ŁaGG-3 ICM 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: ŁaGG-3 ICM 1/48

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 21 sierpnia 2011, 09:23

Oczywiście, ze pudełkowe odrzucam. Po przeczytaniu książki "Byłem pilotem Aircobry" Jewgienija Mariańskiego mit Gałczenki jakoś prysnął. Darku jako, że byłeś pierwszy aby się nie dublować mogę wybrać z zestawu malowanie leningradzkie "35" bo jest bez osłony kabiny ;o)
P.S.
A czemu nikt mi nie wytknął, że wkleiłem niewłaściwą osłonę km ? :-|
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez Michał Janik » niedziela, 21 sierpnia 2011, 09:51

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Oczywiście, ze pudełkowe odrzucam. Po przeczytaniu książki "Byłem pilotem Aircobry" Jewgienija Mariańskiego mit Gałczenki jakoś prysnął.

Hej. Jakiś czas temu skończyłem Łagga właśnie w malowaniu pudełkowym
(kiedyś początki relacji pokazywałem tutaj: viewtopic.php?f=12&t=10086&p=121659&hilit=lagg#p121659 ). Bardzo minie zainteresowało to co piszesz o "micie Gałczenki" i jego końcu. Książki nie czytałem, mógłbyś w paru zdaniach (najchętniej więcej niż dwóch ;-)) rozwinąć tę kwestię?

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Postprzez Darek Trzeciak » niedziela, 21 sierpnia 2011, 09:59

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):A czemu nikt mi nie wytknął, że wkleiłem niewłaściwą osłonę km ? :-|

Dlatego zapytałem o malowanie bo nie pasowało mi ono do "gładkiej" osłony :mrgreen:

Michał Janik napisał(a):Hej. Jakiś czas temu skończyłem Łagga właśnie w malowaniu pudełkowym

Michał pochwal się nim.

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Darku jako, że byłeś pierwszy aby się nie dublować mogę wybrać z zestawu malowanie leningradzkie "35" bo jest bez osłony kabiny

Raczej ja Ciebie zdubluję gdyż malowania jeszcze nie wybrałem :oops: Może jakieś nieco naciągane malowanie wybiorę, sam jeszcze nie wiem :roll: Teraz żałuję, że się pośpieszyłem z wklejaniem okapotowania silnika z wczesnych wersji ŁaGG-a.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 21 sierpnia 2011, 19:41

I całe szczęście bo Twoje pytanie obudziło moją rewolucyjną czujność. Osłona już właściwa
Obrazek
Jak widać dużo szpachli idzie a to dopiero kadłub :mrgreen: . Modyfikacja części ogonowej
Obrazek
Obrazek
Co do Gałczenki to czytałem tą książkę dosyć dawno i zapamiętałem coś o odlatywaniu od grupy, strzelaniu w chmurkę i zgłoszeniu zwycięskiego pojedynku.

100-lecie Niepodległości

Postprzez Michał Janik » niedziela, 21 sierpnia 2011, 20:14

Darek Trzeciak napisał(a):
Michał Janik napisał(a):Hej. Jakiś czas temu skończyłem Łagga właśnie w malowaniu pudełkowym

Michał pochwal się nim.

Nie omieszkam, nie omieszkam, zrobię tylko sesję jakąś rozsądną.
Mariusz - dzięki za odpowiedź. Napisz jeszcze tylko proszę,czy książka warta zainteresowania się nią?

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 21 sierpnia 2011, 20:28

Taka sobie. Opisy walk specjalnie nie wciągały, na plus mogę dodać, że nie było jakiegoś propagandowego zacięcia choć chyba pod koniec wstąpił do komsomołu :mrgreen:

100-lecie Niepodległości

Postprzez sq9ans » czwartek, 25 sierpnia 2011, 23:08

Nie będę zaczynał nowego wątku bo pytanie poniekąd związane jest z modelem ICM-u.
Czy może ktoś wie jak były malowane skrzydła tego Łagg'a?

http://mig3.sovietwarplanes.com/lagg3/44iap/red35.html

Konkretniej czy miały zimowy mundurek czy też tylko kadłub był malowany?
sq9ans

Postprzez Georg01 » piątek, 26 sierpnia 2011, 11:47

sq9ans napisał(a):Nie będę zaczynał nowego wątku bo pytanie poniekąd związane jest z modelem ICM-u.

Istnieje tylko to jedno jedyne zdjęcie. Malowanie góry to wróżenie z fusów. Nawet nie wiadomo jaka to wersja Łagga. W rosyjskiej monografii podają że seria 4, a to będzie prawie na pewno samolot z Leningradzkiej fabryki i ten pułk miał długo Łaggi z nietypowej serii 3. Jak zrobisz i tak będzie dobrze, bo nie ma zdjęć.

Pozdrowienia :)
GC
Georg01

Postprzez sq9ans » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 18:05

Georg01 napisał(a):
sq9ans napisał(a):Nie będę zaczynał nowego wątku bo pytanie poniekąd związane jest z modelem ICM-u.

... Malowanie góry to wróżenie z fusów. ...

Pozdrowienia :)
GC

Jak mniemam to i rozkład plam jak i biały kolor na skaptowaniu silnika jest również domysłem?
sq9ans

Postprzez Georg01 » poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 18:26

sq9ans napisał(a):Jak mniemam to i rozkład plam jak i biały kolor na skaptowaniu silnika jest również domysłem?

Rozkład plam na leningradzkich Łaggach-3 był bardzo charakterystyczny i podobny. Na stronie Tessitoriego jest to pokazane. Istnieje zdjęcie "białej 35" z tego pułku i być może to ten sam samolot, tylko po naniesieniu zimowego kamuflażu. Nie za bardzo pasuje maszt antenowy i to psuje całą układankę, ale zdjęcia są na tyle słabe, że dokładna analiza nie jest chyba możliwa. Zdjęcie białej 35 jest w rosyjskiej monografii Łagga-3.
Georg01

Postprzez Darek Trzeciak » piątek, 2 września 2011, 22:13

Zamówiona farba dotarła więc mogłem zająć się spodem. Tylko tyle i aż tyle...
Obrazek

a z wyborem malowania mam wciąż dylemat.
Obrazek
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 3 września 2011, 08:51

Spód to malowanie po preshadingowych kreskach czy robiłeś jeszcze biedronkę?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Darek Trzeciak » sobota, 3 września 2011, 11:09

Na biedronkę przyjdzie jeszcze czas. Na razie wszystko malowanie aero. "Konserwa" jestem więc preshading robiony szarym i rozjaśnionym bazowym błękitnym.
Pozdrawiam Darek
Darek Trzeciak

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 4 września 2011, 15:48

Darku a w jakim kolorze dałeś panele za tylnymi okienkami ? W instrukcji Vectora sugerują kolor kadłuba a na zadjęciach (choć nie wyraźnych) wygląda na jasny kolor wnętrza. Jak będzie prawidłowo?
http://mig3.sovietwarplanes.com/lagg3/44iap/44iap35.html

100-lecie Niepodległości

Postprzez dewertus » niedziela, 4 września 2011, 21:11

Georg01 napisał(a):
sq9ans napisał(a):Jak mniemam to i rozkład plam jak i biały kolor na skaptowaniu silnika jest również domysłem?

Rozkład plam na leningradzkich Łaggach-3 był bardzo charakterystyczny i podobny. Na stronie Tessitoriego jest to pokazane. Istnieje zdjęcie "białej 35" z tego pułku

Niestety nic bardziej mylnego - sęk w tym, że owa biała "35" to maszyna z 44 IAP czyli z pułku, który jest przedstawiany jako wzór w fantazji i dowolności malowania (czarne pasy naniesione w poprzek kadłuba i skrzydeł). Szczególny przypadek 44 IAP polega na tym, że ŁaGGi otrzymały czarne plamy już w jednostce po ogłoszeniu rozkazu Ludowego Komisariatu Przemysłu Obronnego ZSRR z 20.VI.1941 o wprowadzeniu "wojennego" schematu malowania od 01.VII.1941.

Maszyny, które trafiły do pułków prosto z fabryk już po ogłoszeniu tego rozporządzenia otrzymywały malowanie zgodne z oficjalnym wzorcem.

Na zdjęciach dwóch ŁaGGów (jedno jest podpisane jako seria 3 (biała "22"), drugie jako seria 4 (biała "14")) z 44 IAP w rzucie lekko z tyłu i niewiele z góry rozkład plam na skrzydłach jest widoczny.
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat