Piotrek a jednak były ruchome

.

Analizowałem sobie to czemu błotniki nie uwieczniono na tzw. "afrykańskiej wersji" i doszedłem do wniosku, iż po prostu reflektory utrudniały błotnikom postawę pionową

. Samo nazywanie tych tygrysów "afrykańską wersją" nie jest do końca prawidłowe, ponieważ pojazdy te były zwykłymi tygrysami poddawanym i drobnym modyfikacją. Po prostu zrobiono konkretną partię noszącą te same cechy i przydzielono je do jednego batalionu. Maszynom tym zmieniono położenie lamp, co było modyfikacją polową. Pierwsze tygrysy, które trafiły do afryki były, powiem dość luźno, rozwinięciem wersji initial o filtry, boczne błotniki itd. Kolejne trafiające do Afryki tigery miały już cech standardowych pojazdów wczesnej serii. Tiger którego zdobyli angole ma już standardowe błotniki jednak jarzmo jest starego typu bez pogrubienia. Produkcja była ciągła a zmiany wprowadzano stale.
Po za tym nie wydaje mi się by był sens zaspawywania ruchomych błotników. Po prostu lampy powodowały, że błotnik opierając się o nie pod własnym ciężarem opadał. Błotniki "afrykańskich" tigerów były takie same jak w wersji initial.
Znajdź sobie jak przydzielane były maszyny do konkretnych jednostek. To może ułatwić ustalenie jak przebiegały modyfikacje.
Zauważ, że w dywizjach "Das Reich" i "LSSAH pierwsze tigery miały odmienne zasobniki wieżowe. Stało się tak ponieważ konkretna partia trafiła właśnie tam. Potem ten element osiągnął swoją standardową postać. W późniejszym czasie w jednej jednostce znajdowały się maszyny różnych serii ponieważ następowało uzupełnianie strat nowymi pojazdami.