Tiger I Ausführung Afrika, Tamiya 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Tiger I Ausführung Afrika, Tamiya 1:35

Postprzez Piotr Koperski » niedziela, 9 października 2011, 19:16

Rafale, nie ma zdjęcia tej "112" bez przednich błotników więc Twój pomysł nie przejdzie :P
Piotr Koperski

Reklama

Postprzez Dumo » niedziela, 9 października 2011, 19:33

Kto wie a moze pozniej pozdejmowali a zdjec juz nie zrobili ;o)
Dumo

Postprzez Piotr Koperski » poniedziałek, 10 października 2011, 14:50

Szukałem jeszcze informacji na temat tych błotników ale nic nie ma. Wszystkie znane zdjęcia na których uchwycone są tygrysy mają błotniki w pozycji "standardowej" i chyba tak je wykonam.. przy okazji znalazłem to :
http://www.lonesentry.com/blog/spzabt-5 ... ation.html
http://www.lonesentry.com/blog/misc-com ... nisia.html
Piotr Koperski

Postprzez Rayl » wtorek, 11 października 2011, 12:01

Piotrek a jednak były ruchome :mrgreen:
Obrazek.

Obrazek

Analizowałem sobie to czemu błotniki nie uwieczniono na tzw. "afrykańskiej wersji" i doszedłem do wniosku, iż po prostu reflektory utrudniały błotnikom postawę pionową :mrgreen:. Samo nazywanie tych tygrysów "afrykańską wersją" nie jest do końca prawidłowe, ponieważ pojazdy te były zwykłymi tygrysami poddawanym i drobnym modyfikacją. Po prostu zrobiono konkretną partię noszącą te same cechy i przydzielono je do jednego batalionu. Maszynom tym zmieniono położenie lamp, co było modyfikacją polową. Pierwsze tygrysy, które trafiły do afryki były, powiem dość luźno, rozwinięciem wersji initial o filtry, boczne błotniki itd. Kolejne trafiające do Afryki tigery miały już cech standardowych pojazdów wczesnej serii. Tiger którego zdobyli angole ma już standardowe błotniki jednak jarzmo jest starego typu bez pogrubienia. Produkcja była ciągła a zmiany wprowadzano stale.
Po za tym nie wydaje mi się by był sens zaspawywania ruchomych błotników. Po prostu lampy powodowały, że błotnik opierając się o nie pod własnym ciężarem opadał. Błotniki "afrykańskich" tigerów były takie same jak w wersji initial.
Znajdź sobie jak przydzielane były maszyny do konkretnych jednostek. To może ułatwić ustalenie jak przebiegały modyfikacje.
Zauważ, że w dywizjach "Das Reich" i "LSSAH pierwsze tigery miały odmienne zasobniki wieżowe. Stało się tak ponieważ konkretna partia trafiła właśnie tam. Potem ten element osiągnął swoją standardową postać. W późniejszym czasie w jednej jednostce znajdowały się maszyny różnych serii ponieważ następowało uzupełnianie strat nowymi pojazdami.
Rayl

Postprzez Piotr Koperski » czwartek, 10 listopada 2011, 22:32

Reanimuje wątek. Zasobnik wieżowy powinien być u mnie w przyszłym tygodniu (po miesiącu czekania ;o) ). Ale mam znowu dylematy..

1. Jak poprowadzony był przewód do wyrzutni granatów dymnych? Gdzie miał początek, a gdzie koniec? Zaznaczone czerwoną strzałką.
Obrazek

2. Mocowanie lin holowniczych na tylnej płycie. Chodzi mi konkretnie o typ zapięcia? Voyager proponuje kompletnie nieprawidłowe rozwiązania.
Na każdą linę przypadają po 2 zapięcia tego typu(voyager, zaznaczone w kółku)
Obrazek

3. Wspomniałem, że voyager wprowadza modelarza w błąd. Oto dowód - rozmieszczenie narzędzi, lin itd.
Obrazek
Piotr Koperski

Postprzez Georg01 » piątek, 11 listopada 2011, 11:23

koperek napisał(a):- w jakich tygrysach mogę zamontować ten zasobnik? Do initiali z Leningradu będzie pasował? http://www.jadarhobby.pl/voyager-pea054 ... 19173.html prosiłbym o jakąś silną argumentację tzn. konkretny pojazd poparty dokumentacją - zdjęciem.

Moim zdaniem ten zasobnik nie pasuje do niczego. Nie spotkałem Tigerów z takim zasobnikiem. Initiale miały najpierw zasobniki z Pz III, a potem dostały takie same zasobniki jak wczesne Tigery z Waffen SS. Nikt na świecie nie robi takiego zasobnika, bo miał on ścianki boczne równoległe do osi pojazdu. Tamiya w Tigerze afrykańskim daje zasobnik z równoległymi do osi ściankami bocznymi, ale taki mały, za mały na Leningrad i na SS, pasujący do niektórych Tigerów z Afryki. Ten z Initiali i z SS był własnie taki sam kształtowo jak w tym modelu Tamiyi tylko był większy.
Georg01

Postprzez Piotr Koperski » piątek, 11 listopada 2011, 13:21

Problematyczne kwestie zostały rozwiązane. Co do zasobnika, najlepszym pomysłem będzie wykorzystanie go przy budowie jakiegoś tygrysa z KG Fehrmann. Niebawem finisz budowy ;o)
Piotr Koperski

Postprzez Piotr Koperski » niedziela, 20 listopada 2011, 21:30

Zostały 2-3 detale do zrobienia. Linę do naciąganie gąsienicy założę dopiero po podkładzie. Jeśli ma ktoś jakieś 'ale' walcie śmiało póki nie jest za późno.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ułożenie narzędzi
Obrazek

Dodany spaw
Obrazek
Mocowanie lin z tyłu
Obrazek

pzdr
Piotrek ;o)
Piotr Koperski

Postprzez Korowiow » niedziela, 20 listopada 2011, 21:55

A to kolega z nienacka się rozwinął na froncie robót. Bardzo dobrze to wszystko wygląda.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez bartek72 » poniedziałek, 21 listopada 2011, 08:25

Ładnie, ładnie!
Rzuciła mi się w oczy tylko niestaranna/nieforemna/zbyt cienka rączka włazu celowniczego.
bartek72

Postprzez Piotr Koperski » poniedziałek, 21 listopada 2011, 09:31

Bartku, sprecyzuj proszę ;o) czemu nieforemna? czemu zbyt cienka?
Piotr Koperski

Postprzez bartek72 » poniedziałek, 21 listopada 2011, 14:45

Za duża, zbyt cienka - drut nie wypełnia otworów we włazie (przynajmniej tak to wygląda).
bartek72

Postprzez Piotr Koperski » poniedziałek, 21 listopada 2011, 16:29

Zapewniam Cię, że na żywo wszystko jest okey ;o)
Piotr Koperski

Postprzez Piotr Koperski » wtorek, 22 listopada 2011, 15:13

Okazało się, że narzędzia i liny na górnej płycie są źle zamontowane tzn. "112" miała inne rozmieszczenie. W związku z tym została podjęta decyzja o zrobieniu pojazdu "121" do którego wszystko pasuje.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

źródło : http://www.tiif.de
http://www.odkrywca.pl
Piotr Koperski

Postprzez author21 » środa, 23 listopada 2011, 08:42

Wypas! Nieźle to wygląda ! Zwróć uwagę na właz prostokątny i ślady po wypychaczach ?
author21

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat