Witam, Po dłuższej nieobecności mała aktualizacja. Mój PzIV z winterkettenami jednak przeistoczył się w czołg na zwykłych gąsienicach. Zależało mi na umieszczeniu schulzenów, a z gąsienicami zimowymi było to niemożliwe, tak więc winterketteny przejdą w spadku do Stug'a III G
Gąsienica tylko założona, nie doklejona - druga jeszcze się maluje. Jest parę baboli do uzupełnienia, Np. haki na liny z tyłu, fragment stelaża od schulzenów na wieży, dołożenie KM czołowego oraz anteny. Ale ju ż bliżej końca niż dalej Czołg wyląduje na dioramie w głębokim błocie na polnej drodze gdzieś na wschodzie.
Proszę o opinie. Sorki za jakość zdjęć - ciągle nad nimi pracuję...
Mi również podobają się efekty eksploatacji. Nie wiem czy to tylko światło, czy taki Ci wyszedł kolor ale na powierzchniach poziomych w przedniej części kadłuba i na płycie silnikowej masz jakieś "różowości".
Zdjęcia nie są złe, przydałaby się ciut większa głębia ostrości. Przydałby Ci się też większy arkusz papieru, wszystko jedno białego czy czarnego. Ja na szybko radzę sobie blokiem technicznym A3, świetnie sprawdzają się jako tło duże arkusze spienionego PCV (ze 2-3mm grubości).
Niestety mam tylko obiektyw 18-105 i nie dam rady zrobić zdjęć, bez używania zooma. Obiektyw ostrzy dopiero od ok 50cm, a na takiej odległości model jest mikroskopijny. Żeby zrobić zdjęcie z bliska muszę użyć zooma, a wtedy głębia ostrości staję się mocno wyraźna, regulacja przysłoną również nic nie daje.
Frozzer napisał(a):Abstrahując od zdjęć - jak model? Proszę o uwagi
Uwagi były
Na jakiej przysłonie robisz bo nie mogę odczytać z właściwości zdjęcia. Ale dlaczego masz robić bez zuma w lustrzankach jeśli nie ma się stało ogniskowego szkła to robi się tzw.zumem
Tylko Ja musiałem robić z 10X zoomem, żeby objąć cały model. Przysłona była ustawiona na 6,3. Płyta czołowa i tylna nie jest różowa, może to pigment w kolorze rdawym w zmieszaniu z bielą pojazdu dał taki obraz. Na żywo jednak nie widzę różowego. Gąsienica na przedniej płycie jest jeszcze do pomalowania, bo ją nieco wygładziłem papierkiem ściernym.
Podkręć przesłonę (11-16) i niezależnie jak to będziesz zoomować powinno być ok. Możesz też robić większy (przy szerszym kącie) kadr i docinać w komputerze.
Jurek dobrze mówi ,daj liczbę przysłony jak największą ,ISO nie musi być 800 bo ziarno będzie ,daj 200 ,aparat na statyw i długi czas /preselekcja przysłony a czas Ci sam dobierze na kółku A/
Ok, jutro wieczorem zrobię próbę. ISO mogę dać większe, przy 12megapixelowej matrycy nawet na ISO 1000 nie widać ziarna. Widoczne zdjęcia robiłem na ISO 800 - i ziarna nie ma wcale