Bolesław Gładych

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Bolesław Gładych

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 31 lipca 2011, 13:00

BoB czy walki PFT nad Tunezją nawet dla osoby nie mającej pojęcia o lotnictwie i II są równoznaczne z "dzielni polscy lotnicy" a wspomnienia czy pamiętniki znajdowały wydawcę. Nie sądzę natomiast by Gładych, mający po wojnie mocno pacyfistyczne poglądy chciał pisać o pomyłkowym ostrzelaniu Libeartora z Churchilem czy powodach wstąpenia do USAAF.
Przy okazji, czy wiadmo cokolwiek o Spitfire Pengie?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Reklama

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 00:24

Jacek, czy to jest wstawka w temacie dlaczego nie ukazały się wspomnienia Gładycha? Czyli 1) bo nie ma ekonomii, 2) bo nie napisał? ;o)
Jeżeli tak to nie mam pytań. Jeżeli jednak BoB, PFT, Normandia dotyczyły biografii pilota to zupełnie się nie zgadzam. A, niepotwierdzony o ile się orientuję, atak na Churchilla dodaje tej biografii niezwykłej pikanterii, podobnie jak konflikt z betonem PSP. Odcięcie się od wojny jako takiej tym lepiej o nim świadczy. Ja nie mam noc przeciwko porządnej biografii. Nie musi być auto.

Spit Pengie? Coś owszem, ale bez szału z mojej strony.
greatgonzo

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 00:39

greatgonzo napisał(a):Jacek, czy to jest wstawka w temacie dlaczego nie ukazały się wspomnienia Gładycha? Czyli 1) bo nie ma ekonomii, 2) bo nie napisał? ;o)
Jeżeli tak to nie mam pytań. Jeżeli jednak BoB, PFT, Normandia dotyczyły biografii pilota to zupełnie się nie zgadzam

No to się w końcu zrozumieliśmy ;o) BoB i reszta dotyczą oczywiście całych PSP a nie Gładycha.
O betonie PSP to sam bym chętnie coś poczytał.
Jacek Bzunek

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 01:07

Jacek Bzunek napisał(a):No to się w końcu zrozumieliśmy ;o) BoB i reszta dotyczą oczywiście całych PSP a nie Gładycha.

Chyba jeszcze nie, bo wciąż nie łapię kontekstu BoB i reszty w odniesieniu do BG :?: .
greatgonzo

Postprzez ZIO BY NAITT » poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 07:28

Jacek Bzunek napisał(a):Przy okazji, czy wiadmo cokolwiek o Spitfire Pengie?

F Mk.IXc MH906 WXoV - w Polish Wings są dwa zdjęcia Gładycha pozującego przy "pingwinku".

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 08:05

greatgonzo napisał(a):Chyba jeszcze nie, bo wciąż nie łapię kontekstu BoB i reszty w odniesieniu do BG :?: .

Witam. BoB i kolejne kampanie to oczywiste powody do chwały o których dziadek opowiada wnukom, pisze we wspomnieniach czy opowiada w wywiadach. Natomiast strzelanie do samolotu z Churchilem (inna sprawa czy na 100% potwierdzone), awantury z dowództwem nie dla każdego człowieka będą powodem do domu. Podobnie zresztą jak odsiadka Łanowskiego w areszcie we Francji w 1940 czy z innej branży awantura gdy oficerowie z ORP Wilk odmówili podania ręki adm. Świrskiemu w listopadzie 1939. Prawie 70 lat ukrywano albo raczej milczano o prawdziwym powodzie internowania ORP Orzeł w Tallinie (nie choroba a tchórzostwo kmdr. Kłoczkowskiego, który w 1942 został zdegradowany i wyrzucony z PWM). Jeden Zumbach potrafił szczerze (inna sprawa czy nie koloryzując) napisać o powodach trafienia do niewoli w kwietniu 1945.
A Gładych-nie wiem, nie mam pojęcia ale może sprawy dla niego przykre wolał zostawić dla siebie.
Jacek Bzunek

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 12:23

No tak, tylko z Gładychem jest taka akcja, że w BoB nie brał udziału, ale za to był najskuteczniejszym polskim pilotem, którego tam nie było. Do PFT wyznaczony był w pierwszym składzie, ale ówczesny stan zdrowia nie pozwolił mu wziąć udziału w ekspedycji, a drugiej tury oczywiście nie było. W inwazji w Normandii wziął czynny udział z zestrzeleniami w pierwszym i drugim dniu włącznie.
Do tego wspaniale byłoby poczytać opowieść o okolicznościach rekrutacji do 56FG, przejścia do USAAF, czy choćby o malowaniu samolotu pod kolor smokingu z pierwszej ręki.
Po prostu szkoda, że nie ma nic takiego.
greatgonzo

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 13:46

greatgonzo napisał(a):Do tego wspaniale byłoby poczytać opowieść o okolicznościach rekrutacji do 56FG, przejścia do USAAF, czy choćby o malowaniu samolotu pod kolor smokingu z pierwszej ręki.
Po prostu szkoda, że nie ma nic takiego.

Pytam się bo nie wiem-czy Łanowski coś napisał albo ktoś o nim coś napisał?
Jacek Bzunek

Postprzez uruk-hai » poniedziałek, 15 sierpnia 2011, 21:45

ZIO BY NAITT napisał(a):
Jacek Bzunek napisał(a):Przy okazji, czy wiadmo cokolwiek o Spitfire Pengie?

F Mk.IXc MH906 WXoV - w Polish Wings są dwa zdjęcia Gładycha pozującego przy "pingwinku".

PZDR

Pingwinowy Spitfire Mk Vb WX M AR377, wypuścił takie malowanko Techmod years ago niezwykle mnie ujęło i stoi u mnie na półce taki z Has 1/48 ... nie mam pojęcia czy to jest prawdziwe wdzianko niestety
uruk-hai

Postprzez Botan » czwartek, 18 września 2014, 15:23

Jacek Bzunek napisał(a):Pytam się bo nie wiem-czy Łanowski coś napisał albo ktoś o nim coś napisał?

Robię odkop, bo niedawno wyszły jego wspomnienia: http://news.witoldlanowski.com/newsarchive.aspx

Tytuł "Out in Front"
Obrazek
Botan

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste