Honda Monkey - 1/12 Fujimi - OPEN

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Honda Monkey - 1/12 Fujimi - OPEN

Postprzez Emilssi » niedziela, 9 października 2011, 08:51

Witam,

Normalnie buduje samochody sportowe i wyscigowe (glownie F1) ale tym razem z racji konkursu postanowilem sprobowac czegos nowego i mam nadzieje rowniez dosc oryginalnego. Oto moj pierwszy zawodnik w konkursie: Honda Monkey od Fujimi. Szukalem troche w internecie watkow z budowy lu galerii tego modelu ale nie udalo mi sie znalesc zbyt wielu relacji w 1/12 (Malpka w 1/6 jest dosc popularna).
Poczatkowo zastanawialem sie nad zbudowaniem malpki z pudla ale kiedy zajrzalem do pudelka (okazalo sie ze model ma blaszki od Ka models!) i na dodatek wyszperalem w sklepie dodatki od Hobby Design postanowilem troche bardziej zaszalec :)
Oto fotka mojego bazowego zestawu: model, blaszki i transfery KaModels oraz blaszki i lancuch Hobby design

Obrazek

Obrazek

Zaczalem od moim zdaniem najciekawszego elementu modelu - lancucha hobby design, zeby dodac mi motywacji :)

Wszystko fajnie ale... nie spodziewalem sie ze to bedzie takie zmudne haha
Obrazek

Po kilku godzinach:
Obrazek

Jak narazie tylko jedna strona lancucha jest w 90% skonczona... Sporo nudnej roboty ale juz teraz widac ze zdecydowanie bylo warto sie pomeczyc. Jak skoncze lancuch w 100% pokaze wam porownanie z oryginalem Fujimi

To narazie tyle
Pozdrawiam

Emil
Emilssi

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Honda Monkey - 1/12 Fujimi - OPEN

Postprzez Kazik » niedziela, 9 października 2011, 09:21

Witaj w konkursie,
fajnie że złapałeś się za motorek i to za taki intrygujący, specyficzny.
Bardzo jestem ciekaw efektu końcowego :)
Nie będę ukrywał że to był a być może dalej jest jeden z pomysłów na nasz kolejny wspólny z Maćkiem projekt z serii małych fajnych jeździdełek. Motorek w wykonaniu Tamiya w skali 1:6 daje niezłe możliwości.
Życzę powodzenia i będę się bacznie przyglądał.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Macio4ever » niedziela, 9 października 2011, 10:26

Fajnie, że dołączyłeś i to z bardzo sympatycznym (abstrahując od marki) jeździdełkiem. Nie wiedziałem, że KA i HD robi blachy - możesz zmierzyć proszę obwód łańcucha po złożeniu - mam pomysł aby go zastosować do Hondy APE.

Powodzenia w konkursie!
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Emilssi » niedziela, 9 października 2011, 15:19

Kazik napisał(a):Nie będę ukrywał że to był a być może dalej jest jeden z pomysłów na nasz kolejny wspólny z Maćkiem projekt z serii małych fajnych jeździdełek.

Dzieki,
Musze tez przyznac, ze to wlasnie Wasze swietne skuterki zainspirowaly mnie do zaczecia Malpki - Wielkie dzieki chlopaki :)
Emilssi

Postprzez Mr. Headshok » niedziela, 9 października 2011, 16:04

Fajnie, że zabrałeś się za ten model :) Fajny maluszek.
Sam mam go w magazynie i powiem szczerze, że myślałem o tym, aby wystartować z nim w konkursie.

Łańcuch wygląda profi! Nie tak dawno miałem przyjemność składać podobny do ZX-12R.

Przyznam się, nie wiedziałem, że są już jakieś dodatki do tego modelu - blachy z łańcuchem (HE) już sobie kupiłem :mrgreen: Zdradź jeszcze jeśli możesz proszę, gdzie kupiłeś ten zestaw z KA?

Powodzenia w budowie i kibicuję oczywiście!!!
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez Emilssi » niedziela, 9 października 2011, 23:19

Mr. Headshok napisał(a):Fajnie, że zabrałeś się za ten model :) Fajny maluszek.
Sam mam go w magazynie i powiem szczerze, że myślałem o tym, aby wystartować z nim w konkursie.

Łańcuch wygląda profi! Nie tak dawno miałem przyjemność składać podobny do ZX-12R.

Przyznam się, nie wiedziałem, że są już jakieś dodatki do tego modelu - blachy z łańcuchem (HE) już sobie kupiłem :mrgreen: Zdradź jeszcze jeśli możesz proszę, gdzie kupiłeś ten zestaw z KA?

Powodzenia w budowie i kibicuję oczywiście!!!

Dzięki,
Blaszki Ka były w zestawie. W moim lokalnym sklepiku modelarskim mieli 2 zestawy; 1 normalny a drugi z blaszkami, ale nie jestem pewien czy ten drugi zestaw jest dostępny poza Azja. W każdym razie, jak narazie rzucilem okiem na blaszki Ka i wydaje mi się ze metalowe transfery beda dobre i niezbędne ale niektóre blaszki jak np łańcuch są kiepskie. Chciałem dać srubki z Ka na tylna zebatke ale były o wiele za duże... Ale jednak bez tych transferów ani rusz wiec chyba dobrze ze kupiłem wersje z dodatkami
Emilssi

Postprzez Kazik » niedziela, 9 października 2011, 23:30

Nie ma to jak "lokalny sklepik modelarski" :)
Obawiam się że u nas to nawet w Tora x3 byśmy tego'cuda nie dostali ;o)
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Emilssi » poniedziałek, 10 października 2011, 00:22

Kazik napisał(a):Obawiam się że u nas to nawet w Tora x3 byśmy tego'cuda nie dostali ;o)

Nie doceniasz panów z Tory, z tego co pamietam za odpowiednia kwotę załatwia ci wszystko... Tylko pewnie taniej wyszło by przyjechać osobiście do mojego lokalnego sklepiku :lol: :lol: :lol:
Emilssi

Postprzez Emilssi » poniedziałek, 10 października 2011, 23:02

Cześć,
Wczoraj trochę podlubalem przy motorynce. Łańcuch jest skończony. A oto porównanie z łańcuchem z zestawu:
Obrazek
Nie wiem jak wy ale ja wole ten nowy :)

Nie byłem do końca pewien czy nowy łańcuch będzie pasował bez problemów bo jest minimalnie szerszy od oryginalnego ale po próbie na sucho moje wątpliwości zostały rozwiane.
Obrazek

Niestety po przylozeniu osłony i lewej części silnika okazało się ze niezbyt wielka cześć łańcuszka będzie wyeksponowana :-|
Obrazek

Jedna rzecz mnie bardzo zastanawia... Otóż w instrukcji (hobby design) każą przeciąć dolna cześć łańcucha w jedym miejscu (mniej wiecej przed silnikiem). Tylko nie wiem po co skoro przylozenie na sucho nie wykazało żadnych problemów ze spasowaniem części... Czy ktoś ma jakiś pomysł?

Wiec, ten fragment mam już za sobą a przede mną z cała pewnością najtrudniejsze wyzwanie: rama i silnik, które są w 2 częściach, przy czym każda połowa ramy jest odlana razem z połowa silnika - maskowanie tego nie będzie przyjemne...
Ale tym będę się martwił dopiero za tydzień :)

Pozdrawiam
Emil
Emilssi

Postprzez Macio4ever » wtorek, 11 października 2011, 09:40

Łancuch wygląda świetnie, warto było poświęcić czas na jego składanie.
Co do przecinania - pewnie standardowy zapis w instrukcji. Gdyby wahacz miał kształt zamknięty i przez jego wnętrze miałby przechodzić łańcuch musiałbyś go przeciąć. Tutaj to raczej nie ma zastosowania.

Jeszcze mam małą prośbę - jaka jest średnica zębatki i długość łańcucha fototrawionego?
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Emilssi » wtorek, 11 października 2011, 09:50

Macio4ever napisał(a):
Jeszcze mam małą prośbę - jaka jest średnica zębatki i długość łańcucha fototrawionego?

Przepraszam, tak się zakrecilem z przyklejaniem tych dziesiątek ogniwek ze zupełnie zapomniałem zmierzyć tego łańcucha dla Ciebie. Obiecuje ze to zrobię na początku przyszłego tygodnia bo wcześniej niestety nie dam rady.
Emilssi

Postprzez MartiniOCP » wtorek, 18 października 2011, 00:06

Sorki, że dopiero teraz ale trochę zaspałem. Łańcuch masakruje - wygląda wyśmienicie. Uspokój sie :mrgreen:

pzdr i powodzenia
MartiniOCP

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat