marco2607 napisał(a):Ale zaszalałeś z tymi kalkami. W 1/48 ( pomijając napisy eksploatacyjne) ładniej wyglądają malowanki od szablonów.
Tylko trzeba sobie te szablony najpierw przygotować, wykreślić kształt cyfr dokładnie ze zdjęć, dobrze wyciąć a tego nie umiem i nie chcę zamęczać kumpla, żeby mi to projektował. Poza tym kalkomanie eagle są technicznie doskonałej jakości, nigdy nie miałem z nimi problemów przy nakładaniu. Do tego napisy, oznaczenia eksploatacyjne. Wolę te zestawy. Merytorycznie super, technicznie bez zarzutu.
marco2607 napisał(a):Czy kalki edka są aż tak złe , też jest parę fajnych malowań.
Zależy w którym zestawie. Te drukowane przez Cartograf z pierwszego wydania D-9 i dual combo D-11/D-13 profipack są świetnej jakości, niestety merytorycznie ustępują znacznie tym Eagle. Kalki do "brązowej 4" z zestawu "D-9 Late" już są wydrukowane gorzej i do tego mają skopany kształt czwórek i własnie tu albo będzie szablon cięty albo coś pokombinuję z kalkami.
marco2607 napisał(a):Kuba zrób zdjęcia na podwórku , ogromnie jestem ciekawy kolorystyki ( bez przekłamań).
Jak skończę model to postaram się o dobre zdjęcia.
marco2607 napisał(a):Co do koloru boków kadłuba widziałem farbę LIFEKOLOR o nazwie RLM99 , czy by się nadawała do tej foki ?
Nie wiem, nie znam tej farby.
Kuba_B napisał(a):Ciekawią mnie detale jak czerwona plama na dole steru kierunku (podmalówka jak mniemam),
Tak, typowa łatka i podmalówka, jeszcze kilka takich smaczków dorzucę. Od razu mówię, że wszystkie są na miejscach niewidocznych na foto oryginału i mają za zadanie nieco urozmaicić wygląd samolotu. Będą opracowane na zasadzie ogólnych analogii z metodami i wyglądem napraw na D-9.
Kuba_B napisał(a):biały przycisk pod kabiną (służył do otwierania kabiny?)
To oznaczenie wlewu paliwa rozruchowego
Kuba_B napisał(a):oraz drobna kalka na osłonie silnika. To oznaczenie producenta czy jakiś osobisty malunek pilota?
To napis eksploatacyjny dotyczący cieczy chłodzącej.
Kuba_B napisał(a):Na Dorach to drugie chyba nie było często spotykane, przynajmniej ja na tą chwilę pamiętam tylko 'czerwonego kota' z JG301.
O nie, takich indywidualnych napisów/symboli widać trochę więcej. Chociażby slogany na kadłubach D-9/D-11 z JV 44, kwiatek na kadłubie jednej D-9 z JG 54, As Pik na D-13, Haschen na D-9 z JG 26, Christl na D-9 Barkhorna.