Supermarine Walrus Mk. I "CA" - 1/48 open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Supermarine Walrus Mk. I "CA" - 1/48 open

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » sobota, 1 marca 2008, 12:48

"Konkurs nie tłuszczyk żeby go odkładać" więc zabrałem się za wybór modelu. Wybór padł na Walrusa bo stęskniłem się już za dwupłatami. Po zapoznaniu się wnikliwiej z zawartością pudełka i ujawnieniu surowości typowego "szortrana" z Classic Airframes zawyłem :CZEMU TAK PÓŹNO !!! Na ten model trochę mało czasu a dwa francuzy do skończenia :-/ Zestaw chyba znany więc plan ogólny tego co zawiera pudełko:
Obrazek
i żywice. Początkowo chciałem się posłużyć silnikiem żywicznym Bristol Pegasus rosyjskiej firmy "Vector" ale ten z zetawu jest całkiem zadowalający więc schowałem do pudełka ze Swordfishem. Tam będzie bardziej przydatny.
Obrazek
Zestaw zawiera aż 9 malowań co przyprawia o lekki zawrót głowy (5 przedwojennych "srebrzanek" i cztery drugowojenne):

Obrazek

Jak widać poniżej dużo pracy mnie czeka:
Obrazek
Nawet żeby wkleić burty z żywicy trzeba usunąć te wszystkie "cycki" oraz tajemniczego gluta w kabikie pilota:
Obrazek
Piersze o co się model sam prosi to nitowanie. Jak widać ręka czasami się omsknie jak żonatym facetom w niedzielny poranek :mrgreen:
Obrazek
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Supermarine Walrus Mk. I "CA" - 1/48 open

Postprzez Artur Domański » sobota, 1 marca 2008, 12:52

MAm troszke przydatnych fotek, moge podeslac
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Michał Janik » sobota, 1 marca 2008, 14:12

Jak łatwo się domyślić, będę zdecydowanie kibicował! Również chętnie posłużę materiałami, tylko napisz jeślbyś czegoś potrzebował - i czego. Na pewno mam Mushrooma, no i sporo zdjęć z netu . Na początek polecam - choć pewnie znasz - nizezawodną http://www.seawings.co.uk/ takze na Sztokholmskim IPMS ie jest chyba walkaround.

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 3 marca 2008, 13:13

Powierzchnia wygładzona. Wklejam do wnętrza żywice jak leci. Potem będę jeszcze całość waloryzował "zrób to sam". O ożebrowaniu ścianek przedniego strzelna to już zapomnieli :evil: Przy wklejaniu Classicowych żywic też trzeba uważać. Np. naklejąc równo z rantem jest lekkie przesunięcie światła okna w kadłubie. Debonder pomaga wyjść z kłopotu. Oj będzie piłowania :-|
Obrazek

Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez Artur Domański » środa, 5 marca 2008, 18:28

I co dalej......
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » środa, 5 marca 2008, 23:27

Cierpliwości... Kształt podłogi odbiega od oryginału (jeszcze raz Artur DZIĘKI za zdjęcia). Tu jak widać została potraktowana przez producenta w dużym uproszczeniu w związku z czym została uchlastana a frustrację odreagowałem na D-520 :mrgreen:
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez Artur Domański » środa, 5 marca 2008, 23:40

No, przynajmnie u Ciebie cos idzie do przodu :)
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » piątek, 7 marca 2008, 18:24

Podłoga wyprostowana i dodany profil burty (płytka z karty bankomatowej + profile "Plastruct"). 1/3 stanowiska strzelca/obserwatora wykonana ;o)
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez Bercik » piątek, 7 marca 2008, 21:28

Ambitne modele sobie wybierasz, mi z braku czasu śnią się tylko Tamiye :) wypowiadam się rzadko ale to kolejna Twoja relacja, którą na bieżąco oglądam. Powodzenia!
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 11 marca 2008, 17:59

Berciku mam nadzieję, że i Ty zaszczycisz swym udziałem grono konkursowiczów (fajny pomysł bo rozkręca nasze forum - brawa dla pomysłodawcy - tu należy odśpiewać słynne "Łubudubu niech nam żyje..." zawsze można talent nadrobić śpiewem :mrgreen: )
Podczas prac przy Walrusie wpadła mi taka filozoficzna myśl, że klasa" - standard to prace malarskie a "open" malarsko rzeźbiarskie :-|
Podłoga już prawie, prawie (jeszcze na burty drobne pizdryki z wyposażenia i gra) więc powoli można przejść do kabiny pilota i jak czasu konkursowego wystarczy do [rzedziału tylnego strzelca :P
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez Bercik » wtorek, 11 marca 2008, 20:55

Pomysł przedni, byle tylko starczyło mi czasu. Dla mnie to niestety martwy okres, niby sobie dłubię tu w Krakowie parę rzeczy ale nie ma to jak w domu :) Z niecierpliwością oczekuję więc świąt :twisted:
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez Darek Trzeciak » środa, 12 marca 2008, 22:14

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a): Wybór padł na Walrusa bo stęskniłem się już za dwupłatami. Po zapoznaniu się wnikliwiej z zawartością pudełka i ujawnieniu surowości typowego "szortrana" z Classic Airframes zawyłem :CZEMU TAK PÓŹNO !!!

Mariusz, podejrzewam Cie o skłonności masochistyczne ;o) :lol: Kwestią czasu było kiedy weźmiesz na warsztat kolejnego dwupłata-szortrana :mrgreen: 3mam kciuki i już się zastanawiam nad jego kupnem (do wyboru z hulajnogą dla pociechy :roll: )
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » czwartek, 13 marca 2008, 10:09

Darku jak możesz dziecku nie kupić hulajnogi ? Dziecko będzie śmigać na podwórku a to czas na dłubanie :twisted: "Dwupłaty- shortruny nie są jak tłuszczyk więc nie należy ich odkładać" :D
Przedział nawigatora będzie skromniejszy bo po złożeniu połówek jest tam czarno jak w kabinie Mustanga z Tuskegee. Ale przez okienko ten stoliczek będzie widoczny. Fotel nawigatora będę musiał zrobić od podstaw bo Classic dał dwa identyczne fotele z żywicy nijak kształtem nie przypominające tych oryginałów.
Obrazek
Przód po sklejeniu kadłuba będzie bardziej wyeksponowany stąd drobna satysfakcja
Obrazek
Chętnie skończyłbym moje francuskie jednopłaty ale czekam na zamówione farby Gunze. "Pozdrawiam" Gunze.pl lub Pocztę polską :evil: :evil: :evil:

100-lecie Niepodległości

Postprzez Daniel-Martola » czwartek, 13 marca 2008, 16:44

A karty albo szachy na stoliczku będą? Bo co mieli robić w trakcie lotu...
:mrgreen:

pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » piątek, 14 marca 2008, 00:12

Daniel-Martola napisał(a):A karty albo szachy na stoliczku będą? Bo co mieli robić w trakcie lotu...
:mrgreen:

pozdrawiam

Suwak z linijką powinno im wystarczyć tylko niewiem jak zrobić na niej podziałkę :D :D No tak w wolnej chwili dołożyłem półeczki na modele :mrgreen: Na fotelu zaoszczędziłem kilkanaście minut bo znalazłem taki w resztkach z zestawu I-153 MPM-u. Wystarczyło skrócić oparcie i zaokrąglić. Fotel jeszcze nie wklejony.
Obrazek
Zdążyłem jeszcze podłubać przy podłodze pilota. Odciąłem tą tajemniczą kratkę, która była w zestawie (to ta doklejona na plastelinie w dole - miała imitować tą część, którą dorobiłem) Pedały pójdą precz bo też takie niewydarzone.
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat