Ka-52 Aligator - Zvezda 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Ka-52 Aligator - Zvezda 1/72

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 11 września 2011, 21:15

Dzisiaj, dla odmiany, więcej zdjęć, niż gadania. Efekt całości po kilkunastu godzinach pracy tego weekendu :-| .
Tempo mam żółwie, ale lwia część czasu schodzi na szukaniu tych maleństw, wymiarowaniu oraz ich chwytaniu :evil:; wbrew pozorom najszybciej przebiega proces tworzenia!

Mam też pytanie, szykując się do montażu oszklenia kabiny:
Jest kilka szczelin w miejscach łączenia, są to wprawdzie dziesiąte milimetra (0,1 do max 0,2mm), ale jednak pod światło widać. W związku z tym chciałem się poradzić: przyłapać tylko w kilku miejscach na CA i liczyć, że po malowaniu nie będzie się i tak rzucało w oczy, czy przykleić na całej długości powierzchni styku za pomocą (mam akurat taki) Contacta Clear Revell'a.

Przepraszam za jakość zdjęć, ale chyba nie nauczę się ich robić poprawnie :( , do tego spieszę się, bo rano wcześnie do pracy ...
Mały zoom na początek:
Obrazek

i stan całości:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Przemek - MaXus

Reklama

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 11 września 2011, 21:29

Przemek - MaXus napisał(a):Mam też pytanie, szykując się do montażu oszklenia kabiny:
Jest kilka szczelin w miejscach łączenia, są to wprawdzie dziesiąte milimetra (0,1 do max 0,2mm), ale jednak pod światło widać. W związku z tym chciałem się poradzić: przyłapać tylko w kilku miejscach na CA i liczyć, że po malowaniu nie będzie się i tak rzucało w oczy, czy przykleić na całej długości powierzchni styku za pomocą (mam akurat taki) Contacta Clear Revell'a.

Nie wiem czy klej Revella wypełni Ci szczeliny, obawiam się że nie, ponieważ to praktycznie czysty rozpuszczalnik.
Lepiej przyklej kontaktowo czymkolwiek, potem weź jakiś przeźroczysty klej nierozpuszczalnikowy, typu Wikol, Micro Crystal Clear czy ostatecznie przezroczysty epoksydowy, posmaruj szczelinę tym klejem, nadmiar rozprowadź, zetrzyj i wygładź jednym przeciągnięciem wilgotnego palca i gotowe.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 11 września 2011, 21:44

Albo klej przeźroczystym Poxipolem lub Mr. Clear Glue. One są gęste i wypełnią szczeliny.
K.Y.Czart

Postprzez Przemek - MaXus » poniedziałek, 12 września 2011, 06:37

Piotrek, a ten Micro CC, to nie to samo, co ten Contacta Clear?
Taki mam:

Obrazek

Co do Distala. Kiedyś kupił przeźroczysty Poxipol, to będzie to samo?

Złożyłem zamówienie w Martoli, więc może zdążyłbym dokupić, co trzeba, jeśli powyższe (moje) nie pasują, choć wolałbym wykorzystać to, co mam na stanie.
Przemek - MaXus

Postprzez K.Y.Czart » poniedziałek, 12 września 2011, 07:32

Przemek - MaXus napisał(a):1. Piotrek, a ten Micro CC, to nie to samo, co ten Contacta Clear?
2. Co do Distala. Kiedyś kupił przeźroczysty Poxipol, to będzie to samo?

1. Micro to nie to samo.

2. Tak, dlatego nawet zmieniłem w wątku.

3. Osobiście najbardziej polecam Mr. Clear Glue Gunze.
K.Y.Czart

Postprzez Przemek - MaXus » poniedziałek, 12 września 2011, 12:10

Dzięki za (p)odpowiedzi.

Hmmm, ten Mr.CG Gunze koło 30 PLN'ów; tyle to trochę mi szkoda wydawać, tym bardziej, że w tym m-cu już przeholowałem z zakupami.
Spróbuję z tym Poxipolem powalczyć, choć były zgrzyty między nami, to może dam mu jeszcze szansę. Z tym, że wcześniej zrobię jakąś próbę na kawałku złomu.

Jeszcze pytanie odn. tego Contact Clear'a, który posiadam: jakie ma zastosowania?
Ja kupiłem go z myślą:
- robienia oszklenia do kloszy lamp
- żarówek itp.
- sklejania złożonych kabinek
Myślałem, że on właśnie jest taki gęsty.

Jeszcze na koniec doznałem małego olśnienia:
przecież miejsce łączenia oszklenia z kabiną i tak będzie zamalowane, czyli chyba cokolwiek dwuskładnikowego może być?
Jeśli tak, to czy są jakieś sosoby na wygładzanie takich klejów w trakcie wiązania, np. wodą?
Przemek - MaXus

Postprzez tomek_chacewicz » poniedziałek, 12 września 2011, 12:28

Zalej te szczeliny surfacerem a po wyschnięciu przetrzyj wacikiem zamoczonym w rozcieńczalniku albo w debonderze.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 12 września 2011, 13:07

Przemek - MaXus napisał(a):Jeszcze pytanie odn. tego Contact Clear'a, który posiadam: jakie ma zastosowania?
Ja kupiłem go z myślą:
- robienia oszklenia do kloszy lamp
- żarówek itp.
- sklejania złożonych kabinek
Myślałem, że on właśnie jest taki gęsty.

Jeszcze na koniec doznałem małego olśnienia:
przecież miejsce łączenia oszklenia z kabiną i tak będzie zamalowane, czyli chyba cokolwiek dwuskładnikowego może być?
Jeśli tak, to czy są jakieś sosoby na wygładzanie takich klejów w trakcie wiązania, np. wodą?

Czekaj, bo ja myślałem, że to taki rzadki klej rozpuszczalnikowy, co sam wpływa w szczeliny, ale jeśli to dość gęsty klej na innym medium, to może być (może być tez zwykły tani Wikol).
Sprawdź, czy nie będzie widać koloru zewnętrznego w szczelinach, patrząc przez szybki od wewnątrz, jeśli nie, możesz użyć czegokolwiek. Najczęściej wygładzać można wilgotnym palcem. Napisz co chcesz użyć, zweryfikujemy.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez raptorf22 » poniedziałek, 12 września 2011, 13:22

Spróbuj to wypełnić zwykłym wikolem, jak zacznie podsychać przetrzeć mokrym wacikiem i ładnie się wyrówna. To klej wodny więc nic nie uszkodzi w przeciwieństwie do innych klejów.
raptorf22

Postprzez K.Y.Czart » poniedziałek, 12 września 2011, 14:19

Microscale CC, to takie bardzo gęste białe mleko, które jak wyschnie robi się przeźroczyste. Ale jak dostanie wody, to znów mętnieje. A jak znów wyschnie, to znowu zrobi się przeźroczyste. Microscale Liquitape to też gęste białe mleko, ale śmierdzi/pachnie jak normalny Wikol. Się nie nadaje, bo nie wysycha tylko się lepi, dość słabo zresztą. Mr. Clear Glue jest gęsty, przeźroczysty, wolno wysycha (wstępnie ok. 20 min, całkowicie 24 h), dość lepki, można go zmywać wodą póki nie zaschnie. Po zaschnięciu jest podobny do bardzo przeźroczystego silikonu. Poxipol wiadomo - dwuskładnikowa żywica epoksydowa. Przemek Gunze starczy ci na bardzo długo, więc per saldo opłaca się.
K.Y.Czart

Postprzez Przemek - MaXus » poniedziałek, 12 września 2011, 14:44

Ojojoj, ale się narobiło. Teraz to dopiero mam pole manewru :? .
Krzysiek, dzięki za streszczenie, tego Mr.CG tym bardziej, na pewno zakupię. Ale naprawdę, muszę sobie na razie dać trochę na wstrzymanie z zakupami :( .
Dziękuję również wszystkim za pomoc i cenne uwagi.

Podsumowując, do przetestowania (na stanie) mam:
- Revell Contacta Clear
- Surfacer (choć mam gradację 1000 i taką szczelinę to problem na raz czy dwa wypełnić, dlatego opcja 2 poniżej)
- Surfacer + talk (do zagęszczenia; choć nie wiem w sumie, czy to się sprawdzi?)
- Poxipol (mam dwa rodzaje: używany wcześniej - srebrny oraz ten przeźroczysty)
- wikol
- aha, na dniach powinna przyjść (o ile wszystko z zamówienia będzie) przesyłka z Martoli, a w niej Magic Sculp - czy i on nadawałby się do tego zadania?

Naniosę każdego po trochu na CD i przykleję kawałek przeźroczystej ramki, wyniki opublikuję w porannej prasie ;o) .
Przemek - MaXus

Postprzez Przemek - MaXus » wtorek, 13 września 2011, 21:34

Już po testach. Co prawda, na szybko robione, ale jakieś tam informacje przyniosły.

Zdjęcia po kolei:

1. Revell Contacta Clear
Obrazek

2. Szpachlówka samochodowa, o której wspominałem (zielone puzdereczko)
Obrazek

3. Surfacer z talkiem
Obrazek

4. Poxipol przezroczysty (czerwone opakowanie)
Obrazek

5. Poxipol Srebrzysty (niebieskie opakowanie)
Obrazek

6. Naniesiony Revell Contacta Clear w nawiercony dołek
Obrazek

7. Naniesiony Poxipol przezroczysty w nawiercony dołek
Obrazek

Wnioski:

Sposób przeprowadzenia testu:
Kawałek ramki, której góra została lekko zeszlifowana pilnikiem, następnie wyszlifowana w niej została tymże pilnikiem mała szczelina, w poprzek. Na to przyklejany kawałek przezroczystej ramki (też lekko zeszlifowanej, prócz tej w pkt.1)
Obrazek

Ad. 1. Zaraz po Surfacerze, najsłabsza spoina spośród wszystkich testowanych. Nie dziwi to w sumie, biorąc pod uwagę, że pozostali to dwuskładnikowy.
Zadanie spełnione całkiem dobrze. Widać co prawda małe, puste przestrzenie po lewej i prawej stronie luki, ale myślę, że gdyby pociągnąć nim po oszkleniu, oraz po miejscu jego mocowania, to śmiało zlikwiduje te 0,2 milimetrowe szczeliny.
Zaleta/wada: można bez problemu zeskrobać spoinę, nie wiąże z plastikiem.

Ad. 3. Surfacer sam nie przeszedł próby: ramka odpadła, warstwa zbyt cienka, aby zniwelować lukę. Zmieszany z talkiem lukę wypełnił, aczkolwiek mieszanka ma praktycznie śladowe właściwości łączące. Pozostaje chyba jedynie, jak napisał Tomek, zalewać szczelinę dopiero po przyklejeniu.

Ad. 2, 4, 5. Naturalnie, każda z dwuskładnikowych mas, całkowicie wypełniła szczelinę. Najmocniejszą, przynajmniej u mnie, spoinę stworzył Poxipol srebrny, następnie przezroczysty, na koniec szpachlówka samochodowa. Przy czym różnice dość delikatne. Na pewno, aby autorytatywnie określić ich właściwości klejące, należałoby przeprowadzić bardziej dogłębne testy.
W każdym razie i tutaj zauważyłem znikomą ingerencję w plastik. Jedynie, ze względu na zwiększoną przyczepność, resztki należy zeskrobywać, lub odłamywać, Contacta Revell’a jest to natomiast coś a’la maskol (pakowane w buteleczkę a nakrętka z pędzelkiem).

Ad. 6. Wypełnienie zapadło się, choć nie jestem w pełni przekonany, czy czasami nie było tam pęcherzyka powietrza. Wypełnienie przezroczyste.

Ad. 7. Wypełnienie bez zmian po stwardnieniu. Wypełnienie matowe.

Zapomniałem o wikolu, ale myślę, że chyba byłby podobny w efektach, jak Revell.

Kończąc, myślę, że zdecyduję się na Contactę, aczkolwiek przy najbliższej sposobności doposażę się i w produkt polecany przez Krzyśka.
Z tą Contactą widzę jeszcze problem w precyzyjności aplikowania (raz – pędzelek, dwa – choć jest gęstsza od zwykłych klei do plastiku, to jednak niewiele). Może spróbuję nabrać jej do strzykawki z igłą, na szczęście bezinwazyjność stosowania pozwala na ewentualne poprawki.
Test i powyższe wnioski proszę traktować wyłącznie, jako subiektywne odczucia i oceniać (jak ja zresztą to robię) przez pryzmat jego niedoskonałości.
Tyle ode mnie. Jeśli ktoś ma też inne uwagi – śmiało się dzielić.

Aha, rozumiem, że z Future nikt nie ma doświadczeń i nikt radą nie wspomoże :(.

Edit: zapomniałem jeszcze dodać, że naturalnie wadą dwuskładnikowych mas jest trudność w precyzyjnym ich nakładaniu.
Przemek - MaXus

Postprzez MIRO » środa, 14 września 2011, 13:58

Przemek - MaXus napisał(a):Aha, rozumiem, że z Future nikt nie ma doświadczeń i nikt radą nie wspomoże :(.

Ja całą szklarnię kąpię w Futurku i potem ściągam miękkim pędzelkiem jego nadmiar z wszelkich załamań (bo tam się go zbiera więcej niż na płaskich powierzchniach). Nie rozieńczam, tylko używam prosto z butli. Taka kąpiel rzeczywiście likwiduje drobne ryski, czy nawet małe zmętnienia. Dobrze jest to zrobić, kiedy oszklenie jest jeszcze na ramce, bo w przeciwnym wypadku trudno jest manewrować kąpanym elementem.
Nie wiem tylko, jak to się sprawdzi na tak dużej powierzchni jak w Twoim przypadku. Może dobrze by było dodać nieco Leveling Thinnera. Ale zawsze możesz wszystko zmyć, wypolerować i próbować innego sposobu.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Daniel iceman Gronowski » środa, 14 września 2011, 16:12

Mam Mr. CG i wykorzystalem go chyba z raz. Ciagnie sie jak kleje typu Poxipol. Przyklej owiewke zielonym tamki, a szczeliny zalej powierzchniakiem 500.
Fajnie Ci idzie :)

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Przemek - MaXus » środa, 14 września 2011, 20:39

Dzięki Mirek, właśnie o to mi chodziło.

Daniel, tego kleju Tamiyi nie mam (a dlaczego akurat ten, ma jakieś specjalne właściwości?), zostanę najprawdopodobniej przy tej Contact'cie a jeśli pozostaną szpary, to faktycznie zaleję Surfacerem.
Przemek - MaXus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat