Sherman IC Firefly "Wola" 1:48 Tamiya

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Sherman IC Firefly "Wola" 1:48 Tamiya

Postprzez Stiopa » niedziela, 28 sierpnia 2011, 21:10

Witam, zapraszam do relacji z budowy polskiego Shermana IC Firefly na bazie modelu Tamiya w skali 1:48. Chcę zbudować pojazd z 6 Pułku Pancernego Dzieci Lwowskich. Czołg o imieniu własnym "Wola" brał udział w walkach o Bolonię. Dysponuję tylko jednym, kiepskiej jakości zdjęciem z Od Acromy do Zwycięzcy (Część 4, strona 172). Czasu na modelowanie mam niewiele ale postaram się raz na jakiś czas wrzucić kilka zdjęć. Na razie gotowa jest wieża. Linki do zdjęć poniżej. Proszę wszystkich o uwagi krytyczne (szczególnie kolegów shermanologów).

Przy okazji mam pytanie jaką Waszym zdaniem Wola ma osłonę przekładni (normalną czy ostronosą), jaki typ gąsienic i jakie koła nośne (pełne czy ażurowe) ? Zdjęcie jest złej jakości i do tego zrobione bokiem. Ja mam swoje podejrzenia, ale na razie nie piszę o nich żeby nikogo nie zasugerować.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 30 sierpnia 2011, 11:16 przez Stiopa, łącznie edytowano 1 raz
Stiopa

Reklama

Re: Sherman IC Firefly "Wola" 1:48 Tamiya

Postprzez Stiopa » wtorek, 30 sierpnia 2011, 19:29

I jeszcze zdjęcie oryginału:
Obrazek
Stiopa

Postprzez martinello » wtorek, 30 sierpnia 2011, 20:16

Witam
Przekładnia wygląda na "obłą" - ale gąsienice i koła to moim zdaniem loteria. Gdybym ja robił ten model stawiałbym na gąsienice T48 i koła nośne odlewane.
Jeśli mogę coś zasugerować - zaszpachluj szparę pomiędzy skorupą wieży i "ramką" pistol-portu. Ja wiem, że trafiały się wieże z widoczną "szczeliną" w tym miejscu - ale moim zdaniem w modelu wygląda to lepiej po szpachlowaniu.

EDIT - nie wiem, czy "WOLA" przypadkiem nie ma brytyjskiej kopułki Mk.II zamiast włazu dowódcy...

> No i chyba nie jestem modelarzem...
Jeśli musisz mnie klasyfikować - traktuj mnie jako wypraskowicza <
martinello

Postprzez Stiopa » wtorek, 30 sierpnia 2011, 21:46

Dzięki, szczelinę rzeczywiście zaszpachluję.

Jeśli chodzi o przekładnię i gąsienice to się w pełni z Tobą zgadzam, natomiast z kołami mam duży problem. Pierwotnie też myślałem o pełnych ale czołg jest ustawiony bokiem więc nie musi być widać prześwitów a do tego rysują się cienie szprych (albo chcę je tam widzieć...), które jak mi się zdaje nie byłyby widoczne z tej odległości przy kołach pełnych. Ale sprawa jest dyskusyjna.

"nie wiem, czy "WOLA" przypadkiem nie ma brytyjskiej kopułki Mk.II zamiast włazu dowódcy..."

Patrząc na kąt otwarcia włazu to chyba rzeczywiście jest to Mk II. A zatem mam kłopot, bo sam jej nie wydziergam a Churchilla w 1:48 nie ma... Pytanie tylko czy mogę przyjąć, że podczas walk o masyw Piedimonte i Bolonię wieżyczka była jeszcze "normalna". Znalazłem informację, że MK II montowano dopiero przed defiladą w Loretto. Tylko, że z drugiej strony, w książce "Pułk 4. Pancerny Skorpion" są zdjęcia opisane jako walki o Bolonię a Fireflaye mają już MK II... i jeszcze jedno kiedy 6. Pułk Dzieci Lwowskich dostał Fireflaye ? Bo może już po okresie zasadniczych walk (Skorpion wg Lalaka dostał w lutym-marcu 1945 r.) ?
Stiopa

Postprzez Vis13 » wtorek, 30 sierpnia 2011, 22:52

Marcin ma rację, prawie na pewno jest to British Allround Vision copula MkII, co widac wyraźnie po wysokości na jakiej otwiera się właz. Większośc włazów zamontowano już po wojnie, można zawsze przyjąc, że Wola jest sprzed modyfikacji...

Obrazek

Wygładziłbym jeszcze same krawędzie pistol portu przy łączeniu z kadłubem

Obrazek
foto: primeportal.net

Miło ogląda się takie prace, czekam na więcej.
Vis13

Postprzez GrzeM » wtorek, 30 sierpnia 2011, 23:30

Moje typy: "nos" (osłona przekładni) obła, koła tłoczone lub z prześwitami, gąski T48.
Tylko skąd wiesz, że on w ogóle miał "pistol port"????
Robota - bardzo fajna!
GrzeM

Postprzez Stiopa » środa, 31 sierpnia 2011, 00:46

Dzięki za miłe słowa, jeszcze dużo pracy przede mną.
Jeśli chodzi o pistolport to generalnie miały go wieże z dospawanym "policzkiem" a nie miały wieże z integralnym, odlewanym wzmocnieniem wieży. A dospawany policzek widać na zdjęciach, dlatego zrobiłem pistol port. Chociaż oczywiście z Shermanami jest jak z pszczołami "nigdy nic nie wiadomo".
Stiopa

Postprzez martinello » środa, 31 sierpnia 2011, 14:22

Stiopa napisał(a):...natomiast z kołami mam duży problem. Pierwotnie też myślałem o pełnych

Ja napisałem o odlewanych - a więc takich z 5 otworami "na przestrzał".
Co do kopułki - skoro nie ma w 48 churchilla, to może jest cromwell ?

martinello

Postprzez Bigmodel » środa, 31 sierpnia 2011, 15:21

Witam

martinello napisał(a):Co do kopułki - skoro nie ma w 48 churchilla, to może jest cromwell ?

Obawiam się że nic by z tego nie wyszło.
Z tego co się orientuje, to Tamiyowski Cromwell w 48 ma kopułkę dowódcy z dwoma peryskopami.

Pozdrawiam
Jacek
Pancerka w 1/15 - 1/16 http://bigmodel120.blogspot.com/
Bigmodel Walk Around http://bigmodel1200.blogspot.com/
Bigmodel

Postprzez martinello » środa, 31 sierpnia 2011, 15:25

Bigmodel napisał(a):Obawiam się że nic by z tego nie wyszło.
Z tego co się orientuje, to Tamiyowski Cromwell w 48 ma kopułkę dowódcy z dwoma peryskopami.

Ale chyba łatwiej ten właz przerobić na Mk.II niż strugać od zera ?

Stiopa - jak nie ma wyjścia, przyjmij, że wcześniej czołg miał standardowy właz. Tyle, że wcześniej (znaczy przed defiladą w Loreto) mógł mieć również inne oznakowanie...

Vis13 napisał(a):Marcin ma rację, prawie na pewno jest to British Allround Vision copula MkII, co widac wyraźnie po wysokości na jakiej otwiera się właz...
A raczej po kącie otwarcia pokryw włazu.

martinello

Postprzez Bigmodel » środa, 31 sierpnia 2011, 16:07

martinello napisał(a):Ale chyba łatwiej ten właz przerobić na Mk.II niż strugać od zera ?

Raczej szybciej by było zrobić tą kopułkę od podstaw.

Pozdrawiam
Jacek
Bigmodel

Postprzez Stiopa » środa, 31 sierpnia 2011, 20:00

martinello napisał(a):Ja napisałem o odlewanych - a więc takich z 5 otworami "na przestrzał".

Jasne, źle Cię zrozumiałem. O pełnych napisałbyś że są tłoczone a nie odlewane. Tak czy siak cieszę się, że widzimy to tak samo (jeśli można o tym zdjęciu napisać, że coś widzimy ;o) ). Biorę się więc za wózki jezdne i kadłub. Do niedzieli intensywnie pracuję ale pod koniec przyszłego tygodnia będą pewnie nowe zdjęcia.

A co do brytyjskiej kopuły dowódcy na razie wstrzymam się z przerabianiem. Wolałbym wykonać model dokładnie wg zdjęcia ale zobaczymy, w ostateczności zostanie tak jak jest. Niedługo dostanę dwie książki o 6 Pułku Dzieci Lwowskich (SEMPER FIDELIS aut. Waldemar Handke oraz Na drogach życia. Wspomnienia żołnierza Pułku 6 Pancernego "Dzieci Lwowskich"). Spróbuję znaleźć więcej informacji o tym kiedy Fireflaye dotarły do Pułku oraz ewentualnie kiedy były przerabiane. Ewentualnie będę dłubał to co daje Tamiya, chociaż nie wiem czy starczy mi umiejętności. A może są lub pokażą się jakieś konwersje żywiczne albo blachy do modelu Cromwella które ułatwią mi robotę... Muszę poszukać.

Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam.
Stiopa

Postprzez martinello » środa, 31 sierpnia 2011, 20:29

W kwestii kopułki Mk.II - wklejam zeskanowany rysunek w skali 1:48 z książki W.J.Gawrycha "Sherman Ic Firefly" z serii Armor Photo Gallery
Obrazek
Dodałem linijkę gdybyś chciał wydrukować w skali.

Co do tego kiedy montowali te włazy - nie wypowiem się, ale znane jest zdjęcie FF Ic z od Skorpionów z lutego/marca 1945 roku (a więc w trakcie działań wojennych) z taką właśnie kopułką.

martinello

Postprzez Bigmodel » środa, 31 sierpnia 2011, 20:33

Stiopa napisał(a): Niedługo dostanę dwie książki o 6 Pułku Dzieci Lwowskich (SEMPER FIDELIS aut. Waldemar Handke.

Mam tą książkę o Pułku 6 Pancernym " Dzieci Lwowskich" W.Handke.
Polecam lekturę str 191 i 192.
Nowe czołgi dotarły do Pułku w Lutym 1945, kiedy Pułk stacjonował w miejscowości Montefano.

martinello napisał(a):ale znane jest zdjęcie FF Ic z od Skorpionów z lutego/marca 1945 roku (a więc w trakcie działań wojennych) z taką właśnie kopułką.

Którego FF masz na myśli ?

Pozdrawiam
Jacek
Bigmodel

Postprzez martinello » środa, 31 sierpnia 2011, 20:35

Bigmodel napisał(a):
martinello napisał(a):ale znane jest zdjęcie FF Ic z od Skorpionów z lutego/marca 1945 roku (a więc w trakcie działań wojennych) z taką właśnie kopułką.

Którego FF masz na myśli ?

Czołg bez nazwy i numeru - zdjęcie dolne na str 65 cytowanej powyżej książki P. Gawrycha.

martinello

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat