Miałem dziś malować podkładem, ale nie zdążyłem ze wszystkim.
Postęp mały, ale jest:
- chrom zdjęty za pomocą kąpieli w krecie. Zauważyłem, że ramka z elementami chromowanymi pod warstwą metaliczną miała natryśnięty ten żółtawy lakier bezbarwny tylko z jednej strony. Z polakierowanej strony chrom był lustrzany, ze strony gdzie był nałożony bezpośrednio na plastik -był lekko matowy. Elementy już są oczyszczone z łączeń, śladów po wypychaczach i mikronadlewek. Czeka ich tylko kąpiel w dot3 w celu usunięcia tego żółtawego bezbarwnego -miejscami zalał szczegóły albo przynajmniej "wyoblił".
- silnik sklejony -czeka na malowanie podkładem. Rura wydechowa nawiercona, fabrycznie była bowiem prętem - odkąd mam niebieską wiertarkę Tamiyi tylko szukam takich okazji by jej użyć

- skoro w wątku "pytaniowym" pojawiło się zezwolenie Koordynatora dotyczące wypiłowania kratek - musiałem skorzystać i przetestować proxxonową mikrowiertarko-szlifierkę Micromot 50/EF. 15 minut borowania frezem kulkowym i w kształcie migdałka na najniższych obrotach i w szczelinach pozostała tylko cienka błonka, którą usunąłem zaostrzoną wykałaczką i wiertełkiem 0.6mm (ręcznie). Poprzednio do takich zadań używałem Dremela Digital 400 -dwukrotnie skończyło się połamaniem kratki. Zbyt duże obroty (min.5 tys/s) - Proxxon z zasilaniem z regulatorem rządzi
Poniżej widok przed i po zabiegu:

- zauważyłem, że pokrywa silnika jest trochę przykrótka - u góry powstaje prawie milimetrowa szczelina. Wolałbym rozłożyć tę szczelinę równomiernie na górną i dolną krawędź -wtedy nie będzie to tak widoczne. Do tego musiałbym dokleić do zawiasów kawałek ramki -
i tu mam pytanie do Koordynatora: Czy jest to dozwolone w klasie Standard?

W zasadzie wszyskie części są gotowe do pokrycia pokładem. Mam nadzieję, że wkrótce to nastąpi.
Ciao!