K.Y.Czart napisał(a):Moja teza to FLAK
No dobrze, ale jeśli to było takie skuteczne w przypadku Flaku to dlaczego mimo sporego wysiłku włożonego w upstrzenie Fw 190 D z Jagdverband 44, spiralki zniknęły z tych maszyn?
p.
K.Y.Czart napisał(a):Moja teza to FLAK
Pawel Burchard napisał(a):K.Y.Czart napisał(a):Moja teza to FLAK
No dobrze, ale jeśli to było takie skuteczne w przypadku Flaku to dlaczego mimo sporego wysiłku włożonego w upstrzenie Fw 190 D z Jagdverband 44, spiralki zniknęły z tych maszyn?
p.
Kuba P. napisał(a):Grzegorz2107 napisał(a):Chociaż nie zgadzam się do końca z Iceboyem, bo np. pokazy lotnicze odbywają się w odległości min 400m od widzów i daleko do kropki ze skrzydłami, nie chcę rozwijać tego tematu, ale rozpoznanie wzrokowe w czasie wojny funkcjonowało na ok. 800m.
Skróć dystans z 800 do 80 metrów. I wtedy zrozumiesz po co w dynamicznej walce migotanie kołpaka.
Na koniec takie pytanie, zadane wcześniej:
Dlaczego do dziś spirale się nie przyjęły na kołpakach śmigieł jako element ostrzegający o kręcącym się śmigle?
Może dlatego, że ten efekt pełnią paski na końcówkach łopat. I tak samo byłoby prościej malować białe/żółte paski na łopatach śmigieł niż wydumaną spiralę.
Grzegorz2107 napisał(a):W takich oznaczeniach, które mają nosić miano identyfikacyjnych, lub wręcz szybkiej identyfikacji, musi to być odległość, gdzie najpierw widać charakterystyczny kolor lub wzór, a potem dopiero rozdzielczość ludzkiego oka pozwala wychwycić oczywiste cechy konstrukcji. Spirala takiej roli nie pełni.
Kuba P. napisał(a):Proszę o konkretną odpowiedź
K.Y.Czart napisał(a):A co twoich pytań. Wszystkie te oznaczenia są po to, by zminimalizować ryzyko "friendly fire". Tak w walce powietrznej, jak na skutek obrony przeciwlotniczej. Zresztą nie tylko te, które wymieniłeś. Inne oznaczenia RAF na obszarze Dalekiego Wschodu miały to samo na celu. Amerykanie stosowali swój kod barwnych oznaczeń również do rozróżniania poszczególnych jednostek. Wszystko to były jednak środki pomocnicze.
K.Y.Czart napisał(a):"Teraz odnieś to do cytatów z instrukcji (autentycznej). "
Kuba P. napisał(a): Prawdę mówiąc ja pisałem już wcześniej to, co teraz muszę powtórzyć. Spirala nie była dla przeciwnika, była dla swojego.
Po pierwsze - cały czas unikasz odniesienia się do konkretu. Mało tego nie uzasadniasz w sposób logiczny swoich tez. Powtarzam pytanie - w jaki sposób niedoświadczony pilot korzystał z ułatwienia spirali, lecąc w szyku, w walce, gdziekolwiek. Nie widział samolotów, tylko wirujące spiralki. Kuba, bądź poważny.
Kuba P. napisał(a):Z jednej strony masz doskonałe oznakowanie w postacie pasów DDay a z drugiej mało wyraźne w formie żółtych pasów na krawędzi natarcia.
K.Y.Czart napisał(a):Pasy inwazyjne musiały być jednoznacznie rozpoznawalne przez wszystkie rozdaje wojsk, wszystkich sojszniczych sił , biorących udział w przedsięwzięciu. Stąd ich wyrazistość. I to mimo pełnego panowania - a właściwie właśnie dlatego - Aliantów w powietrzu. Znaczy, że każdy kto ich nie miał, prosił się o śmierć. Żółte natarcia zachowały swoją formę do końca wojny, więc też spełniały swoją rolę.
Kuba P. napisał(a):Po prostu niektóre systemy szybkiej identyfikacji były lepsze, inne gorsze.
Z jednej strony masz doskonałe oznakowanie w postacie pasów DDay a z drugiej mało wyraźne w formie żółtych pasów na krawędzi natarcia.
I gdzieś tam jest spirala. Gdzie, czyli jak to naprawdę było skuteczne to musiałby już powiedzieć ktoś, kto widział to w działaniu w walce powietrznej.
Grzegorz2107 napisał(a):Spirala nie pełniła takiej roli, lub w bardzo ograniczonym zakresie.
Kuba P. napisał(a):Przepraszam, którego konkretu? Napisz proszę w punktach [1], [2] i [3].
Czy taka odpowiedź jest jasna?
Kuba P. napisał(a):Różne podejście bo różna sytuacja. Jeden cel - zrobić tak, żeby odbiorca sygnału do którego jest on adresowany odebrał go poprawnie.
Kuba P. napisał(a):Hipotezę o wykorzystaniu spiral jako elementu ostrzegawczego dla mechaników odrzucam bo dla mnie brzmi po prostu absurdalnie. Może kogoś przekonałeś. Mnie nie.
Ale nie jest mi przykro
Miłego dnia.
Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości