Suzuki GSX1300R Hayabusa - TAMIYA - 1:12 - STANDARD

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Suzuki GSX1300R Hayabusa - TAMIYA - 1:12 - STANDARD

Postprzez DarkWing » poniedziałek, 3 października 2011, 10:01

Witam serdecznie

Rozpoczynam obiecany warsztat z modelem tytułowym Suzuki GSX1300R Hayabusa. Ponieważ startuję w klasie STANDARD będzie zrobiony PZP (bo musi... :-/ ).
Po zakupie wyglada to tak:

Obrazek

Malowanie przewiduję tak jak na okładce głównej. Producent umożliwia wykonanie w 3 wersjach/malowaniach. Oprócz tej, którą wybrałem są możliwe jeszcze:

Obrazek

Obrazek

Dla mnie niebiesko-srebrny jest najładniejszy i przede wszystkim będzie kolorystycznie ładnym uzupełnieniem dotychczasowej kolekcji.

Zawartość pudełka prezentuje się zacnie, jak to bywa u Tamiyi :) .

Obrazek

Wszystkie ramki są na wysokim poziomie wykonania, mocowanie elementów przemyślane pod względem wypychaczy. Na szczególną pochwałę zasługują elementy ramy, a w szczególności jej malowanie/chromowanie. Imitacja aluminium jest na tak wysokim poziomie, że na chwilę obecną zastanawiam się czy nie zostawić jej w oryginale :roll: Czy zostanie czy będzie malowana Alcladem... wyjdzie w czasie pracy (w zależności czy będzie trzeba dużo poprawiać, szlifować).
Z założenia lubię modele "czyste", z bardzo delikatnym washem... :-/ . Ponieważ prezentowany motor jest modelem ulicznym będę starał się zrobić lekkie ślady eksploatacji w postaci typowych zabrudzeń (koła, łańcuch, silnik, etc).
Pierwszym założeniem było zrobienie modelu nie wg kolejności instrukcji, a zaczęcie od etapu bardziej widowiskowego, czyli owiewek... Mając jednak na względzie konkurs oraz poprawność i merytoryczność relacji, będzie ona prowadzona "kropka w kropkę" zgodnie z instrukcją. Mam oczywiście nadzieję, że warsztat będzie dynamiczną dyskusją, a moje posty uzupełniane Waszymi spostrzeżeniami i uwagami.

To tyle tytułem przydługiego wstępu.... ;o) i zapraszam na warsztat...
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Suzuki GSX1300R Hayabusa - TAMIYA - 1:12 - STANDARD

Postprzez Kazik » poniedziałek, 3 października 2011, 10:11

Bardzo ładne wprowadzenie.
Nie myliłem się będziesz nie lada konkurencją dla tutejszych amatorów modeli motocykli.
Będzie ciekawsza rywalizacja i co za tym idzie wyższy poziom z korzyścią dla nas oglądających i Was modelujących.
Życzę powodzenia i z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 3 października 2011, 10:31

Kolejny motor w konkursie, bardzo, bardzo dobrze. Przyłączam się do słów Kazik - ładne wprowadzenie i atrakcyjny przedmiot budowy. Powodzenia!
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Mr. Headshok » poniedziałek, 3 października 2011, 12:16

Witaj!
Gratuluję wyboru modelu (motocykla) :). Mnie osobiście Hayabusa nigdy wizualnie/stylistycznie się nie podobała, do czasu gdy sięgnąłem po model. Dzięki niemu polubiłem jej "puszystą" sylwetkę.

Uważaj na maski do malowania owiewek. Zrób sobie ich kopię albo skan - sam klej na nich nie jest tak mocny jak na taśmie tamiyowskiej i u mnie po chwili maski zaczęły się miejscami odklejać - szczególnie na obłych powierzchniach. Ja je zrobiłem z taśmy maskującej Tamiya.
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez zmorka » poniedziałek, 3 października 2011, 13:53

Witaj
Jak mi się Hayabusa nie podoba, krowa na kołach :mrgreen: , co nie znaczy , że nie będę tutaj zaglądał, wręcz przeciwnie, jak zobaczyłem Twoją Yamaszke , wykonanie i tempo prac to będę tutaj stałym bywalcem i może tak jak mój przedmówca zmienię zdanie o tym motorku :) , trzymam kciuki i życzę powodzenia w pracach :!: Ogólnie to trzymam kciuki za wszystkich startujących w konkursie ;o) .
zmorka

Postprzez DarkWing » poniedziałek, 3 października 2011, 13:54

No to startujemy....

ETAP 1

Obrazek

Na początek blok silnika. Jak się można było spodziewać wszystkie części bardzo dobrze spasowane. Po drobnym szlifie (szczególnie wszelkich połączeń części) malowanie na aluminium.
Obrazek

Obrazek

Niestety trafiłem na "wpadkę" Tamiyi.. :mrgreen: Pokrywa zaworów miała nieprawdopodobne nadlewki. Oczywiście bardzo łatwe w usunięciu jednak jak dla mnie w tej firmie i klasie modelu... hmm... lekki szok... :?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Troszkę pośpieszyłem się z postem... do skończenia etapu 1 pozostało pomalowanie filtra oleju i nałożenie na niego odpowiedniej kalki.... :oops: Zaraz to nadrobię i w etapie 2 już będzie OK.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Kazik » poniedziałek, 3 października 2011, 14:26

Jakimi farbkami malujesz?
Możesz napisać co to za aluminium i czarny.
Dorzucam magiczne słowo - poproszę :)
(czasem do syna tak mówię jak coś chce, a on z pełną premedytacją odpowiada mi "lokus pokus" :lol: )
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez DarkWing » wtorek, 4 października 2011, 06:43

Kazik napisał(a):Jakimi farbkami malujesz?
Możesz napisać co to za aluminium i czarny.
Dorzucam magiczne słowo - poproszę :)
(czasem do syna tak mówię jak coś chce, a on z pełną premedytacją odpowiada mi "lokus pokus" :lol: )

U mnie niestety nie ma żadnego "lokus pokus"... :mrgreen:

malowanie:
- aluminium - tamiya - TS-17 - spray
- semi gloss black - tamiya - X-18 oraz TS-29
- flat black - tamiya - XF-1 oraz TS-6
- black - tamiya - TS-6
- titanium silver - tamiya - X-32
- chrome silver - tamiya - X-11
- semi gloss clear - tamiya - TS-79

póki co, to zostało użyte. Na dalszym etape będą pewnie i inne marki, będę podawał w miarę postępów wszystkie użyte materiały.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Kazik » wtorek, 4 października 2011, 07:02

Dzięki.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez DarkWing » wtorek, 4 października 2011, 12:52

ETAP 2

Obrazek

Na początek uzupełnienie z poprzedniego etapu. Pomalowany i oklejony filt oleju. :->
Obrazek

oraz prace wykonane w etapie 2. Malowanie podobnie jak poprzednio - te same farby + tamiya XF-56 (element A3)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

obecnie silnik gotowy jest do montażu w ramie - jak tylko powstanie :D . Przed tym jeszcze nałożę delikatnego washa (jakieś zacieki i lekkie przykurzenie).
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mr. Headshok » wtorek, 4 października 2011, 16:38

Kurde!!! Idziesz jak burza!!! Ja silnik do swojej Hajki chyba z miesiąc grzebałem :mrgreen:
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez Macio4ever » wtorek, 4 października 2011, 16:57

To fakt, tempo wyścigowe!

Patrząc na fotki, chwilę się pomądrzę. ;o) Na czarnym widać ziarno/artefakty tak jakby aparat podciągnął ISO albo powstało to przy tworzeniu jpg. Z danych fotki ISO było 200 - ale zerknij, może coś automatycznie zmienia. Ewentualnie coś z balansem bieli.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez DarkWing » wtorek, 4 października 2011, 17:25

Z tym tempem to tak naprawdę nie przesadzajcie.... :roll: . Kiedy mam czas to robię..., kiedy robię to sprawia mi to niesamowitą przyjemność (prawie jak......hm.hm.. :mrgreen: ), no a jak się to wszystko połączy to powstaje jak powstaje.... Może właśnie dlatego niektórzy mówią o swoim hobby jak o drugiej miłości czy kochance... ;o)

Co do jakości zdjęć... sprawdziłem przed chwilą ich właściwości i... ciekawe ale nie są do końca prawdziwe.
Aparat (Konika Minolta A200) jest ustawiony następująco:
- Czułość ISO 50 (podane jest 200 :?: :!: :?: )
- przesłona F/8 ( tu OK)
- czas dobierany automatyczne
- matryca 1600x1200

Następnie aby oszczędzić wszystkim nerwów zmniejszam zdjęcia do rozmiaru 1024x768 oraz lekko rozjaśniam w celu ukazania większej ilości szczegółów (czasami jak ktoś ma ustawiony monitor za jasno powoduje to dodatkowo widoczne ziarno). Wiem, że to sztuczne rozjaśnianie powoduje właśnie występowanie ziarna w ciemnych obszarach, ale ponieważ są to zdjęcia na warsztat to akceptuję to, wolę większą ilość szczegółów nawet kosztem niewielkiej utraty jakości. Aby dodatkowo zmniejszyć "wagę" zdjęcia zapisując je ograniczam jakość (stopniem kompresji), stąd pewnie mogą pojawiać się artefakty. Po tych zabiegach oryginalne zdjęcie z kilku mega ma ok 100 kB.
Wystawiając galerię napewno bardziej postaram sie o jakość i nie będę wprowadzał kompresji, jedynie zmniejszę rozmiar do 1024x768 pixeli. Będzie też statyw oraz lepsze oświetlenie.

To chyba tyle tytułem wyjaśnienia :)
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Macio4ever » wtorek, 4 października 2011, 20:20

Może jednak masz AutoISO i Ci podniósł, jak było za mało światła?
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez DarkWing » wtorek, 4 października 2011, 20:29

hmm... może... :-/
Sprawdzę jeszcze ustawienia aparatu przy następnym etapie... to już niedługo :lol:
Inna sprawa, że miejsce w którym sklejam i robię sesję warsztatową jest nieciekawie oświetlone ( z jednej strony okno ze światłem dziennym, z góry jarzeniówki - 2 panele z barwą żółtą i jeden z niebieską - w sensie widma, nie koloru :roll: , przede mną monitor....)
Tak czy owak posprawdzam ustawienia aparatu i może spróbuję jakoś doświetlić stół. Ogólnie nie robię z tego dramatu... :P
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat