Broda

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Broda

Postprzez Nugget » wtorek, 16 sierpnia 2011, 20:10

Mam pytanie czy żołnierze mogą nosić brody ? Chodzi o to, że dorobiłem ten element do mojej figury i się zastanawiam, czy żołnierze mogą nosić brody nie takie strasznie długie ale może coś takiego :

Obrazek

może być bez tych wąsów.

Zapomniałem dodać, może to być Rusek, Szwab, Angol, Makaroniarz, ogólnie czy jakaś armia miała dopuszczone noszenie brody, przez szeregowców i podoficerów chodzi o Drugą Wojnę światową. Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedz.
Pozdrawiam Stanisław Tarasek
Nugget

Reklama

Re: Broda

Postprzez PiterATS » wtorek, 16 sierpnia 2011, 21:48

Ze swojej strony, powiem, że w armii niemieckiej zarost był całkowicie zabroniony. To w połączeniu z pruską fryzurą, sprawiało, że żołnierz prezentował się schludnie i elegancko. No ale regulamin swoje a życie swoje. Odstępstwa zdarzały się, a pod koniec wojny były codziennością. Wtedy, w 1944, a w 45r. zwłaszcza, nie było już za bardzo kiedy, czym i dla kogo dbać o swój wygląd. Ważniejsze było jedzenie, amunicja i przeżycie na froncie, dlatego żołnierzom WH i W-SS, na zdjęciach z końca wojny, dłuższe włosy i kilku lub kilkunastodniowy zarost nie był obcy.
PiterATS

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 16 sierpnia 2011, 22:32

ogólnie czy jakaś armia miała dopuszczone noszenie brody, przez szeregowców i podoficerów chodzi o Drugą Wojnę światową. Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedz.

Sikhowie.
Grzegorz2107

Postprzez Mac Eyka » środa, 17 sierpnia 2011, 09:13

Ja myślę, że najwięcej odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz tutaj.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Botan » środa, 17 sierpnia 2011, 12:29

Nie mogłem się powstrzymać.

Obrazek
Obrazek
Botan

Postprzez Nugget » środa, 17 sierpnia 2011, 19:15

Dziękuję Koledzy za wszystkie odpowiedzi. Dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam Stanisław Tarasek
Nugget

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje