Odpowiem przeskalowując tekst z innego forum gdzie właśnie odpowiadałem w tej kwestii
....Model po sklejeniu ,potraktowany podkładem gunze w sprayu 1200 ,po tym zabiegu prysnąłem farbę w miejscach gdzie są elementy czerwone ,szare i zieleń(to od spodu)Po zamaskowaniu tych części (maski w komplecie z Eduarda ) całość potraktowałem czarną (tu można stosować rożne czarne ,byle były akrylowe .ja osobiście użyłem czarna w sprayu do malowania części plastikowych samochodu

)
Teraz przyszedł czas na metalizery. pierwszego użyłem Alcada II stall (to najciemniejsze na kadłubie i wydechu) drugim Alcadem byla farba Alumninium,A po zamaskowaniu obu odcieni całość prysnąłem Alcad Chrom .kolor czarny spodni wydobywa głębie tych metalizerow ,co daje taki efekt.Po nałożeniu kalek wszystkie łączenia blach itp trysnąłem Gunze SmokeGray.Ot i cala filozofia

Ten sposób malowania przedstawiłem przy okazji budowania tego modelu ,jako że cały czas eksperymentuje z metalizerami i co za tym idzie w każdym modelu jest inaczej to robione .Nie mam jednego kanonu w tym rodzaju malowania ,Po za tym co samolot to jednak to inaczej wyglada .No może gdyby robić te prosto z fabryki

Myślę że zaspokoiłem ciekawość ,"Jak to jest zrobione "