Ka-52 Aligator - Zvezda 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Ka-52 Aligator - Zvezda 1/72

Postprzez Ralf_S » niedziela, 7 sierpnia 2011, 10:01

Przemek - MaXus napisał(a):O Surfacerze też myślałem, może faktycznie lepiej trzymałby. Na jego minus to irytuje mnie długi czas odparowania rozcieńczalnika, a może coś innego chemoutwardzalnego?

Właśnie sobie przypomniałem, że klika tygodni temu, będąc w budowlanym natknąłem się na szpachlówki dwuskładnikowe, jutro wrzucę zdjęcia, może ktoś miał z nimi do czynienia.

Ja do takiego szpachlowania używam najzwyklejszej szpachli samochodowej. Dobrze się obrabia papierami wodnymi, można łatwo ryć linie, klei się to do wszystkiego, z czym się zetknie. Profilaktycznie podłoże traktuję benzyną lakową, która jest bardziej agresywna od ekstrakcyjnej i potrafi minimalnie zmatowić polistyren.
Największą zaletą szpachli samochodowych jest to, że można uzyskać prawie "mikronową" grubość warstwy :P
Czas utwardzania regulujesz ilością utwardzacza. Ja nie raz przesadziłem z jego ilością i nie zdążyłem nawet dobrze wymieszać :-> Wtedy pojemnik wraz z mieszadłem lądował w koszu :?

Jeszcze jedna uwaga: podczas utwardzania żywica mocno się grzeje, ale nie zagraża plastikowi.
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Reklama

Postprzez Jaho63 » niedziela, 7 sierpnia 2011, 10:13

Każda samochodowa ma takie właściwości? Może lepiej podaj jakąś nazwę. Zaciekawiłeś, a samochodowych jeszcze nie stosowałem.
Przemek pięknie detalujesz. Wiem, że jestem w mniejszości, ale dla mnie to jest właśnie sedno modelarstwa. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 7 sierpnia 2011, 11:05

Dzięki Tomek, spróbujemy więc Contactą, jedyne, czego się obawiam, to czy uda mi się uzyskać efekt płaskiej tafli szyby.

Ralf_S, dołączam do prośby - możesz podać jakiś konkretny produkt z doświadczenia, albo lepiej foto. Bardzo to obiecujące, co napisałeś.
Poniżej z kolei fotki tego, o czym pisałem wcześniej i od razu pytanie, jeśli ktoś używał i się sprawdza, to którą wersję kupić?:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Janusz, a to mi pojechałeś ... dzięki ;o). Zacząłem się rozpisywać nt mojej "filozofii modelowania", ale ... strata czasu przy klawiaturze, może kiedyś czas i miejsce pozwolą przy piwie pogadać, jak normalni ludzie ;o).
Przemek - MaXus

Postprzez Jaho63 » niedziela, 7 sierpnia 2011, 11:22

No, ja nie wiem. To jak piwa nie mogę, to już szans na normalność nie mam? ;o) :lol:
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Ralf_S » niedziela, 7 sierpnia 2011, 13:38

Przemek - MaXus napisał(a):Ralf_S, dołączam do prośby - możesz podać jakiś konkretny produkt z doświadczenia, albo lepiej foto. Bardzo to obiecujące, co napisałeś.

Ja używam tej szpachlówki:

Obrazek
Fotka ze strony producenta.

Jak ognia należy unikać wszelkich szpachlówek z dodatkami włókna szklanego, oraz z wypełniaczem do grubych warstw. Nie da się w tym ryć.
Przy obróbce, z racji większej twardości żywicy od polistyrenu, do uzyskania płynnego przejścia używam pilników i papieru ściernego na twardym podkładzie o odpowiednim kształcie. Dopiero na końcu wygładzam i poleruję papierem na gąbce (np pilnikami do paznokci, buchniętymi żonie :P )

Przy rozrabianiu trzeba się spieszyć, ale trzeba to zrobić dokładnie, bo robią się upierdliwe grudki w formie kaszki. Wtedy po przeszlifowaniu zostają dołki.

Przemek - MaXus napisał(a):Poniżej z kolei fotki tego, o czym pisałem wcześniej i od razu pytanie, jeśli ktoś używał i się sprawdza, to którą wersję kupić?:

Obrazek

Ja bym kupił obydwie, ta Finish może być rzadsza od uniwersalnej.
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 7 sierpnia 2011, 13:43

Jaho63 napisał(a):No, ja nie wiem. To jak piwa nie mogę, to już szans na normalność nie mam? ;o) :lol:

Masz jak najbardziej ;o) .
Bardziej chodziło mi o problemy związane z przelaniem myśli i odczuć na klawiaturę oraz ich zrozumieniem w porównaniu z werbalną komunikacją, poza tym zajmuje to o wieeele więcej cennego czasu.
Wybory szanuję (sam drastycznie zaniżam krajowe statystyki), potrafię się też dostosowywać, czyli: kawka, herbatka, ciasteczko, soczek nie są mi obce ;o), poza tym to i tak tylko dodatek, żeby było czym ręce zająć :-> .

Wielkie dzięki Ralf. Aha a z liniami podziałowymi jak jest, masz jakieś doświadczenia?.
Przemek - MaXus

Postprzez Ralf_S » niedziela, 7 sierpnia 2011, 14:01

Przemek - MaXus napisał(a):Wielkie dzięki Ralf. Aha a z liniami podziałowymi jak jest, masz jakieś doświadczenia?.

Linie w szpachlówce ryje się dość ciężko. Zwykła igla w oprawce nie dawała rady, więc sprawdziłem igłę do maszyn do szycia.
No i tu już nie było problemu. A co ciekawe, wybór takich igieł jest bardzo duży i można uzyskać różnorodny kształt profilu linii, tj. przekroju zagłębienia.
Do prostych kresek używam specjalnego narzędzia Tamiyi, zwanego Plastic Scriber.
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 7 sierpnia 2011, 14:14

OK, wszystko jasne, zostały więc tylko zakupy i do boju, dzięki.
Przemek - MaXus

Postprzez Przemek - MaXus » piątek, 19 sierpnia 2011, 23:48

Mam pytanie w związku z malowaniem: czy może mi ktoś pomóc w doborze kolorów kamuflażu? Jedyne informacje, jakie znalazłem, to u producenta kalkomanii do modelu (Begemot), ale on podaje tylko lakoniczne: Light Grey oraz Dark Grey, a tych odcieni szarości jest multum. Może ktoś z was zna precyzyjniejsze charakterystyki tychże (najlepiej na przykład po nr RAL) ?

Poniżej zdjęcia konkretnej wersji, którą robię: numer boczny 061, w fazie testów. Jak widać, w zależności od oświetlenia, kolory różnią się i trudno jednoznacznie je dobrać na podstawie zdjęć:

Obrazek

Obrazek
Przemek - MaXus

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 19 sierpnia 2011, 23:51

Przemek - MaXus napisał(a):trudno jednoznacznie je dobrać na podstawie zdjęć:

No to nie masz problemu ;o)
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Przemek - MaXus » piątek, 19 sierpnia 2011, 23:55

piotr dmitruk napisał(a):
Przemek - MaXus napisał(a):trudno jednoznacznie je dobrać na podstawie zdjęć:

No to nie masz problemu ;o)

Niby tak, ale wiesz, sumienia nie oszukasz ;o).
Przemek - MaXus

Postprzez Przemek - MaXus » sobota, 20 sierpnia 2011, 16:07

Prośba o pomoc w doborze kolorów wciąż aktualna, tymczasem ...
niestety, po doprowadzeniu dzioba/dziobu do stanu akceptowalności (zdecydowałem się jednak na CA i Surfacer), zacząłem przymierzać oszklenie kabiny. Ponieważ jest składane z trzech części (na potrzeby ew.otwarcia), dodatkowo spasowanie wszystkiego daje trochę do życzenia, potrzebna niestety była ponowna ingerencja w konstrukcję. Efekty tego są takie, że jeszcze kilkanaście dni zajmie mi doprowadzenie tego do sensownego stanu. Aktualnie wygląda to tak:

Obrazek

zakończenie skrzydła szczątkowego wyglądało wcześniej tak:

Obrazek

podczas przymierzania do planów, nie wiem, jakim cudem, ale okazało się, że nawierciłem otwór pod dolną stację optoelektroniki w złym miejscu. Postanowiłem wypiłować piękny dekielek i w dalekiej przyszłości nawiercić poprawnie:

Obrazek
Przemek - MaXus

Postprzez Przemek - MaXus » wtorek, 6 września 2011, 21:46

Mała aktualizacja, bo mi na brystolu pajęczyny się pojawiły :-/ .
Tak więc po nierównych bojach z Poxipolem i kilkukrotnych poprawkach Surfacerem, doszedłem do wniosku, że nie ma co walczyć z wiatrakami i zdrapałem nałożony Poxipol (odrywał się praktycznie bez trudu). W to miejsce poszła wspominana wcześniej szpachlówka samochodowa (kupiłem zieloną, jest bardziej drobnoziarnista, o ile dobrze zinterpretowałem rysunki na opakowaniu).
Faktycznie, jak już wspominał Ralf_S, jest bardzo przyjemna w obróbce. Wady istotne można podać dwie: zapach i duże pylenie podczas szlifowania. No ale nie takie rzeczy człowiek jest w stanie znieść, aby tylko osiągnąć upragniony efekt.
Po obrobieniu i nałożeniu kilku warstw Surfacera, całość była gotowa do przerycia linii.
Z tymi, jak wiadomo zawsze problem. Pewnym wsparciem tutaj była właśnie ta grubsza warstwa Surfacera, dzięki czemu, można delikatnie linie robić w nim właśnie, żeby nie ruszać szpachli, ale i w niej nie jest z ryciem najgorzej.
W każdym razie dodatkowo jestem w trakcie kompletowania zamówienia i doposażę się jeszcze w Magic Sculpa, a co!

Jeszcze o modelu. Po nielubianym specjalnie przeze mnie ryciu linii na dziobie (dodałem też kilka brakujących w tej wersji na górze kadłuba), przyszła kolej na poprawki do późniejszej wersji z nr bocznym 061.
Jak widać, zmianie uległy obie rekinie płetwy (nie wiem, czego to obudowy), zestawowe są dużo mniejsze i nie były stosowane akurat w tym czasie, z którego pochodzi wersja helikoptera.
Poprawiłem obudowy lamp oświetlania pod kadłubem oraz sterowanie sterem kierunku.
Odciąłem też drabinkę przy kabinie i zrobiłem nową od podstaw.
Do tego doszły wstawki w okolicy kabiny, pod oszklenie (aby zminimalizować szpary).
Na nowo nawierciłem otwór pod dolną stację optoelektroniki i zaszpachlowałem brzydkie połączenie tych tylnych, małych skrzydełek z kadłubem.
Przerobiłem też taką dłuuugą listwę (cóż to, nie wiem) pod kadłubem. Zestawowa, nie dość, że za krótka, złego kształtu, to jeszcze po niewłaściwej stronie.
Na koniec jeszcze jakieś inne wystające pierdółki, znaczenia których niemożność chyba poznać, a które prawie każda wersja ma w innych rozmiarach i położeniu :-/ .
A, byłbym zapomniał o najbardziej pracochłonnym: uzupełnienie mechanizmu sterowania działkiem 30mm o instalację hydrauliczną, czyli zbiorniczki, przewody i jakiś tam duperelek.

Na chwilę obecną zostało jeszcze kilka takich maluchów do zrobienia/przerobienia + uchwyty i myślę, że powoli trzeba będzie się zabierać za malowanie.
Ufff, ale się rozpisałem. Zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Wszelkie uwagi cenne!
Przemek - MaXus

Postprzez Cichociemny » piątek, 9 września 2011, 15:43

Przemek - MaXus napisał(a):Jak widać, zmianie uległy obie rekinie płetwy (nie wiem, czego to obudowy)

Prawdopodobnie to mieczowe anteny sprzętu radiowego.
Cichociemny

Postprzez Przemek - MaXus » sobota, 10 września 2011, 10:07

Cichociemny napisał(a):Prawdopodobnie to mieczowe anteny sprzętu radiowego.

Aha, dzięki.

Tymczasem:
- pisałem, że zostało już niewiele, ale ciągle dochodzą jakieś detale, odwlekając malowanie :? .
- myślałem, że może wystawiłbym model na krytykę w Lubaniu, na konkursie, ale chyba nie zdążę :? .

Dzisiaj na szczęście szykuje się kolejna dłuuuga noc, więc znowu, chociaż trochę prace postąpią.
Przemek - MaXus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat