Fiat 500F - Tamiya 1:24 - STANDARD

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Fiat 500F - Tamiya 1:24 - STANDARD

Postprzez levee » sobota, 1 października 2011, 19:25

Benvenuti!

W tej edycji spróbuję swoich sił z malutkim modelem z Tamiyi - z fiacikiem 500F.
Obrazek
Zdecydowałem się na standard, mimo że model prosi się o kilka zakazanych w tej kategorii dodatków i przeróbek. Cóż, może po ukończeniu i wrzuceniu galerii coś zmienię. Najważniejsze -by ukończyć w terminie, a cel podstawowy -by ukończyć w ogóle :mrgreen:
Jako że tatuś naszego kaszlaka jest wykonywany z okazji 150 rocznicy zjednoczenia Włoch, chciałbym go ukończyć jeszcze w tym roku 8-) (ta rocznica to taka dodatkowa motywacja, by go skończyć)

Model będzie prawie PZP. "Prawie" odnosi się do usunięcia fabrycznego chromu i zastąpienia go alcladowym oraz do koloru nadwozia nieuwzględnionego w instrukcji (będzie acquamarina -taki bladobłękitny)

A zatem - avanti!
levee

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Fiat 500F - Tamiya 1:24 - STANDARD

Postprzez Kazik » sobota, 1 października 2011, 19:40

Bardzo fajny klasyk.
A co z Cubusiem?
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Macio4ever » sobota, 1 października 2011, 19:44

Rodzice kiedyś mieli Zastawkę, klona Fiata 500 - tym bardziej z przyjemnością popatrzę na budowę. Fajny szkrabik. Powodzenia!
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez levee » sobota, 1 października 2011, 19:49

Kazik napisał(a):Bardzo fajny klasyk.
A co z Cubusiem?

Cubuś czeka na wspólną sesję lakierniczą z fiacikiem. Ostatnio reaktywowałem lakiernię - jutro podkładowanie.
levee

Postprzez Kazik » sobota, 1 października 2011, 19:57

To fajnie.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez levee » niedziela, 2 października 2011, 23:42

Miałem dziś malować podkładem, ale nie zdążyłem ze wszystkim.
Postęp mały, ale jest:
- chrom zdjęty za pomocą kąpieli w krecie. Zauważyłem, że ramka z elementami chromowanymi pod warstwą metaliczną miała natryśnięty ten żółtawy lakier bezbarwny tylko z jednej strony. Z polakierowanej strony chrom był lustrzany, ze strony gdzie był nałożony bezpośrednio na plastik -był lekko matowy. Elementy już są oczyszczone z łączeń, śladów po wypychaczach i mikronadlewek. Czeka ich tylko kąpiel w dot3 w celu usunięcia tego żółtawego bezbarwnego -miejscami zalał szczegóły albo przynajmniej "wyoblił".

- silnik sklejony -czeka na malowanie podkładem. Rura wydechowa nawiercona, fabrycznie była bowiem prętem - odkąd mam niebieską wiertarkę Tamiyi tylko szukam takich okazji by jej użyć :mrgreen:
Obrazek

- skoro w wątku "pytaniowym" pojawiło się zezwolenie Koordynatora dotyczące wypiłowania kratek - musiałem skorzystać i przetestować proxxonową mikrowiertarko-szlifierkę Micromot 50/EF. 15 minut borowania frezem kulkowym i w kształcie migdałka na najniższych obrotach i w szczelinach pozostała tylko cienka błonka, którą usunąłem zaostrzoną wykałaczką i wiertełkiem 0.6mm (ręcznie). Poprzednio do takich zadań używałem Dremela Digital 400 -dwukrotnie skończyło się połamaniem kratki. Zbyt duże obroty (min.5 tys/s) - Proxxon z zasilaniem z regulatorem rządzi :twisted:
Poniżej widok przed i po zabiegu:
Obrazek

- zauważyłem, że pokrywa silnika jest trochę przykrótka - u góry powstaje prawie milimetrowa szczelina. Wolałbym rozłożyć tę szczelinę równomiernie na górną i dolną krawędź -wtedy nie będzie to tak widoczne. Do tego musiałbym dokleić do zawiasów kawałek ramki - i tu mam pytanie do Koordynatora: Czy jest to dozwolone w klasie Standard?
Obrazek

W zasadzie wszyskie części są gotowe do pokrycia pokładem. Mam nadzieję, że wkrótce to nastąpi.
Ciao!
levee

Postprzez Macio4ever » niedziela, 2 października 2011, 23:58

Ładna aktualizacja! Kratki też już robiłem tą metodą - szybka i efektowna zmiana w modelu.

Odpowiadając na Twoje pytanie - poprawienie niedokładności takiego typu jest dozwolone.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Fred-k2 » niedziela, 2 października 2011, 23:59

Świetna robota z tymi kratkami, podoba mi się.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez levee » poniedziałek, 19 grudnia 2011, 21:58

Fiacik po pierwszym podkładowaniu i poprawkach.
Obrazek
Obrazek
Zaraz chyba sprawdzę poprawiane miejsca - dmuchnę warstewkę Mr.Surfacera.

Zdecydowanie muszę przyspieszyć -chciałbym jeszcze przed świętami położyć docelowy kolor i wygrzać w suszarce aż do całkowitego utwardzenia pod bezbarwny. A że w pracy świąteczna cisza, a pozostałę robótki zakończone -może wreszcie się uda.
levee

Postprzez Fred-k2 » wtorek, 20 grudnia 2011, 00:31

Coś spadła jakość fotek, poprzednie były świetne a tutaj nawet lekko utytłany obiektyw da się zauważyć :P
Co do Fiacika, kupiłem bratu (8 lat) taką 500tkę od Welly, jakość nawet fajna jak na metal, taki fajny cukiereczek, że chyba też sobie sprawie taką Tamiyę jak Twoja ;o)
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Kazik » wtorek, 20 grudnia 2011, 08:12

Fred-k2 napisał(a):... nawet lekko utytłany obiektyw da się zauważyć

Takie ciemne tłustawe oczka jak po prawej to nie wiem czy to matryca nie jest brudna.
U mnie tak to właśnie było.

Fred-k2 napisał(a):... taki fajny cukiereczek, że chyba też sobie sprawie taką Tamiyę jak Twoja ;o)

Mam takie same odczucia.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez cayman » wtorek, 20 grudnia 2011, 10:36

Zobacz ten filmik( 9 części) jak japoński modelarz ps.Grubanio robi 500 kę.Możesz trochę go rozbudować.

http://www.youtube.com/watch?v=aeU5BnLV ... re=related.

A przepraszam masz Standard. Ale warto obejrzeć.
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Postprzez levee » wtorek, 20 grudnia 2011, 20:01

Za fotki należą się oczywiście przeprosiny. To prawda - mam zamazaną matrycę w aparacie i jej wyczyszczenie przekracza moje możliwości. Chyba mi coś tłustego na nią siadło i to rozmazałem, bo zdjęcia jakieś takie mdłe. Dziś postaram się podmienić na lepsze po kolejnej próbie czyszczenia.

Caymanie dzięki za przypomnienie serialu o 500 w wykonaniu Grubania 8-) Chyba szybciej stanę się "rasowym" Japończykiem, niż osiągnę taki poziom rzemiosła :mrgreen: Ale próbować warto.
levee

Postprzez Macio4ever » czwartek, 26 stycznia 2012, 12:35

No jak tam maluch? Czekamy, czekamy :mrgreen:
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez levee » niedziela, 25 marca 2012, 21:36

Jak to zwykle u mnie bywa ostatnie miesiące miałem niespodziewanie dla mnie bardziej niż zajęte - niestety oznaczało to praktycznie całkowite porzucenie projektów konkursowych. W ten weekend znalazłem kilka godzin, by trochę pomęczyć fiacika - dostał drugą warstwę Mr.Surfacera 1000, na to Mr.Base White i kolor docelowy - azzuro acquamarina nr 433 z palety Fiata używany na "pięćsetkach" w drugiej połowie lat 60 - wszystko rozdzielane leżakowaniem w suszarce do grzybów przez kilka godzin.
Teraz czeka mnie przetarcie płótnem polerskim kilku miejsc, gdzie przyczepiły się drobne kłaczki, w tygodniu położę bezbarwny i będę go wygrzewał w suszarce przynajmniej przez noc. W międzyczasie powinienem uporać się z wnętrzem.
Szanse na skończenie w terminie mam w zasadzie zerowe, ale spróbuję powalczyć :D
Obrazek
(ach, ta linia...)
Obrazek
Obrazek
Cieszę się z linii podziału - a zwłaszcza z obrysu drzwi. Na razie niczym nie zapuszczane, a wyglądają w miarę ok.
levee

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat