Mirage III CJ EDUARD 1:48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Mirage III CJ EDUARD 1:48

Postprzez RH » wtorek, 27 września 2011, 11:34

Kolejny modelik z długiego cyklu pt. "Miraże po żydowsku" Tym razem w barwach ,a raczej w naturalnym metalu z okresu wojny sześciodniowej,Mial on na koncie 1 Libański Hawker Hunter i 2 Irackie Migi 21
Dokładny opis zacytuję z tytulu malowania instrukcji Eduarda :
Mirage III CJ ,No 745 ,Yehuda Koren, 117th Tayeset ,Ramat-David Air Base ,June 1967
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
RH

Reklama

Re: Mirage III CJ EDUARD 1:48

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 27 września 2011, 12:27

Masz zróżnicowany odcień metalu w obrębie jednego arkusza blachy, jak to robiłeś? Jakie farby?

Ładnie wyszedł. Jakaś ładna foteczka w stylu GEMa?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Mr. Headshok » wtorek, 27 września 2011, 14:15

Nie jestem specem od samolotów, ale ten baaaaardzo mi się podoba. W szczególności wspomniane przez Piotra różnice w odcieniach blach oraz finezyjne i delikatne linie podziału.

Natomiast zdjęcia w ''pełnym słońcu'' to chyba nie najlepszy pomysł.
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez RH » wtorek, 27 września 2011, 15:35

Odpowiem przeskalowując tekst z innego forum gdzie właśnie odpowiadałem w tej kwestii :)
....Model po sklejeniu ,potraktowany podkładem gunze w sprayu 1200 ,po tym zabiegu prysnąłem farbę w miejscach gdzie są elementy czerwone ,szare i zieleń(to od spodu)Po zamaskowaniu tych części (maski w komplecie z Eduarda ) całość potraktowałem czarną (tu można stosować rożne czarne ,byle były akrylowe .ja osobiście użyłem czarna w sprayu do malowania części plastikowych samochodu :oops: )
Teraz przyszedł czas na metalizery. pierwszego użyłem Alcada II stall (to najciemniejsze na kadłubie i wydechu) drugim Alcadem byla farba Alumninium,A po zamaskowaniu obu odcieni całość prysnąłem Alcad Chrom .kolor czarny spodni wydobywa głębie tych metalizerow ,co daje taki efekt.Po nałożeniu kalek wszystkie łączenia blach itp trysnąłem Gunze SmokeGray.Ot i cala filozofia :)
Ten sposób malowania przedstawiłem przy okazji budowania tego modelu ,jako że cały czas eksperymentuje z metalizerami i co za tym idzie w każdym modelu jest inaczej to robione .Nie mam jednego kanonu w tym rodzaju malowania ,Po za tym co samolot to jednak to inaczej wyglada .No może gdyby robić te prosto z fabryki :) :)
Myślę że zaspokoiłem ciekawość ,"Jak to jest zrobione "
RH

Postprzez erkamo » wtorek, 27 września 2011, 16:17

Przypuszczam, że choćbym nie wiem jak czarne spodnie ubrał, i tak nie uda mi się tak fajnie pomalować srebrzanką. :(
Ale spróbuję :mrgreen:
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez Jaho63 » wtorek, 27 września 2011, 16:45

Lubię jak "srebrne" maszyny nie są jednolite, tak jak Twoja, ale co do konkretnie Mirage'ów, to siedzi mi w głowie ich taki wystawowy wygląd. Jak wychromowane motocykle. U Ciebie To wygląda jak normalny, natural-metal efekt. A mnie się wydaje, że te izraelskie Mirage były wyjątkowe.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Czarny » czwartek, 29 września 2011, 18:59

Ja z BMFowych izraelskich Mirży III najbardziej lubię samolot Aviego Lanira z tegoż samego dywizjonu co prezentowany przez RH ptaszek. Lanir po zestrzeleniu Miga 21 przeleciał przez jego resztki zaraz po wybuchu i cały samolot pokrył się pięknym okopceniem, którego nie zmyto aż do czasu zestrzelenia tej maszyny jakiś czas później. Jest trochę fotek tej maszyny i można w miarę dobrze to odtworzyć.

Bardzo fajny Miraż. Technicznie super wykonany chociaż sceptyczny jestem co do przebarwień blachy bo nie spotkałem się za bardzo z czymś takim na BMFowych Mirażach, co więcej bardzo częśto widać iż maszyny te były tak wypucowane, że można bylo sie w nich przeglądać. Natomiast duży plus za oddanie ciemniejszych fragmentów poszycia na silniku (poprzeczne wąskie paski).
Czarny

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli