Fw 190 D-9, 1:48, Eduard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Fw 190 D-9, 1:48, Eduard

Postprzez marco2607 » czwartek, 11 sierpnia 2011, 07:10

_iceboy napisał(a):A cóż byś proponował? Coś jak reszta kadłuba, czy RLM 75 ?

Zawsze myślałem że przy tym samolocie jest 50-50% srebrny i ten ciemny.
Ciekawie pokazali to w kalkach aml i wyglądało dość sensownie ( zdjęcie na 1 str. tego wątku).
Ale zawsze wyjdzie jakaś nowość w postaci lepszego zdjęcia ( Kuba obiecał wrzucić skan) i cały plan diabli wzięli :(
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kuba P. » czwartek, 11 sierpnia 2011, 09:55

Witam Panów,

Pawel Burchard napisał(a):ja jakoś tego ciemnego płata od spodu nie kupuję

marco2607 napisał(a):Zawsze myślałem że przy tym samolocie jest 50-50% srebrny i ten ciemny.

Ja też byłem sceptycznie nastawiony do tej wersji malowania i wyraziłem swoje wątpliwości kilka postów wcześniej, przed malowaniem. Trzeba było wtedy dyskutować :mrgreen:
A tak poważniej, wiadomo że nie było mnie w Hustedt z aparatem w 1945, więc siłą rzeczy opieram się na trzech znanych zdjęciach mojej "4" i kilku zdjęciach podobnych maszyn.
Polecam poczytanie opracownia JAPO na temat malowania spodów (tom 1 i tom 2, gdzie autorzy rozwijają wcześniejsze tezy) oraz zamieszczoną tam dogłębną analizę malowania D-9 z MMW przedstawioną na przykładzie kilku samolotów i elementów wraków (tom 2).
To naprawdę przekonująca lektura, dobrze tłumaczą skąd ciemna farba pod skrzydłami (niekoniecznie 81, może być 83 lub inna podobna)
Poza tym ja wziąłem do ręki również oba Dorabooki gdzie jest w ogóle więcej niż w JAPO zdjęć. Fotka spodu "4", ta bardzo znana, jest tam po prostu lepiej, jaśniej reprodukowana (Dbook 1, str 282). Dodatkowo np. na stronie 286 jest foto "czarnej 10" 500613 na której też widać takie malowanie spodu skrzydeł.
Dlatego czytając, oglądając, szukając doszedłem do wniosku, że pomaluję tak. Może autorzy JAPO nie mają racji a co za tym idzie mój model jest błędny. Nie wiem. Na czymś trzeba się wzorować jak się samemu nie macało po lasach Focke-Wulfów! :)

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Kuba, a przejścia kolorów na skrzydłach takie ostre powinny być? Na kadłubie widzę jest bardziej "miękko".

Tak, chodzi o to, że te samoloty malowano w częściach i w różny sposób na różnych elementach. Na skrzydłach widać, że linia odgraniczająca kolory jest mniej rozmyta niż pryskany z ręki kamuflaż na kadłubie. Można to zauważyć na zdjęciach tej i wielu innych D-9 z MMW (seria 500xxx).
Zresztą z tymi samolotami najlepiej zawsze odwołać się do zdjęcia. Twoja 600424 będzie malowana zupełnie inaczej niż mój model. Twoja to Fieseler, inny producent, inny kamuflaż, inne kolory. Zdjęć "czerwonej 1" jest bardzo dużo, są dostępne i na bank uda Ci się wyrobić na ich podstawie wniosek jak malować.

donalyah00 napisał(a):Wnęki podwozia głównego a'la NMF w takim ciemnym płacie sprawiają wrażenie autentycznie wykonanych z aluminium.

Te Alclady airframe aluminium i semi matt aluminium to takie moje małe odkrycie przy tym modelu. Wcześniej nie miałem z tymi farbami za wiele do czynienia, bo po prostu nie malowałem. Nie wiem czemu myślałem, że to jakieś wielce skomplikowane. A prawda okazała się taka, że tymi Alcladami maluje się banalnie prosto a efekt jest magiczny i przeszedł moje oczekiwania.
Wszystkie opinie na temat tych farb, jakie piszą zadowoleni użytkownicy nie są przesadzone :)

_iceboy napisał(a):Następna będzie Granatowa 12 W.Nr. 500576 z Furth ?

No pewnie kiedyś tak. Mam do niej eaglowe kalki 1:32. Myślę o Hasegawie w tym malowaniu :)
Kuba P.

Postprzez raptorf22 » czwartek, 11 sierpnia 2011, 10:25

Kuba, tak oglądam Twoją budowę tej Dorki i mimo że buduję współcześniaki to mam dużą chęć zakupu Focke Wulfa z Edka. Pięknie to wygląda.
raptorf22

Postprzez Pawel Burchard » czwartek, 11 sierpnia 2011, 10:35

Pawel Burchard napisał(a):
Kuba P. napisał(a):Trzeba było wtedy dyskutować

Teraz widzę efekt to i dyskutuję :) bo coś mi te kontrasty między czernią i otoczeniem nie pasują jak również ciemny kolor na zacienionej powierzchni nie powinien raczej tak jasno wyglądać na zdjęciach...

Obrazek
źródło - internet

ps. na końcówce lewego skrzydła coś tam majaczy jakby przejście między ciemną górą i jasnym spodem
Pawel Burchard

Postprzez Kuba P. » czwartek, 11 sierpnia 2011, 10:51

raptorf22 napisał(a):Kuba, tak oglądam Twoją budowę tej Dorki i mimo że buduję współcześniaki to mam dużą chęć zakupu Focke Wulfa z Edka. Pięknie to wygląda.

Bardzo mi miło i cieszę się, gdy tak piszecie. Miałem trochę moralniaka po tym, jak skrytykowałem zestaw i bałem się, że dostanę bana na wjazd do Republiki Czeskiej i odetną mnie od Radegastów. A tu okazuje się, że wielu z Was ma chęć na ten model, że się podoba :) Fajnie!
Ja sam też go już tak polubiłem, że kupiłem sobie dodatkowo kilka sztuk, eaglowe kalkomanie... :mrgreen:
Doramania mnie ogarnęła ponownie.

Paweł napisał(a):Teraz widzę efekt to i dyskutuję bo coś mi te kontrasty między czernią i otoczeniem nie pasują jak również ciemny kolor na zacienionej powierzchni nie powinien raczej tak jasno wyglądać na zdjęciach...

Spoko, chociaż symulacja wyglądu docelowego też była wyżej :P Teraz nie będę przemalowywał :mrgreen: ale ok, będzie fajnie jak ta rozmowa komuś pomoże podjąć decyzję o malowaniu, może innym niż moje.

Z samym kolorem to jest tak, że wiesz - to może być RLM 81, który na cz-b zdjęciach jakoś zawsze jest dość jasny ale może być i RLM 83 czy może być ciemny szary, ciemny zielony. Przyjąłem za Panami z JAPO RLM 81 bo jest najbardziej prawdopodobny i w sumie z trzech farb 81, 83 i 75 najjaśniejszy. Zobacz jak podobnie do spodu wyglądają podmalówki dookoła statecznika poziomego. Poza tym jest wykazane, że ten sam kolor co na spodzie był też często nałożony na górę skrzydła. Zdjęcie góry skrzydeł "4" jest i ten kamuflaż jest tam ciemny, kontrastowy. Do tego różnica w połysku farby, na takich zdjęciach potrafi strasznie namieszać. Krzyż półmatowy, farba matowa.
Przy okazji wychodzi inna sprawa, która mnie zastanawia. Kolor pokryw podwozia. One mogą być jaśniejsze jak ta farba na skrzydłach. Myślę o 02, chociaż jestem ciekaw innych wniosków. Może zielone...

Powiem tak - to jest próba rekonstrukcji wyglądu kamuflażu tej maszyny. Próba, czyli może udana, może nieudana. Jak wyjdzie kolorowe zdjęcie to będzie można więcej powiedzieć. Na podstawie tego, co widać tu i na innych maszynach tej serii oraz po lekturze opracowania JAPO uznałem, że to jest wersja najbardziej dla mnie możliwa.

ps. na końcówce lewego skrzydła coś tam majaczy jakby przejście między ciemną górą i jasnym spodem

To wgniecenie blachy. W Dbook widać to wyraźniej.
Ostatnio edytowano czwartek, 11 sierpnia 2011, 10:52 przez Kuba P., łącznie edytowano 1 raz
Kuba P.

Postprzez Jacek Bzunek » czwartek, 11 sierpnia 2011, 10:52

Po pierwsze to ja się na 190 nie znam. Po drugie czy osłona podwozia ma z zewnątrz ten sam kolor co płat od spodu? Jeśli tak, to moje oko, bardziej wyglądają na matowe aluminium albo szary. Podmalówki jakie Kuba zrobił na lewym płacie bardziej wyglądają na zagniecione i ewentualnie przepalerowane aluminium.
Ostatnio edytowano czwartek, 11 sierpnia 2011, 10:54 przez Jacek Bzunek, łącznie edytowano 1 raz
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Kuba P. » czwartek, 11 sierpnia 2011, 10:54

Panowie, fajny wątek się zrobił. Śmigam teraz do Czech na Radegasty :mrgreen:
Pogadamy wieczorem. Dzięki, pozdrawiam!
Kuba P.

Postprzez el Rozito » czwartek, 11 sierpnia 2011, 12:08

Po pierwsze primo ładna robota. Po drugie primo jeżeli to jest model samolotu, którego zdjęcie zamieścił Paweł to kolory, których użyłeś to science fiction. Po trzecie primo to ja z kolei (Stratocaster ;o) pozdrawiam) jestem dyplomowanym drukarzem i bym tak do końca nie wierzył w zgodność koloru w druku z oryginałem na powierzchni samolotu.
Pozdrawiam, Michał.
el Rozito

Postprzez Pawel Burchard » czwartek, 11 sierpnia 2011, 13:06

Osobiście bardziej bym się skłaniał ku takiej interpretacji kolorów -
http://hsfeatures.com/fw190d9dl_4.htm

p.
Pawel Burchard

Postprzez marco2607 » czwartek, 11 sierpnia 2011, 16:54

Kuba P. napisał(a):Po pierwsze primo ładna robota. Po drugie primo jeżeli to jest model samolotu, którego zdjęcie zamieścił Paweł to kolory, których użyłeś to science fiction.

Kuba pisał że jego zdjęcia trochę przekłamują kolory.
Pawel Burchard napisał(a):Osobiście bardziej bym się skłaniał ku takiej interpretacji kolorów

Paweł z tym ogonem to możesz mieć rację , może faktycznie dostawili w innych barwach , ale dół skrzydła to raczej nie .
Opcja Kuby lub 50-50% , zwróć uwagę jak daleko ten ciemny kolor wchodzi na zewnętrznej stronie skrzydła ( im dalej tym gorzej można cokolwiek powiedzieć).
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Kuba P. » czwartek, 11 sierpnia 2011, 17:35

Panowie,

Pozdrawiam z Czech. Siedze sobie i pije radegasty i zajadam smazeny syr a hranolky. Wasze zdrowie. Jak siade do kompa to sie odniose do Waszych uwag ale Michale el rozito, napisz prosze czemu to co widzisz to Twoim zdaniem science fiction.
Ja podalem czesc argumentow a Ty?
K.

Ps. Kto z Panow mial okazje zapoznac sie cytowanymi publikacjami? Pytam, bo te ksiazki sa naprawde doskonale.
Kuba P.

Postprzez Soris000 » czwartek, 11 sierpnia 2011, 19:28

Na moim monitorze, ten ciemny kolor spodu skrzydeł modelu Kuby wygląda momentami jak "gorzka czekolada", a to co widzę na zdjęciu "oryginału" to najwyżej "średnio-szary". Problem może polegać na tym, że fotografie modelu są zbyt ciemne, a zdjęcie z epoki zbyt jasne w stosunku do rzeczywistości i stąd ta rozbieżność. Jeśli chodzi Interpretacje kolorów ze zdjęć czarno-białych, to zobaczcie jakie kolory ma "6" na tym FW-190 http://hmmg.ca/Articles.htm(pewnie znane, ale może nie wszystkim).
Soris000

Postprzez Pawel Burchard » czwartek, 11 sierpnia 2011, 20:06

To wszystko prawda ale zwróćmy uwagę na fakt, że dyskutujemy o spodzie płata a więc miejscu zacienionym... raczej nie ma możliwości żeby tak ciemny kolor tak intensywnie odbijał światło
Pawel Burchard

Postprzez donalyah00 » czwartek, 11 sierpnia 2011, 20:19

Pawle zwróć uwagę na opony widoczne na fotce. Ich jasność jest bardzo podobna do tego co dzieje się na spodniej części płata. Z drugiej strony kontrast między farbą a krzyżem na dole płata jest spory.

Czy możliwe jest że farba użyta do malowania krzyży miały granatowawy odcień? Chodzi mi o efekt czarnego nieba i prawie białej trawy przy użyciu czerwonego filtra w fotografii cz-b. Nie twierdzę, że ktoś podczas wojny używał filtrów, ale z kliszą i emulsją na niej mogły dziać się różne rzeczy...
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Pawel Burchard » czwartek, 11 sierpnia 2011, 21:46

Brakuje kontrastu między czernią felgi a szarością opony... płat w porównaniu jest mocno kontrastowy. O granatowych krzyżach nie słyszałem... to chyba wpływ interpretacji Kuby :)
Pawel Burchard

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat