Bf 109 K-4, Hasegawa 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf 109 K-4, Hasegawa 1/48

Postprzez Kuba P. » niedziela, 9 października 2011, 09:49

Wygląda bardzo ciekawie! Z tego wszystkiego, od szukania fotek i patrzenia na model...wróciłem do swojej starej trzydziestki-dwójki :)

Powodzenia dalej!
Popatrzę na fotki z tymi krzyżami.
Kuba P.

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez posejdon » niedziela, 9 października 2011, 15:35

O choroba! :shock: Spojrałem uważniej na zdjęcie, na którym widać górną powierzchnię skrzydeł i zauważyłem, że krzyż na lewym płacie jest na ciemnym tle. Potem spojrzałem na schematy w JaPo i okazało się, że mam zły krój kamuflażu. Krzyże na nich są zresztą wypełnione. A czy to nie było przypadkiem tak jak mogło być na kadłubie? Białe kątowniki namalowane na ciemnym prostokącie/kwadracie? Chyba trochę naciągnę rzeczywistość i zrobię to skrzydło w taki deseń:

Obrazek
Edit: Zmieniłem obrazek bo tamten poprzedni to przecież nie ten co trzeba.

Szkoda mi roboty ale model trzeba kiedyś skończyć.

Z przyjemnością popatrzę Kubo na stodziewiątkę w Twoim wykonaniu :)
Ostatnio edytowano niedziela, 9 października 2011, 22:13 przez posejdon, łącznie edytowano 1 raz
posejdon

Postprzez _iceboy » niedziela, 9 października 2011, 17:35

Jak nie chcesz lub boisz się o model to zostaw. Jest bardzo inspirujący i jak tylko znajdę chwilkę czasu wracam do swojego E-7 żeby zacząć coś późnowojennego. Świetnie to wygląda.
_iceboy

Postprzez posejdon » niedziela, 9 października 2011, 18:15

Fajnie przeczytać takie miłe słowa :) Słusznie - tak właśnie zrobiłem. Usiadłem, pomyślałem i przemalowałem. Przy okazji namalowałem numerek i poprawiłem co nieco boki kadłuba.

Obrazek
posejdon

Postprzez posejdon » środa, 12 października 2011, 20:33

Dobry wieczór.
Znowu myślalem i wymyśliłem, że osłony silnika trzeba przemalować. Przy okazji poprawiłem falkę na lewej burcie i teraz jest bardziej podobna do tego co przedstawiają zdjęcia.

Obrazek

Obrazek
posejdon

Postprzez Kuba P. » środa, 12 października 2011, 21:42

Jeśli mogę coś podpowiedzieć, poprawiłbym te plamki na bokach osłon silnika. Malujesz albo za gęstą farbą albo przy za niskim ciśnieniu. Pryska bardzo i pyli aerograf. Może uda Ci się to poprawić? Warto by było. Poza tym jest fajnie.

Nie wiem czy znacie Panowie ten film (pewnie znacie):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9_V7mY2ubVw&feature=related[/youtube]

Na początku znany G-10/U4 i potem drugi znany K-4 ale ten samolot jest bardzo ciekawy. Po pierwsze ma pokrywę Mutterkompassu w miejscu typowym dla 109 F/G co jest potwierdzone na pewnej serii K-4, ale rzadkie a druga rzecz to kolor pokrywy działka silnikowego :)
Fajny K-4, no nie?
Kuba P.

Postprzez Georg01 » czwartek, 13 października 2011, 14:16

Technicznie wykonanie jest perfekcyjne. Czysto, bardzo profesjonalnie, można się uczyć jak należy malować.

Natomiast zapytam : co to jest za kolor w połączeniu z RLM 83 ? To zielony RLM 82 ? Wygląda mi to na angielski Dark Earth ze Spitfire lub Hurricana. Claes Sundin bardzo ładnie i profesjonalnie namalował ten samolot w układzie RLM 83/75, bo taki schemat ten samolot na 99 % miał. Natomiast tego koloru z modelu nie rozumiem zupełnie i jak dla mnie jest to katastrofa w Gibraltarze. Malujemy Bf 109K-4, a nie Hurricana. Przykro mi, ale jestem na nie :(
Każdy maluje jak uważa, można nawet na różowo niebieskie paski :) W końcu to zabawa i ma dawać radochę, a nie smutek i dywagacje nad kolorami.

Sam model prezentuje się jak na razie świetnie może mnie to wreszcie zdopinguje do ruszenia swojego.

Pozdrawiam,
GC
Georg01

Postprzez Murek » czwartek, 13 października 2011, 15:14

Właśnie przed chwilą mnie tknęło - jakiś dziwny ten kolor obok zielonego, wygląda nieco podobnie do RLM 81 ale do 75 wcale :(
Murek

Postprzez posejdon » czwartek, 13 października 2011, 15:29

Każda z farb farb Vallejo Air, której użyłem do pomalowania modelu ma w nazwie skrót "US" ;o) . Chciałem, mniej więcej, osiągnąć coś takiego:

Obrazek

Jest takie kolorowe zdjęcie Bf 109 K-4 (Emmy?) leżącęgo gdzieś na złomie i tam ten brązowy jest taki właśnie jasny, jakby nawet wypłowiały. JaPo też mówi, że RLM 81 był najjaśniejszy. To fakt, że może trochę za jasne to wszystko wyszło ale RLM 83 na zdjęciach tego zachowanego do dziś G-6 jest w zbliżeniu bardzo ciemny. Nie chciałem żeby model wyglądał jak czarna dziura w stole z powodu efektu skali więc porozjaśniałem trochę. Na zdjęciu kontrast między obydwoma górnymi kolorami jest dość wyraźny - stąd rozjaśniony został również brązowy.
Jeżeli na 99% oryginał był w kolorach 75/83 to to wyjaśniałoby ten kontrast. Jednak zawsze pozostaje ten 1% szans na to, że to były jednak 81/83. Przez lata właśnie w ten sposób ta maszyna była przedstawiana a ja bardzo chciałem mieć K-4 właśnie w kamuflażu 81/83 i z taką dużą falką. W gruncie rzeczy nie wiadomo przecież jak wyglądały te kolory. Niemożliwe (i wiadomo, że tak nie było), żeby każda maszyna miała kolor jak we wzorniku. Chętnie cofnąłbym się w czasie, żeby to sprawdzić (pewnie nie tylko ja ;o) ).
Właściwie to wydało mi się nawet dziwne, że do tej pory te kolory nie wzbudziły kontrowersji. Nie są to żadne certyfikowane autentyki tylko moja swobodna interpretacja (jednak poparta dokumentacją). Nawet RLM 25 mieszałem na oko z żółtej i zielonej.
Murek - słusznie. To ma być właśnie 81. Uparłem się na 81 a wcześniej nie widziałem tej maszyny w 75/83 więc mam 81 :)

Ale z tymi różowymi paskami to już by była przesada :P

Pozdrawiam.
posejdon

Postprzez Georg01 » czwartek, 13 października 2011, 17:31

Każdy maluje tak jak widzi samolot, żeby mu się podobało. Najważniejsze, że Tobie się podoba. Poza tym tak jak napisałeś : zawsze jest ten 1 % że tak to wyglądało :) Ja się cieszę, że powstaje Bf 109K, bo wcale nie tak dużo się ich robi. Technicznie bardzo mi się podoba i muszę popracować nad swoim warsztatem, żeby choćby zrobić takie wnęki podwozia.

Pozdrowienia :)
GC
Georg01

Postprzez marco2607 » czwartek, 13 października 2011, 18:19

posejdon napisał(a):Właściwie to wydało mi się nawet dziwne, że do tej pory te kolory nie wzbudziły kontrowersji. Nie są to żadne certyfikowane autentyki tylko moja swobodna interpretacja (jednak poparta dokumentacją). Nawet RLM 25 mieszałem na oko z żółtej i zielonej.

Nie raz ,nie 2 zdjęcia przekłamały kolory.

posejdon napisał(a):Każda z farb farb Vallejo Air, której użyłem do pomalowania modelu ma w nazwie skrót "US" . Chciałem, mniej więcej, osiągnąć coś takiego:

Trochę dziwne podejście, bo pewnie wiesz jak się żartobliwie mówi o 2 palcach i mniej więcej.
Jest inaczej niż na zdjęciu ( plamki są z tyłu kadłuba), przód bez plamek ( te co są na modelu do zdecydowanej poprawki).
Nie piszę tego ze złośliwości ,ale w trosce o model i nakład pracy jaki wykonałeś. Sam wiesz ,nawet najlepiej sklejony model można popsuć malowaniem.
Kibicuję Ci nadal. :!: :!: :!:
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez posejdon » czwartek, 13 października 2011, 20:04

marco2607 napisał(a):Jest inaczej niż na zdjęciu ( plamki są z tyłu kadłuba), przód bez plamek ( te co są na modelu do zdecydowanej poprawki).
Nie piszę tego ze złośliwości ,ale w trosce o model i nakład pracy jaki wykonałeś. Sam wiesz ,nawet najlepiej sklejony model można popsuć malowaniem.

Przepraszam za opór ale nie mogę się zgodzić. :) Być może mam słabą jakość zdjęć (raczej tak) ale plamek na tyle kadłuba nie widzę. Przód bez plamek? Czy chodzi Ci o coś takiego?

Obrazek

Chciałem raczej osiągnąć taki stan:

Obrazek

marco2607 napisał(a):Kibicuję Ci nadal. :!: :!: :!:

Bardzo dziękuję i obiecuję nie zawieść :)
posejdon

Postprzez Kuba P. » czwartek, 13 października 2011, 21:26

Georg01 napisał(a):co to jest za kolor w połączeniu z RLM 83 ? To zielony RLM 82 ? Wygląda mi to na angielski Dark Earth ze Spitfire lub Hurricana. ... tego koloru z modelu nie rozumiem zupełnie i jak dla mnie jest to katastrofa w Gibraltarze. Malujemy Bf 109K-4, a nie Hurricana. Przykro mi, ale jestem na nie :(

Moim zdaniem, jeśli to ma być RLM 81 to odcień jest w porządku i absolutnie bym tu nie widział błędu. Taki właśnie jasny brąz jest też potwierdzony jako jeden odcieni tej farby. Nie spierając się o jakieś niuanse, zostawiłbym to.

Georg01 napisał(a):Claes Sundin bardzo ładnie i profesjonalnie namalował ten samolot w układzie RLM 83/75, bo taki schemat ten samolot na 99 % miał.

To jest też temat do dywagacji. Szczerze mówiąc to lokowałbym ten samolot gdzieś między blokami 331xxx i 332xxx. Są tam samoloty o kontrastowym malowaniu i takim własnie mniej kontrastowym. Pierwsze pasuje do wersji 75/83 a drugie do 81/83. Nasza "7" na zdjęciach jest raczej bardziej kontrastowo malowana...ale absolutnie nie zdziwiłbym się, gdyby to wyszło jako 81/83 tylko filtry, klisza itp itp.
Jeśli to byłby G-10/U4 to ok, napisałbym że pewnie miał schemat 75/83 ale dla K-4 to na dwoje babka wróżyła.
Nie da się tego malowania uznać jednoznacznie za złe. Ja bym chyba też pomalował 75/83 ale to co jest mi osobiście wydaje się możliwe i prawdopodobne.

marco2607 napisał(a):Jest inaczej niż na zdjęciu ( plamki są z tyłu kadłuba), przód bez plamek ( te co są na modelu do zdecydowanej poprawki).

Z tyłu kadłuba nie ma plamek, są jak już jedynie na stateczniku pionowym i to malowane od szablonu, typowe. Zdjęcia nie pokazują wyraźnie osłony silnika, na jednym jednak widać, że coś tam jest. Poza tym inne K-4 z tych serii plamki mają i tu można je śmiało na podstawie tego, co mamy na fotkach malować.
Kuba P.

Postprzez marco2607 » piątek, 14 października 2011, 06:32

[quote="posejdon"]Chciałem raczej osiągnąć taki stan:
Obrazek

Sprostowanie pokazuje zdecydowanie co innego niż na poprzednim zdjęciu o którym napisałeś że się wzorujesz.

Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez posejdon » piątek, 14 października 2011, 07:53

marco2607 napisał(a):Obrazek

Na tym obrazku wzorowałem się dobierając kontrast kolorów. Osłony silnika oraz kołpak śmigła są tutaj (moim zdaniem) błędnie odwzorowane gdyż na zdjęciu oryginału widać, że boki osłon mają jaśniejszy kolor niż jej górna część a spirali po prostu nie ma. Nie wiem tylko jak z tym żółtym dziobem bo nie jest wyraźnie widoczny (nie wiem czy to nie gra światła i cieni) ale chyba zaprzeczyć jego obecności też nie można (?).
posejdon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat