Su-22 dobór kolorów

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Su-22 dobór kolorów

Postprzez Slash » piątek, 19 sierpnia 2011, 15:45

Będę niezmiernie rad jeśli ktoś bardziej wierzący pomoże mi w doborze kolorów do naszego Su-22. Nawet nie wiem czy na forum czegoś już nie było, bo wyszukiwarka wypluwa, że za dużo "su-22" i jej się tym zajmować nie chce.

Chodzi o takie fajne wcześniejsze malowanie jak na tym 3620:
Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 19 sierpnia 2011, 20:51 przez Slash, łącznie edytowano 2 razy
Slash

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Su-22 dobór kolorów

Postprzez Kuba P. » piątek, 19 sierpnia 2011, 17:20

Wierzący, dobre :)
Co on ma tam napisane na kadłubie?
Kuba P.

Postprzez Slash » piątek, 19 sierpnia 2011, 20:50

Na tej dokładnie Ci nie powiem, bo nie widziałem zbliżeń. Ale mam na drugim kompie kilka fotek innej suczki z bliska to wrzucę jutro :mrgreen:
Slash

Postprzez Darek Trzeciak » piątek, 19 sierpnia 2011, 23:20

Małe "conieco" odnośnie malowania znajdziesz w:
- Aeroplanie nr 38/39 wydanie specjalne poświęcone Su-22,
- Model Fanie nr 7/2003.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez nobie1973 » piątek, 19 sierpnia 2011, 23:50

Ciekawych malowań do naszych „Suczek” jest sporo, musiałbyś sprecyzować co właściwie potrzebujesz…Ta na zdjęciu jest w II wariancie malowania po remoncie w WZL-2. Pełną historię tego samolotu i sporo interesujących zdjęć znajdziesz tutaj: http://www.pila.fortyfikacje.pl/index.php?id=pila_3620 Jeśli potrzebujesz do niej dokładne numery kolorów emalii lakierniczych to mogę ci je podać…
nobie1973

Postprzez Slash » sobota, 20 sierpnia 2011, 11:30

nobie1973 napisał(a):Jeśli potrzebujesz do niej dokładne numery kolorów emalii lakierniczych to mogę ci je podać…

Będę bardzo wdzięczny, na to właśnie liczyłem zakładając temat...

Kuba, takie w miarę bliższe ujęcia przykładowych napisów pożegnalnych kiedyś wykopałem
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Slash

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 20 sierpnia 2011, 15:48

W czasach gdy nad Piłą latały jeszcze samoloty
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nFBBD1Eim1E[/youtube]
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Milos Varak » środa, 24 sierpnia 2011, 00:00

Może to coś pomoże http://scalemodeldb.com/paint
Milos Varak

Postprzez Slash » środa, 24 sierpnia 2011, 00:58

Milos Varak napisał(a):Może to coś pomoże http://scalemodeldb.com/paint

Dzięki, bajerancka strona ;o)
Slash

Postprzez nobie1973 » wtorek, 20 września 2011, 19:05

Hej Slash i nie tylko…
No w końcu odnalazłem chwilkę wolnego czasu i opracowałem kolorystykę samolotu Su-22 M4 nr burtowy 3620 o którą prosiłeś…
Całe opracowanie w formacie PDF można pobrać tutaj: https://rapidshare.com/files/2181161251 ... y_3620.pdf
Mam nadzieję że zainteresuje to i zmobilizuje kolegów do budowy takiej „Suczki”… :mrgreen:
nobie1973

Postprzez Slash » wtorek, 20 września 2011, 22:15

O kurcze, no nieźle. Postarałeś się :D
Nie ukrywam, że model który był niejako bezpośrednim powodem do założenia tematu jest już jakiś tam czas gotowy. Ale zanosi się na to, że wykorzystam Twoją pracę do innego, bardziej niecnego pomysłu. Powiedz mi tylko jedną rzecz. Czy samolot z fotek to maszyna z czasów, gdy powoził nią ówczesny pułkownik, a dzisiejszy generał Zenon Smutniak?
Slash

Postprzez Kuba P. » wtorek, 20 września 2011, 22:17

Norbert, super robota!
Wrażenie zrobiło na mnie zestawienie zdjęć 2 i 3.
Mając tylko jedno można kompletnie irracjonalnie opisać wygląd samolotu, a mamy zdjęcia kolorowe. To powinno być dobrą lekcją przy rekonstruowaniu kamuflaży broni bazując na zdjęciach.

Moje szczere uznanie!
Kuba P.

Postprzez nobie1973 » środa, 21 września 2011, 14:08

Slash napisał(a): Powiedz mi tylko jedną rzecz. Czy samolot z fotek to maszyna z czasów, gdy powoził nią ówczesny pułkownik, a dzisiejszy generał Zenon Smutniak?

Tak Slash masz rację, informację o tym znajdziesz tutaj: http://www.pila.fortyfikacje.pl/index.p ... ktualnosci

Kuba P. napisał(a):Norbert, super robota!
Wrażenie zrobiło na mnie zestawienie zdjęć 2 i 3.
Mając tylko jedno można kompletnie irracjonalnie opisać wygląd samolotu, a mamy zdjęcia kolorowe. To powinno być dobrą lekcją przy rekonstruowaniu kamuflaży broni bazując na zdjęciach.
Moje szczere uznanie!

Kuba P. ja opisuję kolorystykę danego statku powietrznego tylko i wyłącznie na podstawie oględzin oryginału. Czasami jest to o tyle trudne że brak jest dokładnego odnośnika emalii lakierniczej i w tym momencie trzeba się ratować przybliżonymi kolorami, niestety…Ale faktem jest że bazując tylko i wyłącznie na zdjęciach, określenie prawidłowej barwy jest zadaniem bardzo trudnym. Nie mówiąc o tym że światło słoneczne również zmienia swoją barwę w ciągu dnia (zwłaszcza zdjęcia wykonywane podczas zachodu słońca potrafią poważnie złamać kolorystykę kamuflażu). W takim przypadku można bazować tylko na orientacyjnych barwach oraz na słownych relacjach (ale te są najbardziej omylne). Niestety taki jest problem ze statkami powietrznymi z okresu PRL, ówczesna blokada informacyjna zrobiła swoje i niestety obecnie można czasami się tylko domyślać jak było naprawdę… :cry:

Cieszę się że się wam spodobało moje opracowanie.
Serdecznie dziękuję za słowa uznania i obiecuję że w miarę możliwości i wolnego czasu pomogę rozwiewać wątpliwości dotyczące godła i barwy naszych SP RP :mrgreen: .
nobie1973

Postprzez shivadog » środa, 21 września 2011, 14:16

Świetna robota Norbert! Bardzo podoba mi się ta pierwsza fota z pdfa, fajny klimat.
shivadog

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste