Avro Lancaster Mk I - 1/48 Tamiya

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Avro Lancaster Mk I - 1/48 Tamiya

Postprzez malinowski » wtorek, 4 października 2011, 11:32

Czyli wychodzi na to że Angole źle malują swojego zabytka...
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez pik » wtorek, 4 października 2011, 11:32

Od póżnej jesieni 1942 w miejsce RMD 2a Special Night wprowadzono farbę Smooth Night DTD 308 o zdecydowanie bardziej satynowym wykończeniu, ale nie wiem czy stosowano ją na Lancasterach.
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez malinowski » środa, 5 października 2011, 06:46

Czyli to mogłoby wyjaśniać lekkie błyszczenie współczesnych Lancasterów. Za lektury interentu wczytałem że DTD 308 była standardowym czarnym na wszystkie brytyjskie samoloty. Dziękuję za pomoc
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez piotr dmitruk » środa, 5 października 2011, 08:34

Nie mam 100% pewności, ale nie do końca chyba tak było.
DTD 308 była przed wojną, potem wprowadzono RDM 2, a w 1940 ze względu na braki pozwolono używać DTD jako warstwy podkładowej pod RDM2, następnie ze wględu na opory pozwolono zastosować DTD na myśliwce, ale chyba nie zwolniono bombowców ze stosowania RDM2.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez K.Y.Czart » środa, 5 października 2011, 09:24

Niejako abstrachując od teorii i domysłów... Zachowały się przecież archiwalne filmy na, których wyrażnie widać, że czarny stosowany na bombowcach RAF jest głęboko matowy. Na przykład w niedawno wyświetlanym na TVP Historia filmie dokumentalnym "Pod obcym niebem" (cz.2) jest scena kołowania Lancastera BH-R PB730 (w dywizjonie od X.44 do V.45). Nie tylko tego Lancastera, ale ten akurat jest łatwy do zidentyfikowania. Zdjęcia są robione w pełnym słońcu i w odróżnieniu od kamuflażu górnych powierzchni - które mają leciuteńki połysk, taką minimalną satynkę - czarne boki kadłuba, gondol silnikowych (więc i spód) są po prostu wyraźnie matowe. Co dowodzi, że nawet pod koniec wojny czarny był matowy. Faktem jest natomiast, że większość współcześnie restaurowanych "classic warbirds" jest malowana bądź zabezpieczana lakierami błyszczącymi. Ale to nie spowodu braku znajomości rzeczy. ;o)
K.Y.Czart

Postprzez malinowski » środa, 5 października 2011, 09:39

@K.Y. Czart idąc tropem filmów znalazłem coś takiego:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wQkWSSLQQd8[/youtube]

~3:50 widać matowość spodu

bardziej współczesne:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nZGss_FcN8E[/youtube]

Też wygląda na matowy.
Chyba mogę pomalować spód na mat górę na połmat powinno być w porządku.
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez K.Y.Czart » środa, 5 października 2011, 10:01

Gdybym ja robił Lancastera, to pomalowałbym i górę, i dół matem. Potem dałbym mu porządnie wyschnąć. A później nieco zróżnicowałbym stopień matowości/połysku przecierając micromeshem. Moim zdaniem dałoby to dalece lepszy rezultat, niż tylko zróżnicowanie góra satin - dół mat. Zwróć uwagę, że na filmach górne powierzchnie są tylko odrobinę mniej matowe. A są znacznie lepiej oświetlone niż dolne. :)
K.Y.Czart

Postprzez malinowski » środa, 5 października 2011, 10:10

Dziękuję za pomocne uwagi ;)
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez pik » środa, 5 października 2011, 11:32

DTD 308 była przed wojną, potem wprowadzono RDM 2

Nie wydaje mi się. Było dokładnie odwrotnie. Po wprowadzeniu RDM2 okazało się, że ogranicza ona prędkość maszyn (co było szczególnie zauważalne przy Mosquito, prędkość była niższa o 5-7%!) poza tym matowy kolor po oświetleniu przez reflektory był... biały! Dlatego farbę RDM 2 stopniowo wycofywano z użytku. A Moskity nawet polecono przemalować w trybie pilnym! :) Zresztą problem z nocnymi mysliwcami rozwiązano ostatecznie inaczej, zaczęły latać w schemacie dziennym.

Reasumując: zapewne można znaleźć Lancastery malowane zarówno jedną jak i drugą farbą. A nawet obydwiema na jednej maszynie! :P Świetnie to ilustruje zdjęcie:

Obrazek
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez malinowski » czwartek, 6 października 2011, 07:28

Niezależnie od matowości samoloty pomalowałem górny kamuflaż. Wymaga jeszcze drobnych poprawek malarskich i wtedy wrzucę zdjęcia (może dzisiaj wieczorem). Potem zajmę się matowieniem samolotu. Najpierw i tak trzeba będzie na błysk zrobić żeby kalki można było położyć.
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Avro Lancaster Mk I - 1/48 Tamiya

Postprzez malinowski » niedziela, 9 października 2011, 09:21

Ponieważ mój poprzedni wątek zaginął w akcji w porozumieniu z ROMANem odtworzyłem go na podstawie cache z googla:
malinowski napisał(a):2011-09-18

W grudniu ubiegłego roku dostałem od taty takie pudełko:
Obrazek

W środku reedycja starego modelu Tamiyi. W zeszłą niedzielę rozgrzebałem olbrzyma (chociaż od mojej B17 jest ciut mniejszy).
Wnętrze uzupełniłem o kilka kabelków na podstawie zdjęć wnętrz różnych lancasterów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podwozie:

Obrazek

Zamknięty kadłub:

Obrazek

Dzisiaj chcę się zająć dopasowaniem skrzydeł i gondoli silnikowych. Niestety fabryczne dopasowanie tych elementów do siebie pozostawia wiele do życzenia ;(

Lancaster stanął dzisiaj o własnych siłach. Co prawda jest to za pomocą taśmy klejącej ale i tak wygląda bojowo;-)

Obrazek

A tutaj przymiarka silniczka Airesa:

Obrazek

nariman napisał(a):
2011-09-18, 12:53

Witam, mam ten model w tym samym stadium budowy mniej wiecej. Życzę powodzenia, z gondolami, mnie one totalnie zniechęciły. Teraz próbowałem sie zabrać za niego ponownie ale jokoś chęci brak.

Jaho63 napisał(a):2011-09-18, 13:00

Z wnętrzem jakoś specjalnie nie szalejesz. Ale popatrzeć można. A ta tapicerka na fotelach to dlaczego zielona?

Murek napisał(a):2011-09-18, 14:00

Z wnętrzem nie szaleje ale widać wkład własny plus cieniowanie, przecierki, czyli jest urozmaicenie a pewnie po zamknięciu kabiny za wiele nie będzie widać

malinowski napisał(a):
2011-09-18, 15:40

Dokładnie;) Po doświadczeniach z B17 wiem że po zamknięciu kadłuba prawie nmało widać. Po schowaniu modelu do gabloty nie widać już nic.
Właśnie skleiłem gondolki i skrzydła. Nie było tak źle jak się zapowiadało, przy użyciu metod "łagodnej perswazji" jak pilnik, klamerki taśma klejąca i szpachlówka dało się skleić. Moim zdaniem kluczem do sprawy jest kleić w innej kolejności niż każą w instrukcji. Najpierw pomalować wnętrze skrzydeł i gondoli, potem kleić podwozie z górną połówkę skrzydła, następnie dolna połówka i od razu na to gondola. Gdy zrobi się to od razu można "naciągnąć" lekko gondolkę tak ze pasuje. Jak wyschnie i zdejmę taśmy i klamerki to wrzucę zdjęcia.

nariman napisał(a):
2011-09-18
malinowski napisał(a):Moim zdaniem kluczem do sprawy jest kleić w innej kolejności niż każą w instrukcji.

Nigdy nie buduję modelu w kolejności z instrukcji
Będę obserwował twoje poczynania, staraj się , może mnie natchnie twoja praca i sam się ponownie za niego wezmę.

nariman napisał(a):Nigdy nie buduję modelu w kolejności z instrukcji

Ja też:-D

malinowski napisał(a):2011-09-28
Wczoraj doprowadziłem to jakiegoś słusznego wyglądu jedno skrzydło wraz z gondolami. Trochę czasu to zajęło: pilnik, papier, szpachla, papier, surfacer, papier, surfacer, szpachla itd. Wieczorem postaram się wrzucić jakieś zdjęcia. Skrzydła w tym modelu to jest największy problem, kadłub jest prkatycznie samoskładalny.

Reszta postów zaginęła (może moderatorzy więcej wyciągną z bazy danych) mam za to pozostałe zdjęcia:

po malowaniu surfacerem:

Obrazek

Obrazek

pierwsze podejście do kamflażu (zostałem zgromiony za zły kolor):

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 11 października 2011, 09:00 przez malinowski, łącznie edytowano 2 razy
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez malinowski » niedziela, 9 października 2011, 09:31

Po sugestiach że kolor jest zły pomieszałem i poprawiłem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Model na chwilę obecną jest pomalowany całkowicie + lakier pod kalki. Kalki są w trakcie kładzenia.
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez ROMAN » niedziela, 9 października 2011, 09:37

Dzięki za zrozumienie i pomoc w odzyskaniu wątku. Coś poszło nie tak. Wyrządziłem chyba Ci szkodę więc próbowałem ją naprawić. Tu mój tekst w chwili gdy ukazał się on jako Twój. Zawsze piszę w notatniku. Wcześniej było o kolorach, i przyprawach w pospolitych zupach w kontekście kolorów na Twoim modelu:

malinowski napisał(a):@K.Y.Czart - tak w Rumi (przez jedno i na końcu;)) świeci

@ROMAN - Twoj dośc długi wywód przekonał mnie do poprawienia malowania

Mnie tez ten kolor wydawał się za jasny ale wolałem się upewnić poddając zdjęcia pod forumowy obstrzał

PS żony na razie nie mam :D

"Mój długi wywód ... no wybacz ale nauczycielki w latach siedemdziesiątych uczyły by pisać pełnym zdaniem by ktoś zrozumiał a nie jak dzisiaj esemesem typu dwu taktem "podoba się". Za dwutakt były wtedy pały (znaczy 2, dziś to jedynki), a za wielotakt (czyli 3, 4, 5) było zrozumienie i uwielbienie koleżanek. :mrgreen: (szóstek nie było bo to nadbieg :mrgreen: można się zmęczyć ...)

Co do żony ... tego kwiatu pół śwatu ... się znajdzie, byle nie z internetu i w wielotakcie . Wszystko przed Tobą."

Pozdrawiam.

Pozdrawiam serdecznie.
ROMAN

Postprzez malinowski » niedziela, 9 października 2011, 16:10

ROMAN napisał(a): Wyrządziłem chyba Ci szkodę więc próbowałem ją naprawić.

Nie przesadzajmy z tymi szkodami. Szkoda tylko fajnej dyskusji. Może dzisiaj wrzucę zdjęcia okalkowanego modelu.
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez malinowski » poniedziałek, 10 października 2011, 17:03

Góra okalkowana:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wieczorem będzie dół
na warsztacie:
Obrazek