Slash napisał(a): Powiedz mi tylko jedną rzecz. Czy samolot z fotek to maszyna z czasów, gdy powoził nią ówczesny pułkownik, a dzisiejszy generał Zenon Smutniak?
Tak
Slash masz rację, informację o tym znajdziesz tutaj:
http://www.pila.fortyfikacje.pl/index.p ... ktualnosciKuba P. napisał(a):Norbert, super robota!
Wrażenie zrobiło na mnie zestawienie zdjęć 2 i 3.
Mając tylko jedno można kompletnie irracjonalnie opisać wygląd samolotu, a mamy zdjęcia kolorowe. To powinno być dobrą lekcją przy rekonstruowaniu kamuflaży broni bazując na zdjęciach.
Moje szczere uznanie!
Kuba P. ja opisuję kolorystykę danego statku powietrznego tylko i wyłącznie na podstawie oględzin oryginału. Czasami jest to o tyle trudne że brak jest dokładnego odnośnika emalii lakierniczej i w tym momencie trzeba się ratować przybliżonymi kolorami, niestety…Ale faktem jest że bazując tylko i wyłącznie na zdjęciach, określenie prawidłowej barwy jest zadaniem bardzo trudnym. Nie mówiąc o tym że światło słoneczne również zmienia swoją barwę w ciągu dnia (zwłaszcza zdjęcia wykonywane podczas zachodu słońca potrafią poważnie złamać kolorystykę kamuflażu). W takim przypadku można bazować tylko na orientacyjnych barwach oraz na słownych relacjach (ale te są najbardziej omylne). Niestety taki jest problem ze statkami powietrznymi z okresu PRL, ówczesna blokada informacyjna zrobiła swoje i niestety obecnie można czasami się tylko domyślać jak było naprawdę…

Cieszę się że się wam spodobało moje opracowanie.
Serdecznie dziękuję za słowa uznania i obiecuję że w miarę możliwości i wolnego czasu pomogę rozwiewać wątpliwości dotyczące godła i barwy naszych SP RP

.