik nie ruszy bezbarwnego czy złotego.

To samo można zrobić stosując złoty lakier np Gunze SM i czarny akryl Tamiya, ścierasz nadmiar czarnego niskoagresywnym środkiem np płynem do mycia szyb.

Jak chcesz mieć na koniec mat lub półmat to wszystko dmuchasz takim lakierem bezbarwnym. 10 minut pracy na całość z przerwą na kawę :P

Płótnem ściernym to można jak masz odwrotną sytuację (wypukłe litery), a tak chciałeś zdjać warstwę czarnej o grubości kilkudziesięciu/kilkuset mikronów z większej powierzchni... Jedynie fart by pozwolił na zrobienie tego bez uszkodzeń na złotym.

Pisalem o tym ponad tydzien temu. Roboty jest naprawde na 10 minut, a efekt gwarantowany i bez ryzyka.
Jajacek- pamietaj, ze akryle i emalie, to dwaj nasi przyjaciele- jeden drugiego nie lubi, ale sie nie gryza. :D
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Jajacek » niedziela, 24 lipca 2011, 14:04

Macio4ever napisał(a):Jajacek, gdybyś posłuchał rad, o które prosiłeś miałbyś już te dekle z głowy.

Malujesz na złoto, malujesz bezbarwnym na gładko (akryl albo lakier), wysycha, zapuszczasz emalią litery.

Dokładnie tak robiłem. Złoty to akryl Tamiya a czarny to emalia Humbrol. A zmywałem rozcieńczalnikiem Humbrola.
Niestety, z nieznanych mi powodów nie byłem w stanie zmyć ładnie czarnego. Opisałem to szerzej w poprzednim poście.
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez wuen » niedziela, 24 lipca 2011, 14:37

Według mnie lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie jako czarnej wodnego akrylu - nadmiar zmyć można wodą a nawet jak coś zostanie to zdrapać wykałaczką...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Jajacek » piątek, 29 lipca 2011, 19:01

Zrobiłem ten drugi dekiel, tak jak radził mi Macio4ever tzn. ze zmywaniem naddatku farby i wyszło chyba trochę gorzej niż "opcją ścierną".

Obrazek

Kontury liter są mniej ostre. Może to kwestia braku wprawy, tak czy inaczej na tym etapie znajomości warsztatu mdelarskiego, na którym teraz jestem lepiej wychodzi mi szlifowanie niż zmywanie.
I żeby definitywnie zakończyć temat malowania wklęsłych liter jeszcze jedna fotka.

Obrazek
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez Macio4ever » piątek, 29 lipca 2011, 19:09

Jak dla mnie to jest miodzio!
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Jajacek » piątek, 29 lipca 2011, 19:36

Macio4ever napisał(a):Jak dla mnie to jest miodzio!

Yamaha owszem, ale Suzuki wyszedł ewidentnie "rozdeptany".
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez Kazik » piątek, 29 lipca 2011, 20:03

Przecież można go spokojnie jeszcze poprawić.
Kup sobie dobry pędzelek taki 000.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat