Hetzer 1/35 - Rozbitek

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Hetzer 1/35 - Rozbitek

Postprzez rollingstones » wtorek, 30 sierpnia 2011, 16:13

To projekt reinkarnacyjny.
Dawcą organu stał się dawno zrobiony przeze mnie model Tamiyi z bodajże kompletem blach voyagera.

Obrazek

Model ten najpierw posłużył mi jako nauka malowania zimowego - nie zachowały się zdjęcia ale to czego się nauczyłem zostało przeniesione na model zimowej Panzer II.
Projekt T 34 realizowany przez Piotra Gładkiego na Portalu Modelarstwo Redukcyjne stał się przyczynkiem do powstania tej pracy.
W zasadzie w całości opierałem się na radach Piotra jeśli chodzi o łamanie bryły pojazdu. Nie mogłem sobie pozwolić jednak na większy rozmach wybuchu bo model ten nie ma wnętrza. Jednak nie stanowi to wielkiego problemu bo wpisując w google hetzer destroyed jednym z pierwszych zdjęć jakie się pojawią to właśnie takie mniej więcej uszkodzenie pojazdu.

Pojazd pomalowany został najpierw na zielono natomiast plamy kamuflażu wykonałem ręcznie pędzelkiem. Następnie nałożyłem na pojazd w miejscach spalenizny kolor czarny aerografem. Kolejnym krokiem było nałożenie żywicy akrylowej pomieszanej z rdzawymi akrylowymi kolorami setu Life color za pomocą twardego pędzla. To wszystko ubarwione zostało podmalunkami z farb bazowych a nastepnie, po raz kolejny zlane ze sobą przy pomocy farb olejnych abteilunga - od rdzawych aż po czerń i przypigmentowane Migowskim pigmentem sadzy i jakiś szarym wulkanicznym.
odpryski namalowałem standardowo vallejo a washe to brązy i czernie zrobione z olejnych farb. Dokleję koła i reszte dewastacji zrobię na podstawce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
płotka
rollingstones

Reklama

Re: Hetzer 1/35 - Rozbitek

Postprzez uki761 » wtorek, 30 sierpnia 2011, 16:59

Świetne efekty uzyskałeś - podpatrzę i postaram się w miarę możliwości wykorzystać. Podstawka w gruzie?
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez Yantom » wtorek, 30 sierpnia 2011, 18:00

Reinkarnacje zawsze doskonale ci wychodziły. Też chętnie popatrzę bo myślę, że znowu coś sprytnego wymyślisz.
Yantom

Postprzez Patterson » wtorek, 30 sierpnia 2011, 19:04

Zapowiada się miodzio!

Kamo maskowane jakąś masą alb taśmą?
Patterson

rpm2

Postprzez Korowiow » wtorek, 30 sierpnia 2011, 20:54

Jestem, i czekam na rozwój bo fajne te Twoje Japończyki i inne Wietnamy ale nie ma jak Niemiec :lol:
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Powrót do Dioramy - warsztat