Suzuki GSX1300R Hayabusa - TAMIYA - 1:12 - STANDARD

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Suzuki GSX1300R Hayabusa - TAMIYA - 1:12 - STANDARD

Postprzez Mr. Headshok » poniedziałek, 17 października 2011, 14:26

Fajnie!
Zazdroszczę Tobie wolnego czasu na ''modelowanie'' :)
Przydałoby się jeszcze usunąć szew na oponie(ach).
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez DarkWing » wtorek, 18 października 2011, 14:02

ETAP 12

Obrazek

Wcześniej zrobiłem kilka poprawek. Troszkę retuszu tu i ówdzie, przetarłem w końcu szew opon.
W dzisiejszym odcinku ;o) zrobiłem podnóżki oraz oprzyrządowanie w ich okolicy....
Obrazek
Obrazek

Teraz Hayka już może stać na swojej stopce :)
Obrazek

Jutro ciekawsze elementy... wydech :D
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » środa, 19 października 2011, 17:29

relacji ciag dalszy.
Na początek jednak mała refleksja... Poczytałem sobie ostatnio dział pytań i regulaminu konkursowego i zauważyłem ożywioną dyskusję na temat co podchodzi pod STANDARD, a co już pod OPEN. Hm.... Nie będę w tym miejscu się o tym rozpisywał ( w końcu to warsztat ), nawiążę tylko do swojego modelu. Buduję go w klasie STANDARD jako PZP. Na to się zdecydowałem i tego staram się trzymać. Uważam, że budowanie modelu prosto z pudła polega na tym, żeby taki właśnie powstał. W moim przypadku zastanawiam się nawet czy maskować jakoś śrubki które dał producent do przykręcania pewnych elementów. Byłaby to przecież jakaś forma modyfikacji (podobnie jak wypełnianie wahacza od wewnątrz). Myślę, że idea konkursowego STANDARDU jest jak najbardziej słuszna - pokazanie, że wykonanie modelu PZP bez żadnych udoskonaleń może również dać wspaniałe efekty końcowe. A szaleństwa oraz pokazanie swoich umiejętności, czy też stworzenie miniatury oryginału - od tego mamy OPEN.
Oj... poniosło mnie :->, przepraszam już kończę i przechodzę do właściwego tematu

ETAP 13

Obrazek

13-ty i mam nadzieję, że nie pechowy. Tłumiki malowane są aluminium i dodatkowo lakierem satynowym.
Obrazek

tutaj na zgrubieniach rury dojdzie jeszcze czarny mat (wg instrukcji)
Obrazek

ETAP 14

Obrazek

łączniki pomiędzy tłumikiem a rurami od kolektorów zostały potraktowane alkadem chromem (wcześniej oryginalny chrom oczywiście został zeszlifowany, następnie czarna emalia połysk).
Obrazek
tak przygotowana powierzchnia została wypolerowana. Z własnego doświadczenia wiem jak trudno skutecznie zabezpieczyć powierzchnie malowane Alkadem chromem. Zwykłe lakierowanie bezbarwnym niszczy chrom lub w najlepszym przypadku go matowi. Polerowanie szmatką skutecznie upodabnia chrom do srebra a następnie go ściera. Znalazłem jednak metodę :twisted: . Pomalowaną chromem powierzchnię po odpowiednim wyschnięciu i utwardzeniu przecieram papierem (listek ręcznika papierowego). Staram się nie za mocno przyciskać, tyle żeby papier miał kontakt z powierzchnią. Metoda ta powoduje usunięcie srebrzystego nalotu i pozostawienie chromowego lustrzanego odbicia :lol: .

Obrazek

Obrazek

tak przygotowany wydech będzie jeszcze odpowiednio przypalony i wykończony, a następnie zamontowany na swoim miejscu.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez powerpablo » środa, 19 października 2011, 18:01

Na pewno skorzystam z patentu polerowanie chromu, gdyż to przede mną po raz pierwszy taka czynność.
A swoją drogą to ładnie lecisz z warsztatem, efekt końcowy niebawem będzie nam znany :P

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez Macio4ever » środa, 19 października 2011, 20:53

Przepolerowanie można zrobić też miękką szmatką polerską (za parę zeta w jakimś moto sklepie), co zmniejsza ryzyko zarysowania chromu. Ładnie idziesz do przodu.

Co do uwag dotyczących Standard - tak to jest głównie PZP. Pewien margines zmian powstał z myślą o możliwości uzyskania dodatkowych punktów, przy założeniu że sam model jest perfekcyjnie złożony, pomalowany itd. Daje też możliwość podniesienia odrobinę realizmu samego modelu.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez DarkWing » środa, 19 października 2011, 21:32

Macio4ever napisał(a):Przepolerowanie można zrobić też miękką szmatką polerską (za parę zeta w jakimś moto sklepie), co zmniejsza ryzyko zarysowania chromu.

Tu mam pewne wątpliwości.... :-/ Próbowałem różnego rodzaju "szmatek" i jakoś zawsze mi ten chrom albo zacierały (czytaj matowiły) albo ścierały.... Dopiero ten papierowy ręcznik dał radę usunąć srebrzysty nalot, nienaruszając porządanej powłoki - i przede wszystkim nie rysując jej ;o). Oczywiście najlepiej byłoby dmuchać aero tak aby nie powstawał żaden nalot... jednak ta sztuka nie zawsze się udaje. Chrom alclada jest na tyle wredny, że wymaga małego ciśnienia (u mnie ok. 1 bar), "przepustnica" otwarta do połowy i co najważniejsze - nakładamy tylko i zawsze w jednym i tym samym kierunku. Ja kładę dwie, najwyżej 3 warstwy. Czasami wystarczy ciut dłużej przytrzymać i już zamiast chromu mamy srebro :evil:.

Jeszcze jedna uwaga dla tych którzy będą używać tej farby po raz pierwszy. Po pierwszej warstwie otrzymujemy ciemny chrom, po drugiej jaśniejszy a po trzeciej w zasadzie docelowy. Jest on jednak i tak ciemniejszy niż ten który zdrapaliśmy/zmyliśmy z oryginalnej części. Odradzam jednak dalszego rozjaśniania - efekt srebra murowany... :evil:

Na temat przepaleń opowiem przy okazji kolejnego etapu. :lol:
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » piątek, 21 października 2011, 11:30

ETAP 15

Obrazek

Wydech pomalowany, złożony oraz lekko wyeksploatowany ;o) . Do zrobienia śladów nadpaleń oraz zużycia wykorzystałem oczywiście tamiya wathering master (A, C, D). Te drobne kropeczki pigmentu mają imitować nadżerkę w materiale. Po prawej stronie są one bardziej wyraziste - najprawdopodobniej kiedyś kierowca musiał gdzieś się przetrzeć tłumikiem o coś :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz zabieram się za bardziej widowiskową część budowy. Przygotowanie i malowanie paneli...
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Kazik » piątek, 21 października 2011, 11:55

DarkWing napisał(a):Teraz zabieram się za bardziej widowiskową część budowy. Przygotowanie i malowanie paneli...

Czy ja wiem czy ona faktycznie taka widowiskowa jest. Czasami to wieje nudą ;o)
Ja tam chyba wolę oglądać tą dotychczasową.
Wydech wyglada fajnie. Całkiem sprytnie i subtelnie udało Ci się go przybrudzić.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez DarkWing » piątek, 21 października 2011, 13:41

no fakt... mówiąc widowiskowy, miałem raczej na myśli to, że powstają elementy modelu które mają największy wpływ na to jak go postrzegamy jako całość.... :P

Żeby jednak nie było nudno.... taka mała aktualizacja między etapami.
Po kolei :

część przygotowana do malowania: sklejone połówki i oszlifowane
Obrazek

pomalowane panele: TS-17 jako 1 kolor
Obrazek

zadupek TS-51 jako drugi kolor (w tym przypadku jedyny)
Obrazek

teraz już tylko maskowanie pod drugi kolor, lakierowanie, kalki, lakierowanie, szlif i lakierowanie na połysk :mrgreen:
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez powerpablo » piątek, 21 października 2011, 15:37

Ładnie, bardzo ładnie. Podoba mi się, tak 3mać

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez Kuba'125 » piątek, 21 października 2011, 19:34

Wszystko robione na wysokim poziomie ,ale ten kolor jest po prostu przecudowny,czekam na dalszą część :P .
Kuba'125

Postprzez Macio4ever » piątek, 21 października 2011, 20:41

Bardzo ładnie wylałeś TS51, zapowiada się wykończenie "na szkło"
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez portalus » sobota, 22 października 2011, 16:19

Czy tam nie ma przebarwień na krawędziach?
portalus

Postprzez MesserDesign » sobota, 22 października 2011, 17:31

No z taką budową, takim budowniczym, to nie wstyd przegrać w klasie standard ;o)
Bardzo ciekawy i ładnie prowadzony warsztat - gratuluję.

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez Macio4ever » sobota, 22 października 2011, 20:58

portalus napisał(a):Czy tam nie ma przebarwień na krawędziach?

Mi się wydaje, że to kwestia zdjęcia. Nie jest ciemniej, jest przebarwienie - artefakt z konwersji do jpg albo iso albo kolor światła...
First Man Than Machine
Macio4ever

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat